Indsigt

Artikler og analyser som hjælper dig med at træffe de rigtige beslutninger om din virksomheds udvikling.

Ejerledere savner tid med familien: Far og datter fandt hinanden i vildmarken

Aslak Skjøth og datteren Rikke Dypping deltog i DR-reality programmet ”Alene i vildmarken”. De vandt ikke, men det var heller ikke derfor, de tog afsted. 

Læs mere

Midtjysk tekstilproducent har fokus på bæredygtighed

Den midtjyske tekstilproducent Spectre har arbejdet struktureret med bæredygtighed i en årrække. Det store fokus på bæredygtighed er med til at tiltrække og fastholde kunder og medarbejdere, fortæller medejer Jesper Klausen.

Læs mere

Resultatfremgang hos halvdelen af de danske virksomheder

Knap halvdelen af de danske virksomheder kom ud af det seneste regnskabsår med fremgang på bundlinjen. Der er dog stor forskel på resultatudviklingen i de enkelte brancher. Det viser en analyse, som vi har udarbejdet på baggrund af regnskaber fra over 12.000 virksomheder med 10 til 499 ansatte.

Læs mere

Grøn varme i Vamdrup – med Sydbank i ryggen

Energikrisen har øget efterspørgslen efter fjernvarme. I Vamdrup er det lokale fjernvarmeselskab i gang med at udvide nettet med godt 500 husstande med Sydbank som finansiel sparringspartner. 

Læs mere

Danske bilforhandlere står godt rustet til store forandringer

De danske bilforhandlere er kommet stærkt igennem de seneste år, der blandt andet har budt på tårnhøj inflation og forsyningskaos. Det viser Sydbanks analyse af regnskaberne fra over 1.000 bilforhandlere.

Læs mere

Todelt resultatudvikling i dansk erhvervsliv i 2023

Der er stor forskel på, hvordan de danske virksomheder er kommet igennem 2023. Mens nogle virksomheder har haft travlt, har andre virksomheder været ramt af tilbageholdende forbrugere og svag efterspørgsel på eksportmarkederne. Det viser vores analyse af over 500 regnskaber, som Sydbanks erhvervskunder har udarbejdet for 1.-3. kvartal 2023.

Læs mere

Gylle og affald leverer energi til 40.000 boliger

Nord for Tønder bygges et af Europas største biogasanlæg, som på sigt kommer til at producere energi svarende til 40.000 boligers forbrug. Sydbank er med som bank og garantistiller.

Læs mere

Milliardinvesteringer i fjernvarme skaber travlhed i dele af bygge- og anlægsbranchen

Der bliver i disse år foretaget massive investeringer i den danske fjernvarmesektor. De store investeringer er med til at fremme den grønne omstilling og mindske Danmarks afhængighed af russisk naturgas. Samtidig skaber temposkiftet i udrulningen af fjernvarme travlhed i dele af bygge- og anlægsbranchen.

Denne analyse er lavet af Sydbanks erhvervsøkonom Morten Laugesen. 

Læs mere

Dilling er klar til at satse yderligere på Tyskland

Det tyske marked tegner sig for næsten halvdelen af undertøjsproducenten Dillings omsætning. Hvis man spørger adm. dir. Morten Dilling, er der stadig et stort uudnyttet potentiale i nabolandet mod syd, som han besøger, hver gang han får chancen.

Læs mere

Fremadstormende modekoncern står godt rustet til et udfordrende 2023

Den danske modeindustri havde et forrygende eksportår med rekordvækst i 2022, viser ny analyse fra Sydbank. Det gjorde sig ikke mindst gældende i MOS MOSH, som mærker stadig større efterspørgsel i udlandet. Trods uforudsigelige arbejdsvilkår det næste års tid tror modekoncernen på yderligere vækst i 2023.

Læs mere

8 opmærksomhedspunkter for erhvervsledere

Der er meget at være opmærksom på som leder af en virksomhed. Her får du 8 opmærksomhedspunkter, som du med fordel kan interessere dig for i 2023.

Læs mere

Still dig selv fire vigtige spørgsmål som virksomhedsejer

For mange virksomhedsledere giver det god mening at træde et skridt tilbage og overveje, om der er områder, hvor det er muligt at ruste virksomheden endnu bedre til økonomisk turbulens. Her kan du læse fire spørgsmål, som mange SMV’er vil kunne bruge som udgangspunkt til at vurdere, hvordan deres virksomhed står rustet til fremtiden.

Denne artikel er skrevet af Sydbanks erhvervsøkonom Morten Laugesen.

Læs mere

Støtteordninger til erhvervslivet

Bliv opdateret på de muligheder din virksomhed har for at få støtte og tilskud. Det er relevant for virksomheder der tager nye initiativer indenfor bl.a. grøn eller digital omstilling, eksport, patentansøgninger eller forbereder et ejerskifte.

Læs mere

Danske SMV’er har fart på eksporten og sætter ny milliardrekord

De små og mellemstore virksomheder (SMV’er) har godt gang i salget til udlandet. Det afslører nye tal fra Udenrigsministeriets eksportstatistik for SMV’er, som Sydbank har set nærmere på. Der er nu over 17.000 vareeksporterende SMV’er i Danmark, mens den årlige SMV-eksport sætter ny rekord på over 200 milliarder kroner. Tyskland og de øvrige europæiske nærmarkeder er fortsat afgørende for SMV’erne, men eksporten til mere fjerntliggende lande er også stigende.

Denne analyse er lavet af Sydbanks erhvervsøkonom Morten Laugesen. 

Læs mere

Eksporten til Tyskland produceres særligt i Vandkantsdanmark

Tyskland er vores næststørste eksportmarked og samtidig den absolut største økonomi på det indre marked. Mange danske virksomheder har derfor mange gode grunde til at orientere sig om, hvilken vej de politiske vinde blæser syd for grænsen. Det er dog ikke alle steder, at det betyder lige meget.

Læs mere

Hvad kan vi gøre for dig i Tyskland?

Sydbank Tyskland servicerer danske virksomheder med samhandel og anden eksponering mod Tyskland, danske virksomheder med datterselskab(er) i Tyskland og tyske virksomhe-der.

Læs mere

Flaskehalse på det danske arbejdsmarked er nu et udtalt problem

Der er fuld fart på dansk økonomi. Det ses tydeligt på arbejdsmarkedet, hvor der er rekord-mange ledige stillinger, mens beskæftigelsen ikke er langt fra niveauet før krisen. Det bety-der, at der er lommer på arbejdsmarkedet med udbredte flaskehalse.

Læs mere

Billioner på højkant i kryptovalutaernes eksplosive univers

Den spekulative værdiansættelse af virtuelle valutaer er på kort tid vokset til astronomiske højder, mens myndigheder, centralbanker og finansielle aktører ser skeptiske til.

Læs mere

Ny tysk regering – godt nyt for dansk erhvervsliv

Socialdemokratiske Olaf Scholz har præsenteret den nye tyske regering. SPD danner sammen med De Grønne og de frie demokrater (FDP) en såkaldt trafiklys-regering. Olaf Scholz overtager kanslerstafetten fra Merkel.

Læs mere

Tysk klimavalg er en godbid for dansk eksport

Der er grund til at holde øje med udfaldet af det tyske valg til Forbundsdagen 26. september. Det kan forvandle Europas sparenation nummer ét til en økonomisk trykkedel, der leverer damp til en revitaliseret vækst i Europa.

Læs mere

Hackerangreb kostede LEMAN 30 mio. kr. – det kan ramme alle

Cyberkriminelle udnyttede en sårbarhed i LEMAN’s netværk og lagde alle systemer ned. I 14 dage måtte transportvirksomheden køre alle sine processer manuelt, og det kostede dyrt på bundlinjen. Uden et hurtigt beredskab kunne det være gået langt værre.

Læs mere

Flere pile peger nu på en mærkbar opbremsning i bygge- og anlægsbranchen

Mange virksomheder i bygge- og anlægsbranchen har de seneste par år været begunstiget af bugnende ordrebøger, men høje materialepriser, stigende renter og lavere aktivitet på bolig-markedet kan lægge en dæmper på aktivitetsniveauet i de kommende måneder. Det peger på, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen har toppet i denne omgang. 

Denne analyse er lavet af Sydbanks erhvervsøkonom Morten Laugesen. 

Læs mere

Tårnhøj inflation bekymrer mange små og mellemstore virksomheder

De stigende priser på energi, råvarer og en lang række materialer bekymrer mange små og mellemstore virksomheder (SMV’er). Det viser en undersøgelse blandt 400 SMV’er, som analyseinstituttet Voxmeter har udarbejdet for Sydbank. Den nye undersøgelse viser også, at mange SMV’er vurderer, at de i dag står over for flere risici, der kan ramme deres forretningsgrundlag, end de gjorde for bare fem år siden.

Denne analyse er lavet af Sydbanks erhvervsøkonom Morten Laugesen. 

Læs mere

Bragende god dansk modeeksport kan blive ramt af modvind

De danske modevirksomheder har fået en bragende god start på 2022. Samlet er den danske modeeksport i årets første fem måneder vokset med 29 procent til 18,8 milliarder kroner, hvilket er et historisk højt niveau. Tårnhøj inflation og bekymrede forbrugere på branchens vigtigste markeder peger dog på, at modeeksporten går en mere udfordrende tid i møde.

Denne analyse er lavet af Sydbanks erhvervsøkonom Morten Laugesen. 

Læs mere

Fragtkaos har ændret SMV’ernes tilgang til forsyningskæder og lagerstyring

Mange små og mellemstore virksomheder har været hårdt ramt af de forstyrrelser, der har været i de internationale forsyningskæder de seneste par år. Det tydeliggør en rundspørge til 400 SMV’er, som Voxmeter har udarbejdet for Sydbank. Rundspørgen peger på, at mange SMV’er vil sikre deres forsyningskæder ved at have flere varer på lager, ligesom mange har et ønske om at finde leverandører, der er placeret tættere på produktionen.

Læs mere

Mangel på medarbejdere får hver ottende SMV til at investere i robotter og automatisering

Hele 52 procent af de små og mellemstore virksomheder (SMV’er) har svært ved at finde tilstrækkeligt med medarbejdere. Det viser en undersøgelse blandt 400 SMV’er, som analyseinstituttet Voxmeter har gennemført for Sydbank. Som følge af den store mangel på medarbejdere forventer 13 procent af SMV’erne at investere i robotter og andre automatiseringsløsninger indenfor det kommende år.

Læs mere

Analyse: Forsyningskaos skaber nye muligheder for danske virksomheder i Tyskland

Tysk erhvervsliv har været hårdt ramt af de forstyrrelser, der har været i de internationale forsyningskæder under coronakrisen. Derfor går mange tyske virksomheder nu deres forsyningskæder efter i sømmene, og det kan skabe nye muligheder for danske virksomheder. Markedsmulighederne i Tyskland bliver også understøttet af et tiltagende fokus på grøn omstilling og digitalisering.

Læs mere

Krigen påvirker danske virksomheder og dansk økonomi

Konsekvenserne af den russiske invasion spreder sig som ringe i vandet, og danske virksomheder er allerede ramt fra flere sider. Næppe er Danmark kommet ud af corona-nedlukning og restriktioner, før en ny og alvorlig krise trænger sig på. 

Læs mere

Danske virksomheder har lige nu historisk gode muligheder for at søge tilskud til grøn omstilling, digitalisering og andre projekter

Der er de seneste måneder lanceret flere offentlige støtte- og tilskudsordninger, der skal sikre, at særligt små og mellemstore virksomheder kommer styrket ud af coronakrisen. Det betyder, at danske virksomheder lige nu har rigtig gode muligheder for at søge om støtte til blandt andet grøn omstilling og digitalisering.

Læs mere

Lyse eksportudsigter for danske SMV’er

Når de danske virksomheder om kort tid lukker regnskabsbøgerne og gør status over det forgangne år, vil mange nok se tilbage på et år, hvor det er gået langt bedre med salget, end de havde turdet håbe på ved årets indgang. Det er i hvert fald det billede, der tegner sig, når vi ser på dansk erhvervsliv fra et helikopterperspektiv.

Læs mere

Grøn omstilling er mest for de store

Den grønne omstilling fylder efterhånden mere og mere på radaren hos virksomheder og forbrugere. Faktisk er det svært at få øje på et større og mere strukturelt tema for de danske virksomheder over de kommende år. Vi har i en rundspørge blandt 271 danske virksomheder taget temperaturen på den grønne omstilling.

Læs mere

Danske SMV’er skal forsvare placering som digitale europamestre

En rapport fra Europa-Kommissionen viste fornyeligt, at Danmark er det mest digitale land i det europæiske fællesskab. Den placering er blandt andet et resultat af, at vi i Danmark er langt fremme, når det kommer til udbredelsen af højhastighedsinternet, ligesom vi har en forholdsvis højt digitaliseret offentlig sektor.

Læs mere

Høj sol over efterspørgslen i mange brancher – men mørke skyer kan ramme bundlinjen

Dansk erhvervsliv har taget hul på et nyt, spændende år. Med udsigt til en fornuftig økonomisk vækst i både Danmark og på vores største eksportmarkeder er der for mange virksomheder gode muligheder for at øge salget. Høje priser på fragt, råvarer og energi skal dog sendes videre til kun-derne, hvis den høje efterspørgsel skal omsættes til større plusser på bundlinjen. Det står klart, når vi ser nærmere på den økonomiske vejrudsigt for otte brancher.

Læs mere

Danske virksomheder kan omsætte europæisk førsteplads til digitalt eksporteventyr

Danske virksomheder har taget e-handel til sig, og Danmark ligger helt i top på europæisk plan, når det kommer til andelen af virksomheder, der sælger online. På trods af denne førerposition har en stor del af de danske e-handelsvirksomheder været tilbageholdende med at satse på salg til udlandet. Det ser dog ud til at være ved at ændre sig, hvilket kan bane vejen for et nyt, digitalt eksporteventyr.

Læs mere

Virksomhederne ser muligheder i den grønne omstilling

Hovedparten af de danske virksomheder er ganske optimistiske, når det kommer til den grønne omstilling. Det viser en temperaturmåling fra Sydbank, som også viser, at det særligt er de store virksomheder, der ser nye forretningsmuligheder.

Læs mere

Dansk modeeksport er kommet bragende ud af coronakrisen

De danske modevirksomheder blev hårdt ramt, da coronakrisen ramte Danmark og resten af verden for to år siden. Nu er modebranchen kommet bragende ud af krisen med en rekordhøj eksport. Samtidig skaber købestærke forbrugere på branchens største eksportmarkeder en solid grobund for, at modeeksporten kan runde 40 milliarder kroner i 2022.

Læs mere

Få overblikket: Det betyder Ruslands invasion af Ukraine for dansk erhvervsliv

Hverken Rusland eller Ukraine er blandt de største eksportmarkeder for danske virksomheder. Der er dog ingen tvivl om, at Ruslands invasion af Ukraine kan få store konsekvenser for en række danske virksomheder. Eksporten kan blive ramt, ligesom danske virksomheder med aktiviteter i de to lande går ind i en svær og usikker periode. Dertil kommer selvfølgelig den afledte usikkerhed, som krisen spreder.

Læs mere

Her er de tre største cybertrusler mod danske SMV’er

Risikoen for at blive angrebet af cyberkriminelle er i dag så stor, at det vurderes til at være en af de største sikkerhedstrusler mod Danmark overhovedet. I det billede går danske SMV’er bestemt ikke fri. I artiklen her kommer it-sikkerhedsekspert Henning Mortensen med sit bud på de tre største trusler i det aktuelle risikobillede.

Læs mere

Maskinerne snurrer hurtigt – men metal- og maskindustrien er ramt af flere benspænd

Der har været godt gang i metal- og maskinindustrien det seneste år. Branchen er dog udfordret af høje priser på både energi og metal, ligesom mange virksomheder i branchen oplever store udfordringer med at få tilstrækkeligt med materialer hjem til tiden. I den kommende tid kan lavere aktivitet i den tyske industri lægge en dæmper på efterspørgslen, men det er også værd at fremhæve, at flere virksomheder i branchen står til at nyde godt af store investeringer i den grønne omstilling.

Læs mere

Mangel på materialer skaber store hovedbrud hos danske virksomheder

Mange danske virksomheder har de seneste måneder oplevet store udfordringer med at skaffe tilstrækkeligt med råvarer og materialer hjem til tiden. Værst ser det ud hos virksomheder beskæftiget med fremstilling af elektrisk udstyr, hvor det er 87 procent af virksomhederne, der er ramt af mangel på materialer. Krigene i Ukraine har kun gjort udfordringerne større for mange virksomheder.

Læs mere

Vi er glade og stolte over at kalde os Danmarks Erhvervsbank

Men vi ved godt, at navnet forpligter. Som landsdækkende fullservice-erhvervsbank skiller vi os bl.a. ud ved:

Fast rådgiver

Virksomhedskunder har én fast rådgiver, som er forankret i lokalmiljøet og kender det lokale erhvervsliv.

Læs mere her

Strategikompasset

Rådgivningsværktøjet giver indsigt i din virksomheds finansielle situation, så du og din rådgiver kan udstikke din virksomheds kurs for de kommende år.

Læs mere her

Sydbank Tyskland

Sydbanks erhvervsbank i Tyskland er en perfekt løsning for alle virksomheder med interesse i Tyskland. Vores rådgivere taler dansk og tysk og er eksperter i det tyske banksystem og erhvervsliv.

Læs mere her