Grøn varme i Vamdrup – med Sydbank i ryggen

Energikrisen har øget efterspørgslen efter fjernvarme. I Vamdrup er det lokale fjernvarmeselskab i gang med at udvide nettet med godt 500 husstande med Sydbank som finansiel sparringspartner. 

I den fjerne ende af mødelokalet hænger en detaljeret oversigt over de fem igangværende etaper. Nærmest mødebordet er rækken af whiteboards plastret til med budgetudkast og lister over store, lokale virksomheder.  

Med eksploderende gaspriser og et skarpt nationalt fokus på grøn omstilling har landets fjernvarmeselskaber fået travlt med at udvide. Både distributionsnettet og produktionen.

Det gælder også i Vamdrup. Da bestyrelsen for Vamdrup Fjernvarme A.m.b.A. i 2021 gik i offensiven for at udvide kundekredsen fra de oprindelige 1167, var målet en tilslutningsprocent over 60. Nu er den over 90, og i 2024 vil 1700 privatkunder få varme fra anlægget i Nygade.

-  Da vi begyndte udvidelsen i 2021, gjorde vi, som man altid har gjort i fjernvarmesektoren – vi lånte pengene hos KommuneKredit. Men da vi skulle i gang med næste etape i begyndelsen af 2023, var renten jo begyndt at stige, så det var helt andre renteforhold, vi så ind i. Samtidig følte vi os usikre på, hvor meget vi fremadrettet skulle betale i provision til Kolding Kommune for at stille garanti. Derfor tænkte vi ”hvorfor ikke prøve at høre vores eget pengeinstitut?” forklarer formanden for Vamdrup Fjernvarme, Niels B. Thomsen.

Han gik derfor til erhvervsrådgiver Kim Vagner Kristensen i Sydbank Kolding. Og blev ikke skuffet.

- Det var jo et nyt område for dem, men efter lidt frem og tilbage fik vi lavet en aftale. Vi oplevede en god betjening og meget kompetente rådgivere, forklarer Niels B. Thomsen.

Aftalen lød på en byggekredit på 45 millioner kroner, og selv om KommuneKredit umiddelbart er en smule billigere, så er formanden godt tilfreds.

- Vi slipper for den usikkerhed, der er i forhold til kommunens provision, og hvor renterne hos KommuneKredit er variable, har vi hos Sydbank fået et fast tillæg til Cibor 3 renten, hvilket giver os ro i maven, siger Niels B. Thomsen.

Det giver ekstra sikkerhed

Hovedårsagen til, at valget faldt på Sydbank, var dog en helt anden: Nemlig at det giver bestyrelsen flere muligheder, når byggekreditten skal skiftes ud med en lange finansiering.

- Én ting er en byggekredit, men det vi håber på, er, at når vi skal have lånet endeligt finansieret, så får vi en lige så god rådgivning, som hvis vi skulle have et huslån finansieret. Vi er jo andelsejet og må ikke skalte og valte med pengene, så vi skal være sikre på det, vi gør, siger Niels B. Thomsen, der som de øvrige fire bestyrelsesmedlemmer er frivillig og valgt af generalforsamlingen.

For to år siden blev Vamdrup Fjernvarme medlem af TVIS, der er en sammenslutning af fjernvarmeselskaber i Middelfart, Fredericia, Vejle og Kolding kommuner. Her blev der lyttet opmærksomt, da Vamdrup-formanden fortalte, at den aktuelle udvidelse er finansieret af Sydbank:

- Det forekom mig, at det var nyt for mange, at man kunne gå gennem banken.

Fakta: Overskud bliver til sydjysk varme

  • Vamdrup Fjernvarme blev stiftet tilbage i 1959 som et traditionelt oliefyret fjernvarmeværk.
  • Siden 1978 har det været et helt grønt anlæg, da man begyndte at aftage overskudsvarmen fra den lokale Rockwool-fabrik.
  • I dag leverer affaldsenergiselskabet Energnist i Kolding også sin overskudsvarme til Vamdrup.

Formanden for Vamdrup Fjernvarme, Niels B. Thomsen, fortæller, at bestyrelsen arbejder på også at få industriområdet koblet til fjernvarmenettet. Det vil udover en udbygning af ledningsnettet kræve en ombygning af selve anlægget. Samlet bliver prisen ca. 40 mio. kr., og også her er planen at gå efter at få en byggekredit i banken.

Det kræver tålmodige trafikanter, når fjernvarmenettet skal udbygges, men belønningen – billigere varme - venter for enden af de nye rør.


Næste artikel