Gode råd ved årsskiftet

Tip til økonomien i januar

Lægger du fra i dag 50 kroner til side hver uge, har du til julegaverne, når de skal købes, og december kommer til at føles lidt mindre dyr. Måske. 

Bonustip:

Få oprettet en særlig julekonto til formålet

Tilpas din forskudsopgørelse

Tilpas forskudsopgørelsen, hvis du i løbet af 2023 fx har købt eller solgt bolig, lagt lån om, fået nyt arbejde, eller hvis du vil indbetale mere på pensionen. 

Hvis du har omlagt realkreditlån, kan du i Mobilbanken få et overblik over, hvor meget du skal betale i år og næste år. Klik ind på lånet, og vælg "Lånedetaljer". Du kan hurtigt herefter tilpasse forskudsopgørelsen med de nye tal.

Overvej også, om dit kørselsbehov til og fra arbejde er lige så stort, som oprindeligt planlagt. Fx hvis du allerede nu ved, at du vil arbejde mere eller mindre fra hjemmekontoret.  

Tag stilling til indefrysning

Hvis du hidtil har indefrosset stigninger i din grundskyld, fortsætter låneordningen automatisk. Vær opmærksom på, at du fra 2024 indefryser eventuelle stigninger i både ejendomsværdiskat og grundskyld – og at der løbende kommer renter på lånet.

Du skal selv aktivt fravælge det via din forskudsopgørelse, hvis du ikke længere ønsker at indefryse eventuelle stigninger.

Bedre overblik med løbende betaling af ejendomsværdiskat og grundskyld

Som noget nyt kan du nu se både din ejendomsværdiskat og grundskyld på forskudsopgørelsen.

Grundskylden er nemlig flyttet til staten. Det betyder, at du ikke længere betaler 2 gange om året, når kommunen sender din skattebillet. I stedet bliver grundskylden opkrævet via den løbende skattebetaling og fordelt over hele året, så du får mindre udbetalt hver måned.

Det er ikke en ny skat – bare en ny måde at opkræve den på.

Læs mere på Skattestyrelsens hjemmeside

Trim dit budget

Hvis din økonomi skal på kur, så gå dit budget igennem. Måske har du gamle abonnementer på fitness, TV eller software, som du ikke mere benytter. Brug evt. forbrugsoverblikket i din netbank eller mobilbank til at gruppere dine udgifter.

Samtidig skal du huske at opdatere dine faste udgifter, og se, om der er kommet nye poster til, eller om der er poster, du skal slette. Måske skal du også sætte flere penge af til reparationer eller servicetjek af bilen, vedligeholdelse af din bolig eller andre større engangsudgifter, som kan skabe ubalance i den daglige økonomi.

Gennemgå dine forsikringer 

Behovet for forsikringer ændrer sig løbende. Derfor er det vigtigt. at du får tjekket, om du har de rigtige forsikringer. Hvis du fx har fået barn, købt hus eller ny bil, er det en god ide at få dem gennemgået. 

Spar tid på dine bankforretninger

Brug bankens selvbetjeningsløsninger og spar tid. I netbanken og mobilbanken kan du fx ordne de fleste daglige bankforretninger, du kan hæve og indsætte danske kroner og euro i pengeautomaterne og bestille kort eller valuta på sydbank.dk.

Få en notifikation i mobilbanken

Gå ind i ”Indstillinger” og vælg ”Notifikationer”. Her kan du vælge, hvornår  og hvorfor du ønsker at få en notifikation. Det kan fx være, når der er en besked fra banken, hvis du har fået penge ind på kontoen, eller hvis en af dine konti går i overtræk.

Få hjælp til din økonomi i vores podcast

Vores podcast hedder ”Noget for pengene”, men den kunne lige så godt have heddet ”Økonomi for dummies”. For vi sætter en ære i at forklare tingene, så alle kan være med. Vi tager fat i de emner, der handler om hverdagen og den daglige økonomi. Og når vi taler om de lidt større emner som fx pension og investering, så holder vi det helt nede på jorden.

 Læs mere om Sydbanks Podcast "Noget for pengene"

 


Næste artikel