Renteniveauet i Danmark
Analyse ved seniorøkonom Kim Blindbæk

Negative renter er ikke noget nyt for danskerne. Det har vi nydt godt af i flere år efterhånden. Det nye er til gengæld, at flere og flere danskere rammes af negativ rente på opsparingen.

Årsagen til de negative renter skal findes hos de globale centralbanker. I flere år har mange centralbanker kæmpet med alt for lav inflation. Det betyder, at centralbankerne blandt andet har sænket styringsrenterne massivt for at presse gang i økonomierne og dermed presse inflationen op. I Danmark læner vi os op ad udviklingen i Den Europæiske Centralbank, der i de seneste år har haft en negativ styringsrente.

I Danmark følger vi i store træk renten i eurozonen (se figuren i bunden af artiklen), men vi har til tider haft en mere negativ styringsrente på grund af fastkurspolitikken. Den sunde danske økonomi har betydet, at udenlandske investorer for alvor har fået øjnene op for Danmark. Det har i perioder betydet, at den danske krone er blevet styrket for kraftigt overfor euroen. Nationalbankens svar på kronestyrkelsen har i sidste ende været en rentenedsættelse for at gøre danske kroner mindre attraktive.

Det lave renteniveau forventes at fortsætte 

Vi forventer desværre ikke, at negative renter vil forsvinde som dug for solen på hverken den korte eller mellemlange bane. Coronakrisen har betydet, at mange lande oplevede en markant negativ økonomisk vækst i 2020. Det har fået arbejdsløsheden til at stige drastisk, og inflationen ser næppe ud til for alvor at få luft under vingerne i den kommende tid. Vi vurderer derfor, at ECB ikke kommer til at hæve renten i de kommende år. I øjeblikket er sandsynligheden for yderligere pengepolitiske lempelser endda større end for pengepolitiske stramninger. Det kan presse renteniveauerne yderligere ned.

De lave renter har givet medvind til privatøkonomien

Det negative renteniveau er dog ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Danskerne har i de seneste års set renterne på boliglån og lån generelt falde. Det har givet medvind til privatøkonomien, da rentebetalingerne er blevet mindre.

Selvom flere danskere i disse tider oplever negative renter på deres opsparinger, må man ikke glemme, at en opsparing i kontanter for de flestes vedkommende heller ikke var anbefalelsesværdigt før de negative indlånsrenters indtog. Inflationen udhuler nemlig over tid købekraften af de opsparede penge. Derfor bør man overveje at investere pengene, hvis man kan leve med risikoen og eksempelvis har en længere tidshorisont.

Det er også værd at bemærke, at vores skattesystem skærmer for nogle af konsekvenserne ved de negative indlånsrenter. Man har nemlig fradragsret for de negative renter på indlånet. De lavere renter når vi låner penge betyder så til gengæld, at rentefradraget falder. Det er dog altid billigere at betale færre renter, end at få fradrag af højere renter.

Tjek dit renteregnskab

Se, hvor meget du har tjent på de lave renter.

Figur: Styringsrente i eurozonen og i Danmark, procent


Næste artikel