Når de unge pludselig bliver rige

I år rammer godt 70.000 unge danskere konfirmationsalderen. Af dem vælger cirka 47.000 at blive konfirmeret. Fælles for dem alle er dog, at de, uanset konfirmation eller ej, modtager gaver og en del af dem i form af penge.

Men evnen til at planlægge og forstå sin egen økonomi er ikke bare noget, man automatisk kan. En fornuftig håndtering af økonomien er noget, man skal lære, gerne med støtte fra forældrene. Undersøgelser viser nemlig, at de fleste teenagere helst vil lære om privatøkonomi fra deres forældre, og at unge helt op i 20’erne stadig ser forældrene som den vigtigste kilde til viden om emnet.

Lær de unge at spare op

Konfirmationspengene kan derfor være en god lejlighed til at tage fat på snakken, hvis I ikke allerede har gjort det. Opsparing er første skridt på vejen til en sund økonomi. Alt for mange unge kommer i økonomisk uføre tidligt i livet, fordi de køber på kredit eller optager dyre forbrugslån. Denne situation kunne i mange tilfælde være undgået, hvis de unge havde lært at spare op.
Tag derfor en snak om, hvor mange penge den unge har til forbrug, og hvor mange der er mulighed for at spare op. Her og nu kan I sammen lægge planer for, hvor mange af konfirmationspengene den unge kan fyre af på sjov og ballade, og hvor mange der skal spares op til senere behov.

Hvor langt rækker pengene?

Snak med den unge om ønsker for fremtiden for at finde ud af, hvad pengene skal bruges til. Når man lige er konfirmeret, kan det være svært at gennemskue, hvor langt 10.000 kroner egentlig rækker, ligesom det kan være svært at forholde sig til, hvor mange penge der skal til, når man senere flytter hjemmefra og skal betale husleje, mad osv.

Måske kan et simpelt budget allerede nu være et godt værktøj til at styre lommepengene, ligesom det kan være en god ide for den unge at holde øje med kontoen via NetBank eller MobilBanken, hvor forbrugsoverblikket hjælper mange i hverdagen.

Opsparing eller investering

Brug også lejligheden til at tale om, hvordan pengene skal anbringes. En konto med kort er en mulighed, hvis den unge skal have fri adgang til pengene. Fx et Mastercard Ung Debit, hvor der ikke kan hæves mere, end der står på kontoen. Men det åbner også for, at pengene bruges løbende på mindre ting. Ønsker I, at konfirmationspengene skal spares op til de større udgifter, der venter i fremtiden, kan en låst opsparingskonto være den rigtige løsning.

Står den unge med mange penge, kan man overveje at investere i værdipapirer. Her kunne en aktiesparekonto være et godt alternativ. Aktiesparekontoen skal gøre det nemt og attraktivt at investere i aktier. Afkastet på investeringerne bliver beskattet lavere end ved normal aktieindkomstbeskatning, og der kan indbetales op til 50.000 kroner.

 Det vil typisk give et højere afkast på længere sigt, end hvis pengene står på en konto. Det kan være attraktivt, hvis man ikke har brug for pengene her og nu. Ved investeringer bør man rådføre sig med banken om, hvordan pengene bedst anbringes.

Læs mere om investeringsmuligheder

Studieture og festivaler

Også på andre områder skal den unge "stå på egne ben", nemlig hvis han eller hun skal på tur med fx skolen. Unge over 13 år er nemlig typisk kun dækket af den rejseforsikring, forældrene har på deres Mastercard, hvis forældrene er med på rejsen. Rejser de unge uden forældrene, skal de have deres egen rejseforsikring, fx koblet på deres Mastercard Ung Debit. En billig forsikring, der dækker rigtig meget og fx giver penge tilbage for en festival eller koncert, som man er nødt til at aflyse på grund af sygdom.

Læs mere om kort og rejseforsikring til unge

Nye betalingsmetoder

Som mange unge formentlig allerede har opdaget, så er MobilePay også en smart løsning, som sikrer, at man ikke render rundt med mange kontanter og faktisk ikke engang behøver at medbringe en pung. Desuden kan man for eksempel betale digitale indbetalingskort. Som noget helt nyt kan man også fra næste måned benytte sig af muligheden for ApplePay i Sydbank – en mulighed rigtigt mange har glædet sig til at kunne tage i brug.

Uanset hvad, så ønsker Sydbank alle de nye konfirmander og nonfirmander tillykke – og husk, at I altid er velkomne til at kontakte os, hvis der er noget vi kan gøre for jer.


Næste artikel