Hvad betyder rentetilpasning?

Et tilpasningslån er et lån, hvor renten varierer over lånets løbetid og bliver tilpasset med jævne mellemrum. I de fleste tilfælde kan du selv bestemme, hvor ofte det skal ske – og det er en god idé at være godt forberedt.

Filmen her forklarer, hvad rentetilpasning går ud på, og hvilke muligheder du har. Har du eksempelvis et F3-lån fra Totalkredit, betyder det, at renten tilpasses hvert 3. år – og har du et F5-lån, er det hvert 5. år osv.

Hvis du ikke gør noget, bliver renten automatisk tilpasset. Du får besked om, hvad den nye rente bliver, og lånet fortsætter med en ny periode.

Du har flere muligheder, når dit lån skal tilpasses:

  • Forkorte eller forlænge perioden
  • Omlægge lånet til en anden lånetype
  • Ændre på løbetiden
  • Ændre på afdrag
  • Låse renten fast allerede før rentetilpasningen

Her får du et hurtigt overblik over, hvad du kan gøre, og hvordan du bliver bedst muligt forberedt til at træffe en beslutning sammen med din rådgiver. 

Forkorte eller forlænge perioden

Du kan fx vælge at skifte dit F3-lån til et F5-lån eller omvendt. En kortere periode kan være en fordel, hvis du går i salgstanker. Omvendt er omkostningerne ved dit lån ofte lavere, når du vælger længere tid mellem rentetilpasningerne.

Omlægge lånet

Hvis du overvejer at lægge dit lån om til en anden lånetype – fx fra variabel til fast rente – kan det være smart at gøre det op til en rentetilpasning.

Se dine muligheder for at lægge om til et fastforrentet lån med med en rekordlav rente 

Ændre på løbetiden

Du kan også ændre løbetiden på dit lån op til en rentetilpasning – fx fra 15 til 20 år eller omvendt.

Ændre på afdrag

Hvis du har et lån uden afdrag, kan du vælge at ændre det til et med afdrag. Eller omvendt, få en periode uden afdrag – hvis din økonomi tillader det.

Låse renten fast

Hvis du forventer, at renten kommer til at stige frem mod rentetilpasningen, kan du vælge at låse renten fast, allerede før rentetilpasningen finder sted.

Der er mange muligheder. Vær opmærksom på, at alle ændringer skal aftales senest to måneder før rentetilpasningen. Det gælder udgangen af januar, april, juli eller oktober, afhængigt af hvornår dit lån rentetilpasses.

Tag banken med på råd

Tag en snak med din rådgiver eller Sydbank Direkte på 70 10 78 79  i god tid inden fristen for rentetilpasning, så I sammen kan se på, hvilken løsning der er den rigtige for dig.

Kontakt os


Næste artikel