Dyster prognose: Tre år med økonomisk stilstand

Den nye prognose fra Den Internationale Valutafond (IMF) ser meget dyster ud. 2020 bliver et blodrødt år, og hverken i Europa eller Danmark indhenter vi det tabte i 2021.

Det største fald i global BNP siden 30’erne. Det er konklusionen i den nyeste prognose fra IMF. Prognosen er meget dyster og antager, at global BNP vil skrumpe med 3 % i 2020. Til sammenligning faldt det globale BNP med omkring 0,5 % i 2009. Der er altså tale om en afgrundsdyb krise.

IMF forventer ikke, at vi indhenter det tabte i 2021. Tværtimod. De udviklede økonomier vil nå det samme niveau af BNP ved udgangen af 2021, som vi havde, da vi satte os til bordet nytårsaften 2018. Med andre ord: Coronakrisen betyder tre år med økonomisk stilstand.

Det indebærer et stort tab sammenlignet med den økonomi, vi havde haft, hvis udviklingen fra før udbruddet af COVID-19 havde fortsat. IMF vurderer, at der vil være tale om et tab på knap 5 % af BNP for de udviklede økonomier.

Hårdt økonomisk tilbageslag

Europa er særligt hårdt ramt af COVID-19. Og derfor forudser IMF et fald i eurozonens BNP på 7,5 %. Det er et særligt hårdt økonomisk tilbageslag.

Danmark er ingen undtagelse.

IMF forventer en negativ vækst på 6,5 i 2020. Det er et større fald end finansministeriets mest pessimistiske scenarie.

Det hører dog også med til historien, at IMF forudser et stærkt økonomisk comeback i både eurozonen og Danmark i 2021. Her forventes en vækst på henholdsvis 4,7 og 6,0 %.

Sydbanks synspunkt

I Sydbank mener vi, at prognosen fra IMF desværre er både dyster og realistisk. Vi forventer et lignende fald i både dansk og europæisk BNP i indeværende år. Der er dog i øjeblikket usædvanlig stor spredning i de økonomiske prognoser, og det afspejler også, at usikkerheden er stor.

Vi kender endnu ikke til åbningen af økonomierne. Fortsætter vi i Danmark med den gradvise åbning, kan man med rette håbe på, at slaget til økonomien i 2020 bliver mindre dystert, end IMF forudser.

Håbet svinder ind

Vores forhåbning om en stærk genopretning af dansk økonomi svinder desværre ind. Danmark er meget afhængig af vores samhandelspartnere i andre lande. Det kan derfor vise sig at være en beskeden trøst, at vi har holdt hånden under dansk økonomi, hvis dem vi skal sælge vores produkter til befinder sig i et økonomisk morads.

Erfaringerne fra Kina viser også, at selvom store dele af økonomien åbnes op – så kommer forbrugerne ikke nødvendigvis tilbage i samme omfang som tidligere. Det gælder bl.a. restauranter.

Det kan næppe overføres en-til-en til Danmark, men vi forventer at se noget lignende, og nærer derfor ingen illusioner om, at vi kan indhente alt det tabte i løbet af andet halvår og 2021.

Vil du altid være opdateret?

Så følg Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen, på Twitter @soren_vk. Søren tweeter dagligt om økonomi.


Næste artikel