Nyt: Pengeuge aflyst resten af ugen på grund af Coronavirus

Opdateret 10. marts kl. 16:

På grund af coronavirus aflyser Finans Danmark gæsteundervisningen i resten af ugen.

I uge 11 får grundskolens ældste klasser undervisning i privatøkonomi. De skal bl.a. lære at beregne renter og lægge budgetter.

Pengeuge 2020 er over os og Sydbank deltager også i år med i alt 43 lektioner over hele landet. Det er syvende år i træk, at Finans Danmark står bag undervisning i privatøkonomi i de ældste klasser i Folkeskolen.

- Det er helt naturligt for os at deltage stort i det populære undervisningsprogram, som mange aktører i Finanssektoren slutter op om. Vi er glade for dele ud af viden til unge, som har brug for skarpe finansielle kompetencer for at håndtere de mange økonomiske udfordringer i det moderne samfund, de vokser op i, siger bankdirektør Jørn Adam Møller, som selv tog lærerrollen på sig i halvanden time mandag morgen på Gråsten Skole.

Pengeuge arrangeres af Finans Danmark i samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening. Den slår i år alle rekorder med næsten 18.000 elever, som deltager i undervisningen over hele landet.

Den personlige motivation

I Sydbank er der stor opbakning blandt ledere og rådgivere. Pernille Vinding, afdelingsleder for kredit i Sydbanks hovedsæde i Aabenraa, bruger pengeugen til at løsrive sig fra kontoret og nå ud til de unge. Hun har selv to drenge på 7 og 11 år og ser det som en vigtig mission at få unge til at forstå, at penge ikke bare ”hænger på træerne”. Hun giver to lektioner i løbet ugen på Brandkjærskolen i Kolding, hvor hun selv bor.

- Jeg er tidligere rådgiver og ser pengeugen som mit bidrag til, at unge får en bedre forståelse for økonomi. Det er blevet så nemt at bruge penge. I disse korttider er det mit indtryk, at mange har mistet realitetssansen omkring penges værdi. Mange børn og unge tror, at man bare kører kortet igennem maskinen, og så er den klaret, siger hun om baggrunden for at deltage.

Ny rapport: Unges gæld, forbrug og opsparing

Hvert år gennemfører Finans Danmark en undersøgelse af de unges forhold til økonomi, og det er ingen undtagelse i år. I dag blev rapporten om ”Unges gæld, forbrug og opsparing” publiceret.

Rapporten peger på, at:

Gældsproblemer begynder tidligt, og jo tidligere, des tungere bliver de.

Gældsproblemer er ofte forbundet med overforbrug kombineret med dårlige lån. Det er især unge mænd, som havner i problemer og bliver registreret i RKI.

Unge i Danmark stifter tidligt gæld.

I begyndelsen af 20’erne har hver fjerde et lån. Gælden udgør i gennemsnit 15 % af årsindkomsten. I slutningen af 20’erne stiger gældsandelen dramatisk, men det skyldes i høj grad køb af fast ejendom, som i andre lande ikke er så almindeligt i så tidlig en alder.

Unge optager mindre gæld.

Der er en svag nedgang i antallet af registrerede i RKI, men den samlede RKI-gæld er vokset. Det vil sige gældesbyrden er tungere for de fleste.

Unge er blevet mere forsigtige med at tage lån, og der stilles større krav fra kreditselskaberne.

Gældskvotienten blandt unge er halveret siden finanskrisen 2007-08. Fra omtrent 120 % af gennemsnitlige årsindkomst til lidt over 60 %.

Antallet af unge registeret i RKI er svagt faldende.

Ved udgangen af 2019 var 46.000 unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI. Det svarer til 4,5 % af alle unge i denne aldersgruppe.

Dem, der bliver registreret, kommer til gengæld mere galt af sted. Undersøgelsen viser, at gælden er steget med ca. 10 % til 1,43 mia. kr. 

Langt de fleste lander i RKI pga. af mobiltelefoner og kviklån. 

Læs hele rapporten fra Finans Danmark


Næste artikel