Der er langt mellem testamenterne i de danske familier

Kun knap fire ud af ti danskere på 60 år eller derover har skrevet testamente. Hvert tredje gifte par har et, mens det kun er tilfældet for hvert femte papirløse par. Det viser en ny måling, som YouGov har gennemført for Sydbank. 

Kun mennesker, der ikke ejer noget særligt, kan lade være med at skrive testamente. Alle andre bør kraftigt overveje at lave et. Har man skrevet sit testamente for mange år siden, er det en god ide at tjekke op på, om indholdet matcher de ønsker, man har i dag. Sådan lyder det fra Sydbanks forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen. 

Papirløse par har brug for mindst et stykke papir

Som arveloven er i dag, er der ingen arveret mellem par, der lever sammen papirløst.

De kan kun arve hinanden, hvis de har skrevet et samlevertestamente. Men kun 22 pct. af de papirløse par har sikret hinanden.

Mange papirløse par tror, de er sikrede, hvis de har boet sammen i mindst to år eller har barn sammen, men det er en kæmpe misforståelse. Uanset hvor mange år man har boet sammen, har man ikke automatisk arveret efter arveloven. Arveret har man kun, hvis man er gift eller lever i et registreret partnerskab.

Flere og flere papirløse par får arveproblemet til at stige

Lige nu er der næsten 370.000 papirløse par i Danmark, og hele 40 pct. af dem har mindst et fælles barn. Hvis den ene voksne dør, kan det få voldsomme konsekvenser for den afdødes samlever og børn, hvis der ikke er skrevet et testamente. Har parret børn, arver de hele afdødes formue. Er der ikke børn i forholdet, går arven til afdødes forældre, søskende og eventuelle børn fra andre forhold. Det er en bombe under privatøkonomien, og det kan betyde, at den efterlevende voksne må gå fra hus og hjem.

Statistikken afslører, at der i løbet af de sidste 20 år er kommet hele 39 pct. flere samlevende par, mens andelen af ægtepar stadig er det samme. Den manglende arveret er altså et stigende privatøkonomisk problem, som de samlevende selv skal tage hånd om ved at få sig et udvidet samlevertestamente.

Børn fra flere forhold

Har man børn fra forskellige forhold, er et testamente også en god ide. Det gælder ikke blot om at sikre, at pengene går i de rette lommer, men også at forebygge arvekonflikter.

Enlige husstande boomer

Der er kommet 28 pct. flere enlige i løbet af de sidste 20 år. Lige nu er der over 1,7 mio. enlige husstande. Har man ingen børn, har man ingen tvangsarvinger.

Arven efter den enlige går til forældre, søskende eller søskendes børn, hvis man ikke har skrevet et testamente. Har man ingen arvinger efter arveloven, og har man ikke skrevet testamente, arver statskassen.


Næste artikel