En lille dråbe i det store hav af miljøvenlighed

I årevis har Sydbank sendt gammelt og udtjent IT-udstyr til skrot. Men hvor fokus tidligere har været at få penge retur, er fokus i dag flyttet, så hovedpointen er at genbruge rigtigt og sikkert.

- Hastigheden er irrelevant, hvis du er på vej i en forkert retning, sagde Gandhi – så vi håber, at vi i IT har taget et lille, men raskt skridt i den rigtige retning, siger Majbrit Hammerich Hansen, afdelingschef for IT Service.

Opgørelse over miljømæssig besparelse

Derfor har Sydbank i 2018 samarbejdet med firmaet D-RIG, og i denne uge landede de første tal for, hvad det betyder for Sydbank. Udover at modtage knap 80.000 kroner, så har genbruget sparet miljøet for, hvad der svarer til over 1,3 millioner liter rent drikkevand.

Tallene fremkommer ved tanken om, at når et stykke elektronik kan istandsættes og genbruges i en ny/ekstra livscyklus, så fjernes grundlaget for at fremstille et nyt. Genbrug af brugt IT-udstyr har således på globalt plan haft en stor, positiv indvirkning på det globale miljø.

- Vi er ret stolte af at være en del af sådan en cyklus. Det er ikke første gang, at vi sender gammelt udstyr til genbrug, men det er første gang, at vi får en så fin opgørelse retur, der viser, hvor meget vi sparer miljøet for, forklarer Majbrit Hammerich Hansen.

Det meste IT-udstyr kan genbruges

For hende er det meget simpelt: Jo bedre vi passer på udstyret, jo mere kan vi genbruge. Og vi er dygtige til at passe godt på vores udstyr i Sydbank.

Alligevel forældes tingene hurtigt i vores branche, og hvert år udskifter Sydbank omkring 850 computere, og 2019-udskiftningen er allerede i fuld gang med at blive effektueret.

- Vi henvender os blot til D-RIG, når vi har udstyret klar. Så afhenter de det, og så modtager vi betaling for det, og nu også en opgørelse på vores indvirkning på miljøet, siger Majbrit Hammerich Hansen.

Også styr på datasikkerheden

D-RIG garanterer, at alt er slettet. De genbruger ikke, hvis der er tvivl om, hvorvidt der kan gemme sig data eller oplysninger fra Sydbank, hvilket giver en vigtig sikkerhed i forhold til lovgivningen omkring persondata.

De genbrugte enheder sendes derefter blandt andet ud til skoler og tredjeverdenslande.
- Vi kan alle gøre en forskel i forhold til at agere mere miljørigtigt, og første skridt på vejen er tanken og viljen til at gøre noget, siger Majbrit Hammerich Hansen.


Næste artikel