Energipriserne er kommet for at svinge – har du den rigtige varmeløsning?

Økonomisk er der lige nu ikke meget hentet ved at skifte gasfyret ud. Derfor kan det alligevel være en god idé at få sat gang i en alternativ varmeløsning.

Af Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom

Sidste år gav energipriserne os et chok. Det fik mange til at skifte gasfyret ud med en varmepumpe eller i hvert fald overveje at gøre det.

Efter de massive prisstigninger i 2022 har gaspriserne nu stabiliseret sig omkring 4 kr./m3 mod næsten 34 kr./m3 i august 2022.

Det er markant billigere, men det er stadig omtrent dobbelt så dyrt som i årene frem mod Ruslands invasion af Ukraine. Og ikke nok med det. Vi kan desværre ikke længere forlade os på lave og stabile energipriser, fordi den stabile gasforsyning, vi fik via Nord Stream 1 og 2, ikke længere findes.

Så selv om den økonomiske motivation til lige nu at skifte gasfyret ud med en anden varmekilde er forduftet, er det en god idé at holde fast i tanken om en anden varmekilde, hvis man i dag fyrer med gas eller olie.

Der er nemlig ingen garanti for, at energipriserne bliver det nuværende niveau. Faktisk tyder alt på, at energipriserne fremover vil komme til at svinge op og ned – og ikke nødvendigvis i valsetakt med din økonomi.

Det handler ikke kun om prisen

Når vi taler varmekilder, er der også andet at tænke på end prisen, nemlig forsyningssikkerhed og boligens samlede CO2-aftryk.

Har man mulighed for at tilslutte sig fjernvarme, er der flere fordele:

  • Høj forsyningssikkerhed
  • Lave etableringsomkostninger
  • Ingen kapacitetsbegrænsninger

Derudover er det et bæredygtigt valg. Har du et olie- eller naturgasfyr i dag, vil boligens samlede CO2-aftryk falde, hvis du skifter til fjernvarme eller en anden alternativ varmekilde.

Du har måske ikke umiddelbart den store interesse i din boligs samlede CO2-belastning, men har skal du være klar over, at det har EU.

Der er nye EU-regler på vej, der betyder, at op mod 45 pct. af bygningsmassen skal energirenoveres inden 2033. Formålet med de nye regler er at reducere CO2-udledningen – og her er en anden varmekilde én af måderne at forbedre boligens energiklasse på.

Kan du ikke få fjernvarme, er der andre muligheder

Det er jo ikke alle, der kan få fjernvarme – eller har udsigt til at kunne få det.

Heldigvis er der flere varmekilder, der er lige mindst lige så miljø- og energivenlige som fjernvarme. Man kan få varmepumpe eller etablere jordvarme. Begge dele er et CO2-venligt alternativ til olie og gas.

Der er gode tilskudsmuligheder, når man installerer varmepumpe, der er en alt i én-løsning.

Der er dog nogle ting, man lige skal være opmærksom på:

  • Der er støj på udedelen, og det skal man tage højde for, når man placerer varmepumpen
  • Den er forholdsvis dyr i anskaffelse

Jordvarme er stabil og driftssikker, og modsat varmepumpen, der er stor og synlig, er den usynlig udvendigt. Jordvarme er så også den dyreste løsning.

Tag fat i en ekspert

Inden du går i gang, er det en god idé at give din bolig et energitjek sammen med en energikonsulent. Energikonsulenten gennemgår din bolig og giver dig et overblik over – og konkrete forslag til – hvad der skal til for at optimere boligens energiforbrug.

Det gør det nemmere for dig at vælge den eller de løsninger, der passer bedst til din bolig.

Du kan også selv teste din bolig i vores energiberegner

Husk også, at:

  • En energioptimeret bolig er nemmere at sælge
  • Håndværkerne har halvtomme ordrebøger for tiden, så de kommer, når du ringer
  • Banken er klar med et energilån

Så det er egentlig bare at sige ”sæt i gang”.


Næste artikel