Grønt lys langsomt på vej for den globale vækst
Af cheføkonom Søren V. Kristensen

Investorer og virksomheder har startet det nye årti med stor optimisme i kraft af forbedrede nøgletal og pengepolitiske lempelser, men coronavirus og andre usikkerhedsmomenter kan true med at trække vækst og afkast ned.

Brexit er omsider en realitet, men da den nuværende aftale kun løber til udgangen af 2020, er der fortsat en risiko for et no-deal scenarium. Vi mener dog, der er gode muligheder for, at parterne i sidste ende kan nå til enighed om en egentlig handelsaftale, selvom det måske ikke lykkes i 2020. Og det er vigtigt at pointere, at et hårdt brud vil gå langt værst ud over briterne, da det vil ramme halvdelen af Storbritanniens eksport, og kun omkring fem pct. af eksporten fra EU.

Lettelse over første fase af handelsaftalen mellem USA og Kina

Med fase 1-aftalen mellem Kina og USA undgik vi yderligere eskaleringer i handelskrigen. Aftalen kan puste nyt liv ind i amerikansk økonomi, da kineserne har forpligtet sig til at købe store mængder af amerikanske landbrugs- og industrivarer. Men selvom parterne har brudt nogle af de eksisterende toldmure ned, er toldsatserne fortsat langt højere, end før Donald Trump blev valgt som amerikansk præsident.

Fase 2-aftalen truer forude

2020 byder på en stor risiko for nye tilbagefald og eskaleringer i handelskrigen. Kinesernes lovede indkøb i USA er meget ambitiøse og kan blive svære at indfri, da økonomien netop nu bliver bremset af det aktuelle udbrud af coronavirus. Det kan få handelskrigen til at blusse op igen. Samtidig er de svære samtaler gemt til fase 2-aftalen.

Vi venter dog ikke nogen stor eskalering af handelskrigen i et valgår, hvor den økonomiske vækst er et af de bedste trumfkort i Trumps jagt på et genvalg til præsidentposten.

Amerikansk økonomi i rekordlangt opsving

Amerikansk økonomi fortsætter rekorden for det længste opsving nogensinde. Langt de fleste amerikanere er i job, og selvom forbrugerne bidrog mindre til væksten i 4. kvartal, er det overordnede billede fortsat, at opsvinget i USA er drevet af forbrugerne.

Alligevel faldt erhvervsinvesteringerne for tredje kvartal i streg, hvilket viser sprækker i den ellers solide amerikanske økonomi, og vi venter da også yderligere opbremsning i løbet af 2020. Vi forventer, at Fed vil sænke renten én gang i løbet af i år som modsvar til lidt yderligere modvind til amerikansk økonomi.

Eurozonen viser tegn på bedring i 2020

Væksten i Eurozonen faldt en smule i det sidste kvartal af 2019, hvor både Italien og Frankrig oplevede negativ vækst. Overordnet set er det dog Tyskland, der har været det største dræn for væksten i eurozonen. Og da de tyske nøgletal fortsat er i bedring, giver det anledning til lidt optimisme.

Vi forventer, at væksten i eurozonen i 2020 vil kravle tættere på den amerikanske vækst, og det kan være med til at styrke euroen over for dollaren. Vi forventer ikke længere en rentenedsættelse i hverken eurozonen eller Danmark.

Fortsat grobund for optimisme i den globale økonomi

Selvom meget afhænger af, hvordan udbruddet af Coronavirus udvikler sig, er der fortsat grund til optimisme i den globale økonomi. Vi forventer derfor, at opsvinget i både USA og Europa vil fortsætte et stykke tid endnu.


Næste artikel