Coronavirus kan koste danske virksomheders indtjening

COVID-19-virusudbruddet, også kendt som coronavirus, har skabt turbulens, usikkerhed og kursfald på aktiemarkederne. Selskaber som SAS, Carlsberg, Vestas, Mærsk og Pandora står blandt de mest udsatte, mens banker og forsikringsselskaber går fri (Kilde: Aktieanalysen, Sydbank).

Kina er hårdt ramt af coronavirusudbruddet, og derfor har de kinesiske myndigheder indført omfattende tiltag for at forhindre, at virussen spreder sig. Konsekvensen er en midlertidig vækstnedgang både for Kinas økonomi, men i høj grad også for internationale selskaber.

Fx blev Apple et af de første vestlige ofre og måtte mandag nedjustere, fordi der var forsinkelser i produktionen. Det førte til manglende salg.

- Vi forventer bestemt, at flere vestlige selskaber stiller sig i nedjusteringskøen, men ikke alle er hårdt ramt, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Danske investorer har en høj andel af medicinal-aktier og bliver derfor ikke så hårdt ramt.

Konsekvenserne for de danske selskaber

Danske selskaber kan blive ramt på forskellige måder, bl.a. på omsætning og levering – afhængigt af deres forretningsmodeller.

Omsætning

Jo højere andel af omsætningen det enkelte selskab har i Kina, jo hårdere vil selskabets samlede omsætning potentielt også blive ramt af, at meget står stille i Kina i øjeblikket.

For mange servicevirksomheder betyder nedlukning i Kina tabt omsætning. Fx har SAS mistet omsætning på grund af lukning af ruter til Kina.

Industrivirksomheder er også påvirket på grund af forsinkede leverancer af allerede indgåede ordrer. De vil dog muligvis kunne indhente noget af det tabte, hvis de sætter ekstra højt tempo på fabrikkerne, når forholdene i Kina er normaliseret igen.

Leverandørkæden

Mange selskaber producerer i Kina eller bruger kinesiske underleverandører. Det kan give leveringsproblemer, der kan udskyde og fordyre omsætning. For at undgå nedgang kunne løsningen være et samarbejde med leverandører udenfor Kina. Hvis leverandørerne kan overtage opgaverne, mens fabrikkerne i Kina kører på lavt blus, kan det kompensere for forstyrrelserne i Kina.

Gode muligheder for virksomheder, der ikke er ramt

Danske selskaber, der har mindre produktion i Kina, får en fordel af coronavirusudbruddet. De vil få en bedre position i markedet og måske vinde markedsandele eller indtjeningskraft i forhold til deres konkurrenter, fordi deres forretning fortsætter, som den plejer, mens konkurrenternes står midlertidigt stille.

Hvor hårdt er de danske virksomheder ramt?

Se, hvilken betydning coronavirrusen har for de danske selskaber.

Som du kan se, er spredningen stor. De selskaber, som ikke har aktiviteter i Kina, står bedst. Det er fx banker og forsikringsselskaber.

Behersket positivt afkast

Den næste tid vil give et bedre billede af, hvor omfangsrig coronavirussen bliver, både geografisk og tidsmæssigt. Jo længere tid der går, jo flere selskaber vil havne i den indtjeningsmæssige farezone.

Den udbredte opfattelse blandt økonomer er, at virussen skaber et midlertidigt ’væksthul’, men at økonomierne vil vende tilbage til det oprindelige væksttempo.

Det er vi i Sydbank enige i.

- Mange af de danske selskaber har bedre og mere tilpasningsdygtige forretningsmodeller end konkurrenterne. Derfor er de mere modstandsdygtige i sådanne situationer, siger Jacob.

 

Læs hele aktieanalysen fra Sydbank.


Næste artikel