Flodbølge af fyringer i USA
Analyse ved Søren V. Kristensen

I løbet af den seneste uge har mere end 6,6 millioner amerikanere modtaget en fyreseddel. Det er 10 gange så slemt, som den værste uge under finanskrisen.

Mere end 6,6 millioner nye ledige på en uge

USA bliver lige nu ramt af en ødelæggende flodbølge af fyringer. I løbet af den seneste uge har mere end 6,6 millioner amerikanere meldt sig som nye ledige. Ugen forinden var der tale om knap 3,3 millioner. Det er et svimlende tal, der med længder overgår noget, vi nogensinde har set. Da finanskrisen rasede på sit allerhøjeste, var det omkring 660.000 amerikanere, der hver uge blev arbejdsløse. Den nuværende coronakrise får altså finanskrisen til at se rar ud i sammenligning. Faktisk har man med den seneste stigning nu, på bare to uger overgået hele det tab af arbejdspladser, vi så under finanskrisen.

Fare for, at krisen bider sig fast

Det er naturligvis en direkte konsekvens af COVID-19 og den delvise nedlukning af amerikansk økonomi. Det er derfor ikke voldsomt overraskende, men det er ikke desto mindre skræmmende. Vi er dog alligevel overraskede over, at tallet er steget så kraftigt sammenlignet med den seneste uge. Det vidner om, at ikke kun USA, men hele verdensøkonomien i øjeblikket befinder sig i en afgrundsdyb krise. Man kan have forhåbninger om, at det er en midlertidig krise, men med så store tab af arbejdspladser lurer der en fare for, at krisen bider sig fast. Den fare bliver i øjeblikket større, for hver dag der går.

Forhåbningerne næres af de store hjælpepakker, som skal holde en hånd under økonomien og mindske jobtabene. Dagens tal indikerer, at de amerikanske politikere måske har været for langsomme på aftrækkeren i forhold til den amerikanske hjælpepakke. Det kan dog også tyde på, at der bliver brug for mere. Vi er efterhånden i en situation, hvor vi ikke bare har brug for pakker, der holder hånden under økonomien, men også nogle, som genstarter den igen.

Amerikanere dårligt rustet til økonomisk modvind

Den nuværende triste situation i amerikansk økonomi kan gå hen og blive gravet dybere af, at amerikanerne i ringe grad er rustet til økonomisk modvind. For et år siden viste en undersøgelse fra den amerikanske forbundsbank (Fed), at 40 procent af voksne amerikanere var nødsaget til at optage lån, hvis de fik en uventet regning på 400 dollars. Hele 12 procent af amerikanerne mente på daværende tidspunkt ikke, at de på nogen måde ville kunne fremskaffe 400 dollars. Det vidner også om, at når vi ser så mange fyringer, så vil mange amerikanere ende i et økonomisk morads, og vi kan se konkurser som følge af manglende betalinger på alt fra husleje til elregninger. 


Næste artikel