Find den rette pensionsordning i Sydbank
Pensionsordninger til dig, som er selvstændig erhvervsdrivende

Nedenunder kan du se en kort beskrivelse af de muligheder, du har i Sydbank for at oprette en pensionsordning som selvstændig erhvervsdrivende. 

Tag fat i din rådgiver i Sydbank, hvis du vil drøfte, hvilke muligheder der passer til dig og din virksomhed. Vi anbefaler, at du først tager en beslutning om din opsparing efter mødet med din rådgiver. Vend det også gerne med din revisor. 

30%’s ordningen for selvstændige erhvervsdrivende

Som selvstændig erhvervsdrivende kan du indsætte op til 30 % af virksomhedens regulerede overskud på en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fuldt fradrag i indbetalingsåret.

Overskuddet, der ligger til grund for beregningen, er virksomhedens skattemæssige overskud før finansielle poster. Herudover skal der reguleres for ekstraordinære poster, såsom gevinst ved salg af ejendom mv. Du kan selv vælge procentsatsen, og der er ingen krav om, at du skal indbetale samme beløb hvert år, eller at du i det hele taget skal betale hvert år. Du kan også indbetale på ratepension ved siden af. 

Ratepension og livsvarig livrente – giver fradrag i topskatten

Livrente, altså en pension med livsvarig udtaling, og ratepension er to forskellige pensionsformer. Når du indbetaler penge på enten en livsvarig livrente eller en ratepension, får du fradrag for indbetalingerne i den personlige indkomst. Indbetaling til pension kan altså være med til at reducere skatten.

En ratepension er en pensionsopsparing, som udbetales i månedlige rater, over mindst 10 år. Størrelsen af de enkelte månedlige rater afhænger af, hvor meget du har sparet op. Du kan i skatteåret 2024 indsætte op til 63.100 kr.

Hvis du dør, inden pensionsopsparingen er udbetalt, vil din opsparing blive udbetalt til dine efterladte mod betaling af en afgift på 40 %. 

En livsvarig livrente er en opsparingsform, hvor du får udbetalt et fast beløb, fra du når pensionsalderen og resten af livet.

Der er intet loft over indbetalingerne til en livsvarig livrente. Jo mere du indbetaler, jo højere bliver den månedlige udbetaling. Du skal dog være opmærksom på, at privat indbetaling, der årligt overstiger enten 58.100 kr. (2024) eller 30 % af virksomhedens regulerede overskud, skal fratrækkes over en længere årrække.

Dør du, inden udbetaling af livrenten er påbegyndt, får dine efterladte udbetalt din opsparing mod 40 % afgift. Du kan også tegne forsikringer, så udbetalingerne fortsætter til dine efterladte, hvis du dør, kort efter at udbetalingen er påbegyndt.

Læs mere om pension i Sydbank her

Hvad nu med pensionen, hvis der sker noget uforudset?

 Hvad sker der med din pensionsopsparing, hvis du vil hæve din pension i utide?

Ønsker du at hæve din pensionsopsparing, inden den kommer til udbetaling, vil det som udgangspunkt koste en afgift på 60 % af opsparingen. 

Hvad sker der med din pensionsopsparing, hvis du dør?

Hvis du dør, og dine arvinger skal have pensionen udbetalt, kan dette ske mod betaling af 40 % i afgift. Pensioner indgår dermed ikke som en del af dit dødsbo, og de skal derfor heller ikke beskattes i dødsboet. Hvis dine børn skal arve pensionsordningen, skal der også betales 15 % i boafgift. 

Hvad sker der med din pensionsopsparing, hvis din virksomhed kommer i vanskeligheder (Kreditorbeskyttelse)

Din pensionsopsparing er kreditorbeskyttet. Det betyder, at hvis din virksomhed – eller din privatøkonomi i øvrigt – kommer i vanskeligheder og i værste fald går konkurs, vil du fortsat have din pensionsopsparing.

Pension giver tryghed i alderdommen

Hvis en del af din opsparing er placeret i en pensionsordning med livsvarig udbetaling, får du et bundniveau på indkomsten, så du ved, der er til de basale behov. Så kan ”det sjove” finansieres af øvrige pensioner, virksomhedsmidler og frie midler.


Næste artikel