6 gode råd til handel på nettet

Det er nemt at handle på nettet, og sommetider er det også billigere end i de fysiske butikker. Gode tilbud er noget, som alle kan lide – og det ved IT-kriminelle. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når du handler på nettet. Her får du nogle gode råd til handel på nettet.

1) Tjek, om du har en sikker forbindelse
Du kan se, om forbindelsen er sikker, i din browsers adressefelt. Kig efter, om webadressen starter med ”https”. S’et fortæller, at der er en sikker forbindelse mellem din browser og hjemmesiden. I de fleste browsere kan du også kigge efter et hængelås-ikon i adressefeltet. Tjek, om forbindelsen mellem din computer og netbutikken er sikker, før du indtaster dine kortoplysninger og gennemfører købet.

2) Se efter e-mærket og undersøg webshoppen på nettet
E-mærket er en ordning for danske netbutikker, der skal sikre, at butikken lever op til en række krav om betaling, behandling af personoplysninger, afgivelse af e-mail-adresse, garanti og aftaleindgåelse på nettet. Læs mere om e-mærket.
Hvis du ikke kender siden i forvejen, og den ikke er e-mærket, så kan du med fordel undersøge netbutikken ved at læse, hvad andre skriver om firmaet på Trustpilot eller Facebook, før du gennemfører dit køb. I mange tilfælder kommer du også langt med en hurtig søging på fx Google. Læs også altid købsbetingelserne. Er betingelserne ikke tilgængelige, så bør du ikke handle der.

3) Betal med kort
Når du betaler med dit betalingskort, er du beskyttet af reglerne i betalingstjenesteloven. Det betyder bl.a., at du har mulighed for at få dine penge tilbage, i tilfælde af at sælger har hævet for meget på din konto, eller at varen ikke dukker op. Det er ikke muligt, hvis du overfører pengene direkte til sælgeren fx via NetBank.  Husk altid at gemme dokumentation for dine køb på nettet. Er uheldet alligevel ude, kan du gøre indsigelse mod transaktionen.

4) Pas på skjulte abonnementer
Vær særlig opmærksom, når du bliver mødt med reklamer på fx Facebook, hvor du kan deltage i en undersøgelse eller konkurrence og bliver lovet en gave for et mindre beløb eller en gratis prøvepakke. Læs konkurrencebetingelserne grundigt igennem og vær opmærksom på, om ord som ’medlemskab’ optræder, så du undgår at tilmelde dig et uønsket abonnement.

5) God ide med flere kort
Det er en god ide at have mere end et betalingskort. Hvis du har mistanke om, at det ene kort er blevet misbrugt, kan du hurtigt få det spærret og stadig have et gyldigt betalingskort på dig. Har du brug for et ekstra betalingskort? Bestil et nyt her.

6) Når du køber udenfor EU
Vær opmærksom på om netbutikken er inden- eller udenfor EU. Handler du på sider fra lande udenfor EU, så skal du være opmærksom på de særligt gældende regler for betaling af moms og told. Du kan læse mere om reglerne for told og moms hos SKAT.


  • Tjek om du har en sikker forbindelse
  • Undersøg hvem du handler med
  • Betal med kort
  • Pas på skjulte abonnementer
  • God ide med mere end 1 kort
  • Vær opmærksom på om du handler i EU eller udenfor

Har du brug for hjælp eller har du spørgsmål til sikker nethandel?

Kontakt Sydbank Direkte

Ønsker du at spærre dit nuværende kort?

Spær kort her


Næste artikel