Eksporten til Tyskland produceres særligt i Vandkantsdanmark
Analyse ved cheføkonom Søren Kristensen

Årets absolutte hovedbegivenhed i europæisk politik nærmer sig med hastige skridt. Tyskerne skal vælge en ny kansler og regering senere i september. SPD er på det seneste stormet frem i målingerne og det har for alvor åbnet for flere potentielle regeringskonstellationer. Det kan meget nemt resultere i langvarige forhandlinger og en besværlig proces med at få dannet en ny regering, men det kan også betyde nye boller på suppen i den tyske finanspolitik. SPD og flere af de andre partier går nemlig til valg med at ønske om, at skrue lidt op for de offentlige investeringer og ad den vej hjælpe Tyskland på vej med de store udfordringer landet står over for, i form af digitalisering og grøn omstilling. 

Det betyder også en masse for danske eksportvirksomheder. Tyskland er vores næststørste eksportmarked og samtidig den absolut største økonomi på det indre marked. Mange danske virksomheder har derfor mange gode grunde til at orientere sig om, hvilken vej de politiske vinde blæser syd for grænsen. Det er dog ikke alle steder, at det betyder lige meget. 

Hvad er Tysklands betydning for dansk økonomi

Tyskland er et af vores absolut største eksportmarkeder, og vi dykker derfor her ned i Tysklands betydning for dansk økonomi. Mere end 400.000 personer arbejder i en af de danske virksomheder, som eksporterer til Tyskland. Analysen viser også, at de virksomheder, som har en stor andel af eksporten til Tyskland, særligt giver arbejdspladser i Jylland og i de store byer. 

Tysk økonomi er med længder den største i Europa og blandt vores nabolande. I mange år var det vores største eksportmarked, men nu er Tyskland blevet overhalet indenom af USA og er nu kun det næststørste eksportmarked for danske virksomheder. Samtidig er Tyskland gået fra at aftage næsten en fjerdedel af vores vareeksport til nu kun at aftage omkring 14 procent. 

I samme periode er eksporten til Tyskland dog bare steget, så den nu udgør omkring 140 mia. kroner årligt. Den faldende andel kan derfor tilskrives stor vækst i fx Kina og USA, hvor særligt eksporten af medicin brager op. Vores eksport til Tyskland er i højere grad præget af klassiske industrivarer og derfor er der også relativt mange arbejdspladser forbundet med eksporten til Tyskland.

Figur 1: Andelen af vareeksporten, som går til Tyskland, procent

Tyskland er altså fortsat et meget vigtigt land for Danmark, da eksporten til Tyskland skaber omkring 100.000 arbejdspladser. Samlet set arbejder mere end 400.000 personer i virksomheder, som eksporterer til Tyskland. Vi har kigget nærmere på, hvor virksomhederne, der er meget afhængige af Tyskland, er placeret. 

Vi har valgt at fokusere på virksomheder, hvor minimum 25 procent af eksporten går til Tyskland. Det billede afslører, at Tyskland betyder meget for hele Danmark. Virksomhederne er nemlig fordelt ud over hele landet og beskæftiger samlet set mere end 88.000 personer. Mange af de arbejdspladser er placeret i de store byer, men det er bestemt ikke begrænset hertil. 

Virksomheder i Vandkantsdanmark afhængige af tysk økonomi

Hvis man samtidig tager højde for, hvor mange beskæftigede, der ellers er i kommunen, tegner der sig et klart billede af, at det særligt er i det jyske, at den tyske eksport har stor betydning for det samlede arbejdsmarked. Det er måske ikke overraskende, at grænseregionen er godt repræsenteret. I Aabenraa og Tønder kommune arbejder mere end 12 procent af alle dem i arbejde i en virksomhed, som eksporterer mere end 25 procent af eksporten til Tyskland. 

Det er dog ikke kun begrænset til det sønderjyske. Tallene viser, at man i størstedelen af Jylland er relativt afhængige af, at det går godt i den tyske økonomi. Men faktisk er meget af det, man kan kalde Vandkantsdanmark relativt godt repræsenteret. På Lolland og Langeland fylder arbejdspladserne relateret til den tyske eksport nemlig også ganske meget.

  

Figur 2: Andelen af beskæftigelsen, der arbejder i en virksomhed, som sender minimum 25 procent af vareeksporten til Tyskland (2018)

Tallene taler sig eget tydelige sprog. For mange danske virksomheder er Tyskland et uhyre vigtigt eksportmarked. Derfor gør det samme sig naturligvis gældende for dansk økonomi som helhed. Det giver derfor god mening at følge nøje med i, hvad der sker syd for grænsen. Ikke mindst til september, når tyskerne skal til stemmeurnerne og vælge en ny regering. 

Det vil føre til et farvel til kansler Angela Merkel, som ikke genopstiller til kanslerposten, men det kan også betyde et nybrud i den økonomiske politisk i Tyskland. Flere af partierne varsler nemlig store investeringer i infrastruktur, digitalisering og den grønne omstilling. Hvis det bliver til virkelighed, så kan et allerede stort eksportmarked meget vel blive endnu større.

Det er nemlig nogle områder, hvor dansk erhvervsliv er stærkt repræsenteret. Derfor bør mange danske virksomheder, både dem, der eksporterer til Tyskland allerede nu, og dem, der overvejer det, sidde og slikke sig om munden ved udsigten til flere offentlige investeringer i Tyskland.


Næste artikel