Medvinden for obligationer fortsætter i 2024

Efter at obligationer fik et historisk dårligt afkast i 2022, blæser der i år anderledes milde afkastmæssige vinde på de finansielle markeder. En stor del af det tabte er indhentet i de blandede fonde, og det kommende år tegner til at blive endnu et godt år for de mest obligationstunge blandede fonde. Kort fortalt, fordi renterne er højere, end de har været længe, og fordi vi venter rentefald i 2024.

Mange af verdens centralbanker har de seneste to år arbejdet på at få bugt med den alt for høje inflation, som især ramte i efteråret 2022 og et godt stykke ind i 2023. Samtidig er der tale om en inflation, som ikke har været højere i over 40 år. Centralbankerne i bl.a. Europa og USA har arbejdet med at få bugt med inflationen – med store og hurtige renteforhøjelser – og det ser langsomt ud til at bære frugt.

De kraftige rentestigninger sigter mod at sænke farten i økonomien og dermed mindske efterspørgslen efter mange varegrupper for at bremse prisernes himmelflugt. Tempoet i den globale økonomi er dermed kommet væsentligt ned i gear, og inflationen bevæger sig hastigt mod centralbankernes målsætning om en prisstigningstakt på godt 2 procent. Målet er ikke helt nået, men synes indenfor rækkevidde. Den største trussel er faren for at gå for hårdt til værks. Dermed øges risikoen for at gøre mere skade end gavn, hvis væksten i økonomierne bremser alt for hårdt op og ligefrem sender økonomierne ud i en hård recession.

Det lader dog til, at centralbankerne er meget opmærksomme på at finde den rette balance, hvilket ikke er en nem øvelse. Kun tiden kan vise, om det lykkes. Foreløbig kan vi glæde os over, at inflationen er hastigt på vej ned, samtidig med den økonomiske vækst ser ud til at lande blødt. Behovet for flere rentestigninger er ikke længere til stede, og renterne ser dermed ud til at have toppet i denne omgang. Det er godt nyt for mange forbrugerne og virksomheder.

På de finansielle markeder har investorerne allerede taget forskud på udsigten til, at renterne har toppet og på en blød landing i økonomierne generelt. Obligationsrenterne er faldet pænt på det seneste, mens aktiekurserne har fortsat stigningerne fra tidligere på året – ikke mindst i Europa og USA. Vi har været godt positioneret i porteføljerne til netop dette scenarie. Udviklingen i år har understøttet både obligations- og aktieafkastet i de blandede fonde.

Vores investeringer i såvel danske realkredit-, virksomheds- og højrentelandeobligationer har alle bidraget væsentligt til afkastet i år. På aktiesiden har vores investeringer i de store amerikanske teknologiselskaber og medicinalselskaber med fokus på midler til behandling af diabetes og fedme understøttet afkastene. Vi har det meste af året været fuldt investeret med en lidt højere aktieandel end i udgangspunktet.

Løbende justeringer i porteføljerne

I investeringsteamet har vi i løbet af året foretaget flere justeringer i porteføljerne for at kunne høste frugterne af udsigten til faldende renter og stigende aktiekurser, hvilket især i 2. halvår har vist sit værd. På obligationssiden har vi således løbende øget rentefølsomheden på obligationsbeholdningen, hvilket har understøttet afkastet i takt med efterårets rentefald på obligationsmarkederne. 

Vi har justeret sammensætningen af vores investeringer i alternativer. Andelen af fonde, der investerer i ejendomme, er nedbragt, og vores investeringer i bl.a. Private Equity og Private Credit vil klare sig godt i et miljø, hvor renterne falder, og økonomierne lander blødt.

2024 tegner til at blive et afkastmæssigt godt år for de blandede fonde med flest obligationer.  Aftagende inflation og en moderat vækst i mange landes økonomier åbner døren for flere rentenedsættelser i løbet af året i Europa og USA, til glæde for forbrugere, virksomheder og obligationsinvestorer.

Afkastudsigterne for de mest obligationstunge blandede fonde tegner således fortsat godt i 2024.

Er du i tvivl om dine investeringer, anbefaler vi, du tager en snak med din rådgiver.


Næste artikel