Den danske økonomi er hårdt ramt

Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen: Den danske økonomi er hårdt ramt

For hver dag økonomien er lukket ned taber vi arbejdspladser, og konkurserne rykker nærmere. Heldigvis ser styrtblødningen af danske arbejdspladser ud til at af aftage i styrke.

Opdateret den 31. marts

 

Artikel fra den 26. marts: Efterspørgslen er forsvundet

Dansk økonomi er hårdt ramt af nedlukningen som følge af COVID-19. Efterspørgslen er mange steder ikke bare bremset op – den er helt forsvundet.

Det gælder særligt serviceerhverv som fx frisører, cafeer, restauranter, men også butikker. Det er en naturlig konsekvens af nedlukningen. Dog kan effekten for økonomien blive tålelig, hvis nedlukningen ikke bliver for langvarig.

I går meldte 2800 danskere sig ledige

Antallet af nye ledige hver dag er 3-4 gange højere end normalt. Så sent som i går meldte knap 2800 danskere sig ledige. På en gennemsnitlig onsdag over de seneste 5 år er der ellers kun tale om 1157.

I virkeligheden burde tallet i 2020 være mindre end 1157, fordi arbejdsmarkedet gradvist er blevet stærkere de sidste 5 år.

Kan man tale om, at 2800 nye arbejdsløse på bare en enkelt dag er en god nyhed?

Ja, hvor besynderligt det end lyder, så kan man faktisk godt. For det er det laveste antal ny tilmeldte ledige over den seneste uge. Der er altså tegn på, at styrtblødningen på det danske arbejdsmarked aftager i styrke.

Det er godt nyt, men der er dog højest tale om et lys i mørket.

Det går fortsat den forkerte vej, og det går hurtigt. Hvis tabet af arbejdspladser ikke mindskes yderligere i den kommende tid, så kan der være brug for at skrue op for kompensationsgraden i hjælpepakkerne.

Vil du altid være opdateret på økonomi? Så følg Søren på Twitter


Næste artikel