Dårlige nøgletal vælter ind over det europæiske kontinent
Analyse ved cheføkonom Søren V. Kristensen

Økonomien i eurozonen skrumper i årets første kvartal med 3,8 procent sammenlignet med kvartalet forinden. Det er langt værre end tallene for USA, hvilket afspejler, at man i Europa var hurtigere til at lukke økonomien ned end i USA. I eurozonen er det især Spanien og Frankrig, som er hårdt ramt, med kvartalsvise fald i BNP på henholdsvis 5,2 og 5,8 procent. Det er voldsomme fald, som vi ikke har set magen til siden anden verdenskrig.

For at gøre ondt værre stiger den tyske arbejdsløshed i april med hele 373.000 personer, og dermed overgår april også med længder de værste måneder i Tyskland under finanskrisen. Der er altså tale om, at de dårlige nyheder skyller ind over det europæiske kontinent og fortæller en trist historie om en økonomi i frit fald. Det er dog ikke noget, der ryster investorerne synderligt. Både de danske og tyske aktieindeks er i øjeblikket i et lille minus, mens renterne og euroen også er stort set uberørte af den linde strøm af dårlige nyheder. Det vidner selvfølgelig om, at de dårlige nyheder i høj grad var ventet på forhånd. Samtidig med, at investorerne også til en vis grad er blevet hårdhudede og næsten resistente overfor dårlige nyheder. Sådan bliver det dog næppe ved med at være.

Pengepolitikken i EU uændret

Torsdagens rentemøde i den Europæiske Centralbank (ECB) var helt som ventet uden de helt store overraskelser og ændringer. ECB fastholder i store træk pengepolitikken uændret. Det vil sige, at styringsrenten fortsat er på minus 0,5 procent, mens pandemiopkøbene (PEPP) fortsat er på 750 mia. euro.

Rentenedsættelse i forklædning

Der var dog enkelte ændringer og også nogle interessante signaler. Forud for pressemødet sænkede ECB TLTRO III-renten (lån til de europæiske banker, som formår at låne pengene videre ud i samfundet), så den nu er 0,5 procentpoint lavere end styringsrenten i perioden fra juni 2020 til juni 2021. Det vil sige helt ned til minus 1 procent. Det er potentielt ret markant, og her er der altså tale om en rentenedsættelse i forklædning. Samtidig introducerede ECB et nyt udlånsprogram: Pandemic Emergency Longer-Term Refinancing Operations (PELTRO). Udlånsprogrammet har til hensigt at sikre tilstrækkelig likviditet til de finansielle markeder. Renten vil her være minus 0,25 procent. Det kan være interessant for nogle, men i første omgang er TLTRO-III lånet altså noget mere interessant for de fleste europæiske banker.

ECB – det bedste bolværk mod krisen

Pandemiopkøbene har fortsat den samme størrelse, men vi vurderer, at det er essentielt, at ECB-formanden Lagarde og ECB står klar til at øge pandemi-opkøbene, hvis det bliver nødvendigt. Det er vigtigt, da eurozonen er på vej ind i en voldsom krise. Efter lidt startvanskeligheder, har netop ECB vist sig at være det absolut bedste bolværk mod, at krisen udvikler sig yderligere og bliver mere permanent. Dagens pressemøde var endnu et vidnesbyrd om, at det også vil være tilfældet i de kommende uger.

Godt nyt for danske boligejere

Samtidig kan de danske boligejere også notere sig, at signalet fra Frankfurt er, at de meget lave renter vil fortsætte længe endnu. Det er godt nyt for dansk økonomi, som i den kommende tid får brug for al den medvind, der kan skrabes sammen.


Næste artikel