Hvad er et prioritetslån?

Et prioritetslån er et lån, du optager i din bank. I Sydbank kan du bruge prioritetslånet til at låne til køb af en bolig eller anden fast ejendom. Du kan fx bruge det til at købe hus eller sommerhus, eller hvis du ønsker at lave et forældrekøb, hvor du køber en bolig til dit barn. Hvis du har en eksisterende bolig med friværdi, kan du også bruge prioritetslånet, hvis du vil ombygge eller renovere din bolig. Uanset hvad du vil bruge lånet til, låner du pengene med din bolig eller dit fritidshus som sikkerhed.

Et prioritetslån i Sydbank er kendetegnet ved at have en fleksibel afviklingsform. Du kan fx indfri lånet, når du vil, og du kan altid indfri det til kurs 100, så du undgår kurstab. Derudover har du mulighed for op til 10 års afdragsfrihed.

Prioritetslånets rente er variabel, hvilket betyder, at renten og dermed også renteudgifterne kan stige eller falde i hele lånets løbetid. Renten tilskrives kvartalsvist.  Dvs., at renten bliver trukket og bogført på din konto hvert kvartal. Hvis du fx betaler 4 % i rente pr. år, bliver der hvert kvartal tilskrevet 4 % i rente for 90 dage (eller så mange dage, der er i det enkelte kvartal).

Prioritetslånet er ofte et godt supplement til dit realkreditlån, fx hvis du har et mindre lånebehov eller gerne vil indfri dit lån indenfor en kort tidshorisont, da du altid kan indfri prioritetslånet til kurs 100.  

For at optage et prioritetslån skal du minimum låne for 200.000 kr., og du kan låne op til 80 % af ejerboligens og 60 % af fritidsboligens værdi.

Se Sydbanks forventning til udviklingen i de danske renter

Fleksibel tilbagebetaling på prioritetslånet

Løbetid på 11-30 år

Lånets løbetid er den periode, du har til at betale lånet tilbage i. Lånet skal oprettes med en løbetid mellem 11 og 30 år. Det vil sige, at du har op til 30 år til at betale lånet tilbage.

Indfri lånet, når du vil – og altid til kurs 100

Du kan indfri prioritetslånet, når som helst i løbet af lånets løbetid, og du kan altid indfri det til kurs 100, så du undgår kurstab. Det vil sige, at du ikke risikerer at skulle betale mere tilbage, end det du skylder på lånet.

Mulighed for 10 års indledende afdragsfrihed

Med et prioritetslån har du mulighed for at vælge op til 10 års afdragsfrihed. Det vil sige, at du i op til 10 år kan undlade at afdrage på lånet, og i stedet nøjes med at betale renter. De afdrag, du ikke betaler tilbage i løbet af de 10 år, tilbagebetaler du i resten af lånets løbetid. Du bestemmer selv, hvor mange år du ønsker afdragsfrihed – det beslutter du sammen med din rådgiver, når du optager lånet – længden på din afdragsfrihed kan nemlig ikke laves om på et senere tidspunkt.

Sydbank Prioritet Plus – til dig der ønsker endnu mere fleksibilitet

Hvis du ønsker endnu mere fleksibilitet, har du mulighed for at vælge Sydbank Prioritet Plus.

Med Sydbank Prioritet Plus får du et prioritetslån, hvor der er tilknyttet en indlånskonto med en attraktiv rente*. Det er en fordel for dig, der ønsker at spare op, da du kan sætte din opsparing ind på indlånskontoen*. Så sparer du på renten og har samtidig penge til uforudsete udgifter. Du har med andre ord selv mulighed for at vælge, hvornår du vil hæve og sætte penge ind på din indlånskonto.

Hvis du vil købe en bolig, som du vil leje ud til dit barn, altså et forældrekøb, kan det også være en mulighed for dig at kombinere et realkreditlån med et Sydbank Prioritet Plus. Så kan du nemlig sætte huslejen ind på indlånskontoen.

Læs mere om dine muligheder indenfor forældrekøb

* Gælder kun for indestående op til restgælden på prioritetslånet. Det vil sige, at hvis du skylder 300.000 kr. på lånet, får du den attraktive rente op til 300.000 kr. på indlånskontoen. Hvis du har mere stående på indlånskontoen, forrentes indeståendet med indlånssatsen for højeste interval på en Privatkonto i Sydbank.

Eksempler på de samlede omkostninger

Hvad koster det at optage et prioritetslån eller et Sydbank Prioritet Plus? Det har vi lavet et eksempel på, så du kan danne dig et overblik over de samlede omkostninger. Vi har lavet et eksempel for hvert lån, og begge eksempler er vejledende. Derfor anbefaler vi, at du booker et møde med din rådgiver, så du kan få en præcis beregning af, hvad det vil koste dig at låne, og hvordan det påvirker din daglige økonomi.

Priseksempel - Sydbank Prioritet 

Priseksempel - Sydbank Prioritet Plus

Book et møde, og få det fulde overblik over dine låneomkostninger

Generelle vilkår for optagelse af prioritetslån

Der er altid individuelle hensyn forbundet med at låne penge. Derfor gennemgår vi din økonomi og vurderer din bolig, før vi kan tilbyde dig et lån. En vurdering af din bolig er i den forbindelse gratis for dig.

Søg altid rådgivning inden køb af bolig

Vi kan godt forstå, at det kan være svært at gennemskue dine muligheder. Ikke nok med at der er masser af finansieringsmuligheder, så findes de også i mange forskellige afskygninger – og vigtigst af alt skal lånet passe til din økonomiske situation og dine behov.

Du er altid velkommen til at kontakte Sydbank, så vi sammen kan se på dine muligheder, og hvilken type finansiering der passer bedst til dig. Måske var et prioritetslån det rette valg for dine naboer – men er det også det rigtige valg for dig?

Booker du et møde, kan vi også hjælpe dig med at få overblik over de samlede udgifter ved at optage lånet, og ikke mindst hvordan et nyt lån kommer til at påvirke din daglige økonomi.