Hvad er et forældrekøb?

Skal dit barn flytte hjemmefra? Så kan forældrekøb måske være en mulighed. I de større byer kan det nemlig tit være svært at finde en lejebolig. Ved forældrekøb kan du give dit barn en god start på eksempelvis studielivet, og et godt sted at bo imens. Hvis dit barn ikke selv har råd til at købe en andelsbolig, kan du nemlig som forælder hjælpe ved at købe en boligen, og leje den ud til dit barn.

 

Hvad er der særligt ved et forældrekøb af en andelsbolig? 

Fordelene ved at købe en andelsbolig, frem for en ejerbolig, er at det er en billigere boligform, og der er lavere risiko for at tabe penge ved salg. Du skal dog ikke købe en andelsbolig for investeringens skyld, da andelsboliger er underlagt maksimalpriser. Derudover er nogle ting som du skal være opmærksom på, hvis du vælger at købe en andelsbolig, og vil leje den ud til dit barn. Reglerne for forældrekøb af andelsboliger er anderledes end reglerne for ejerboliger, da du ikke ejer andelsboligen – du har kun en eksklusiv brugsret til den. Det gør også, at der er forskellige vedligeholdelsesregler, skatteregler og lånemetoder.

Du kan også læse mere om forældrekøb her

Rådgivning om forældrekøb af andelsbolig

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige regler for forældrekøb af både andelsbolig og ejerbolig, og hvad du så skal vælge. Få hjælp af en af vores rådgivere til at sammensætte finansieringen bedst, så den passer til din økonomiske situation. På den måde kan I sammen også finde frem til, hvilken type bolig, der giver mest mening for dig at købe. Derudover kan vi også hjælpe med at tjekke om den andelsbolig, du har kig på, er en del af en sund forening, har gode vilkår mv., så både du og dit barn er bedst muligt stillede.

Hvilke faldgruber skal du være opmærksom på ved forældrekøb af en andelsbolig?

Det er andelsboligforeningens vedtægter, der afgør om det er muligt at udleje andelsboligen ud til dit barn, og det er langt fra alle andelsboligforeninger, der tillader det. Det er, fordi der oftest er bopælspligt for andelshaveren. Det vil sige, at det ikke er lovligt for dig som forælder at leje andelsboligen ud til dit barn. Du skal derfor være særligt opmærksom på hvilke regler, der gælder for udlejning og/eller forældrekøb, når du læser andelsboligforeningens vedtægter.

Har du fundet en andelsbolig, som ikke tillader forældrekøb, kan der måske være andre løsninger, alt efter hvordan din samlede økonomi ser ud. Hvis du som forælder har mulighed for at låne det fulde beløb eller en del af beløbet til dit barn, kan dit barn derved selv købe andelsboligen og være andelshaver. Lån mellem forælder og barn kan gøres på mange måder. Derfor er det oftest er en god idé at have en ekstern rådgiver med på sidelinjen.

Ulempen ved, at dit barn selv står som andelshaver er dog, at vedkommende ikke kan søge boligstøtte, og derfor risikerer en strammere økonomi på SU. Derfor er det også en god idé at lave regnestykket på forhånd, så I sammen sikrer, at dit barn har råd til at betale faste udgifter og lånet tilbage til dig.

Alternativt kan du som forælder give dit barn en årlig gave på 74.100 kr. i 2023 uden, at der skal betales gaveafgift. Børn må modtage pengegaver fra både mor og far, så barnet kan i princippet få 148.200 kr. i 2024 uden, at der skal betales gaveafgift.

Læs mere om finansiering af andelsbolig her

Book et møde og få rådgivning om dit andelsboligkøb

Vi vil altid anbefale, at du starter din andelsboligjagt i banken. På den måde finder du hurtigt ud af, hvor meget du kan låne og dermed købe andelsbolig for. Sammen gennemgår vi din økonomi, og økonomiske muligheder, så vi sammen sikrer, at dine boligdrømme matcher din økonomiske situation.

Book et boligmøde med vores rådgiver i dag og bliv klogere på dine muligheder.