Hvad er friværdi?

Friværdi er din boligs aktuelle salgsværdi minus den restgæld, der er i boligen. 

Bliver din bolig fx vurderet til at være 2.000.000 kr. værd, og har du en restgæld på 1.200.000 kr. på dit realkreditlån og 200.000 kr. på dit boliglån, er din friværdi 600.000 kr. Friværdien er med andre ord værdien af de penge, du vil stå tilbage med, hvis du solgte din bolig nu og her.

Du kan påvirke værdien af din bolig ved at istandsætte, renovere, energioptimere eller bygge til – der er dog ingen garanti for, at udgiften giver den tilsvarende værdiforøgelse. Det kan fx være områdebestemt, hvor store udsving der er i boligpriserne. Du kan være ”heldig”, at din bolig ligger i et område, hvor boligpriserne er stigende – modsat er det også vigtigt, at du er opmærksom på, at friværdien tilsvarende falder, hvis din bolig ligger i et område med faldende boligpriser. Friværdien er altså ikke statisk, men bevæger sig op og ned.

Hvad kan jeg bruge min friværdi til?

Du kan bruge din boligs friværdi til at finansiere nogle af dine drømme – eller til at indfri anden gæld. Det er ofte den billigste løsning for dig at låne i din boligs friværdi sammenlignet med andre lån, som fx et billån eller forbrugslån, da renten typisk er lavere.

Mange boligejere bruger deres friværdi til at opfylde ønsker og drømme, som fx at:

  • indfri anden gæld
  • holde orlov eller at rejse
  • holde bryllup eller konfirmation
  • supplere den daglige økonomi – fx når du går på pension
    (også kaldet ned-sparing)
  • købe ny bil
  • investere i sommerhus eller et forældrekøb
  • renovere boligen

Hvad kræver det at låne i din friværdi?

Hvis du gerne vil låne i din friværdi, kræver det en ny og aktuel vurdering af din boligs værdi. Derudover kræver det en plan for afviklingen af restgælden, der passer til din økonomi nu og i fremtiden. Det er noget du tilrettelægger sammen med din rådgiver. 

Vær opmærksom på, at der er forskel på, hvordan værdien af ejer- og andelsboliger fastsættes, og hvilke låntyper vi tilbyder til hhv. ejer- og andelsbolig.

Læs mere om de forskellige låntyper, som Sydbank tilbyder

Læs mere om Totalkredit og fordelene ved et realkreditlån

Ønsker du at låne i din boligs friværdi – eller høre nærmere om dine muligheder?

Så tag fat i din rådgiver, der kan give dig klarhed og et bedre overblik over dine muligheder.

Find din nærmeste afdeling

Udnyt din friværdi, når du går på pension

Hvis du planlægger det rigtigt, kan du bruge friværdien til at få et større økonomisk råderum – uden at du nødvendigvis behøver at sælge din bolig.

Som boligejer har du typisk sparet op i din bolig igennem mange år – mange kalder det at spare op i mursten. Når du når til pensionsalderen, kan det være en fordel at begynde at bruge en del af din opsparede formue, så du kan få et godt økonomisk supplement til din pension - at spise af dine mursten, om man vil. Dette kaldes også for nedsparing.

Nedsparing betyder, at du lægger en plan for, hvordan du ønsker at bruge dine økonomiske midler i pensionsalderen – fx ved at stoppe med at spare op i boligen, ved at benytte dig af afdragsfrihed eller låne i din friværdi.

Ofte er det en fordel at planlægge nedsparingen i god tid. Jo før du kan planlægge, desto bedre og mere fleksibel en løsning kan du få – så start allerede med at se på dine muligheder i 40-50-årsalderen. Mulighederne for at nedspare er der mange af. Derfor står din rådgiver klar til at rådgive dig, så I sammen kan lægge en plan, der passer til dine behov og din økonomi.

Book et møde og hør om dine muligheder

Prøv vores friværdiberegner for at få en indikation af, hvor meget friværdi du har i din nuværende bolig. Vær opmærksom på, at beregneren alene kan give dig en indikation af dine muligheder – det kræver en ny vurdering af boligens værdi, hvis du ønsker en præcis opgørelse.

Uanset om du bor i ejer- eller andelsbolig, er det vigtigt, at du får lavet en plan, der sikrer, at du kan betale afviklingen af din gæld og samtidig få opfyldt dine drømme og ønsker – både nu og i fremtiden.

Ofte kan en snak med en rådgiver give klarhed og et bedre overblik over din økonomi og dine muligheder.

Book et møde