Skulpturpark i Thyborøn får 25.000 kr. fra Sydbank Fonden

En nyrejst skulpturpark i Thyborøn skal minde os om de store tab i verdenshistoriens største søslag, der foregik ud for Jyllands vestkyst for 100 år siden.

Et søslag hvor næsten 9.000 døde i løbet af et døgn under enorme rædsler i Nordsøens bølger lige ud for Jyllands kyst – det skal aldrig gå i glemmebogen. De mange, der ofrede deres liv, fortjener at mindes, og hændelsen husker os på de ufattelige tab og lidelser, der er forbundet med krig. Sådan tænkte en flok energiske ildsjæle fra det nordvestjyske, da de for omkring ti år siden gik sammen om at få rejst et internationalt mindesmærke for Jyllandsslaget i Nordsøen under 1. Verdenskrig.

Ideel placering i Thyborøn

Efter et større forarbejde lykkedes det de nordvestjyske ildsjæle at finde den ideelle placering til mindeparken i klitlandskabet i Thyborøn, kun omkring 25 km øst for det sted, hvor Jyllandsslagets første træfninger fandt sted. Og ved hjælp af støtte og opbakning fra en række fonde og sponsorer - herunder Sydbank – nåede de ihærdige idemagere at rejse parken, så den kunne indvies på 100 årsdagen for Jyllandsslaget d. 1. juni i år.

Mindeparken består af 26 enorme granitblokke, der hver symboliserer stævnen af et af de skibe, der gik til i slaget. Rundt om hver granitblok er der opstillet flokke af unikke betonskulpturer, der symboliserer de mange dræbte. Granitblokkene er fordelt over det forblæste klitlandskab, så forholdet imellem dem svarer til de positioner, skibsvragene har på Nordsøens bund.

Historiens vingesus

Det er kunstneren Paul Cederholm fra Holstebro, der står bag værket. For ham var det en drømmeopgave at få lov at lave et stort monument, hvor den vilde natur spiller tæt sammen med store skulpturelle elementer.

- Jeg håber, værket kan give lidt af det samme sus, som man får, når man står og betragter Stonehenge og andre af de store monolitter. Det at man kan se, der er brugt energi på at rejse det, at det er så gigantisk, og at man fornemmer, at det kan stå i mange år, det giver sådan en stemning af alvor og historiens vingesus, siger Paul Cederholm, der kategoriserer mindesmærket som ’land-art’ – et kunstværk hvor himlen, sandet og havet spiller en lige så stor rolle som de fremstillede, skulpturelle elementer.

Skabt til eftertanke

Hvor de fleste krigsmindemærker dyrker heltegerningerne, krigsmodet og sejrsherrerne, er tanken med mindesmærket i Thyborøn at skabe eftertanke omkring krigens alvor og de ofte meningsløse ødelæggelser og tab, der er forbundet med krig.

- Eftertanken er nødvendig. 1. Verdenskrig var jo desværre ikke den sidste store krig, siger Paul Cederholm og peger over mod en betonbunker fra 2. Verdenskrig, der nærmest indrammer mindesmærket for Jyllandsslaget og husker os på, at vi historisk set ikke har taget ved lære af krigens store ofre.

Mindesmærket har vokseværk

Selv om mindeparken er indviet, og de besøgende allerede strømmer til, er det meningen, at monumentet skal blive ved med at vokse i de kommende mange år. Indtil videre er der rundt og de 26 granitstævne placeret nogle få hundrede betonfigurer, som hver skal symbolisere én af de omkomne søfolk. Ideen er, at antallet af disse figurer skal blive ved med at vokse, indtil der er i alt 8.647, svarende til det nøjagtige antal omkomne i Jyllandsslaget.

Folkene bag projektet regner med, at det kommer til at tage adskillige år at realisere den idé. En enkelt figur koster godt et par tusinde kroner at fremstille, så i alt er der brug for 20 mio. kr. for at realisere visionen. Da Jyllandsslaget jo var en international begivenhed, håber de nordvestjyske idémænd at skaffe en del af midlerne i udlandet, bl.a. via EU-fonde.

 


Næste artikel