Er din kortbetaling blevet afvist?

Hvis din betaling i en webshop er blevet afvist, så kan det muligvis skyldes, at webshoppen ikke er tilmeldt de nye sikkerhedsløsninger. Og lever webshoppen ikke op til sikkerhedskravene, er vi som bank forpligtet til at afvise betalingen.

Leje af feriebolig

Vær opmærksom på, at når du bestiller overnatninger via en portal som fx booking.com, kan dit kort blive afvist, hvis betalingen ikke kan ske sikkert. Du skal i stedet kontakte udlejeren eller hotellet for at aftale en anden måde at betale på.

Opret et nyt kodeord via nets/eu/3ds

Da sikkerhedsløsningerne er forbedret, skal du nu tilføje en personlig kode, der skal anvendes sammen med koden fra en SMS, når du betaler med dit kort på nettet.

Du kan oprette dit personlige kodeord via nets.eu/3ds

Du kan bruge NemID nøgleapp som alternativ.

Mere sikkert at handle på nettet

Når du handler på nettet, skal du fra i dag oftere godkende dine kortbetalinger med NemID nøgleapp eller med en sms-adgangskode sammen med en personlig kode. Og hvis webshoppen ikke kan tilbyde denne mulighed, bliver din betaling afvist.

De nye regler gælder for alle kortbetalinger indenfor EU og er fælles for alle banker, så vi i fællesskab kan være med til at bekæmpe svindel og misbrug af bankkunders betalingskort. 

Ny sikkerhedsløsning til nethandel

Både Dankort, Visa/Dankort* og Mastercard har en online sikkerhedsløsning, som gør nethandel mere sikker både for kortholdere og forretninger. For Visa hedder løsningen "Visa Secure”, for Mastercard hedder løsningen ”Mastercard Identity Check”, og for Dankort hedder løsningen ”Dankort Secured by Nets”. Den fælles betegnelse for sikkerhedsløsningerne er 3D Secure.

Sikkerhedsløsningerne er nu forbedret. Derfor skal du nu tilføje en personlig kode, der skal anvendes sammen med koden fra en SMS, når du betaler med dit kort på nettet.

Du kan oprette dit personlige kodeord via nets.eu/3ds

Du kan bruge NemID nøgleapp som alternativ.

* I løbet af 2022 udgår Visa/Dankort som betalingskort i Sydbank – og til gengæld tilbyder vi et nyt og opgraderet kort: Mastercard Dankort. Du kan læse mere om ændringen og Mastercard Dankort på sydbank.dk/nytkort.

Specielt for børn mellem 7 og 12 med Mastercard Junior

Børn mellem 7 og 12 år med et Mastercard Junior har ikke mulighed for at få et NemID. Vi undersøger p.t. mulighederne for denne aldersgruppe.

Specielt for børn mellem 13 og 15 år

Børn mellem 13 og 15 år har mulighed for at få en NetBank i Sydbank med tilhørende NemID, som kan benyttes til godkendelse af kortbetalinger på nettet. Det kræver underskrift fra forældre/værger.

For at bestille en NetBank til dit barn, skal du udfylde og printe tilmeldingsblanketten, underskrive den og returnere den til banken.

Du kan også kontakte din rådgiver eller Sydbank Direkte.

1. Bekræft din betaling med NemID nøgleapp

Du kan som hidtil bekræfte en betaling med NemID. Men fra 28. december, kan du kun bruge NemID nøgleapp eller nøgleviser til at bekræfte betalingen.

Sådan godkender du en betaling via NemID nøgleapp

Når du har indtastet dine kortoplysninger, får du vist et skærmbillede, hvor du skal indtaste bruger-id og adgangskode til NemID for at godkende betalingen

Tryk på boksen til nederst højre, hvis du hellere vil godkende via SMS+kode

Hent en NemID nøgleapp

Vær opmærksom på, at du KUN kan bruge NemID nøgleapp til godkendelse. Nøgleappen er et nemt og sikkert alternativ til nøglekortet, og du behøver ikke at bekymre dig for at løbe tør for nøgler.

Kan du ikke installere nøgleappen på din mobiltelefon?

Så kan du i stedet godkende betalinger med en NemID nøgleviser. Du kan købe NemID nøgleviseren hos Nets. Den koster 99 kr.

Køb nøgleviseren her

2. Bekræft din betaling med sms plus personligt kodeord

Du skal godkende betalingen med to koder:

1. En engangskode, som du får på sms
2. Et personligt kodeord, som du selv skal oprette og bruge ved alle køb

Opret personligt kodeord

Hvis du har et mobilnummer tilknyttet kortet, vil du blive anmodet om at oprette et kodeord på 6 karakterer til brug for handel på nettet. Det sker automatisk, når løsningen er taget i brug, via link til skærmbilleder fra Nets. Du skal bruge NemID, når kodeordet vælges.

Når du har oprettet dit kodeord, vil den nye sikkerhedsløsning fungere som den nuværende. Når du har indtastet den 6-cifrede kode, der kommer på SMS, skal du bagefter indtaste det kodeord, du har valgt. Indtastningen af begge koder sker i samme skærmbillede.

Tilknyt dit mobilnummer

Hvis banken har dit mobilnummer registreret, er dit kort automatisk tilmeldt.

Hvis ikke, vil du blive bedt om at gøre det i forbindelse med dit køb.
Du kan ikke tilmelde et mobilnummer til et betalingskort, der ikke er udstedt til dig.

Sådan godkender du en betaling:

Når du har indtastet dine kortoplysninger, får du vist et skærmbillede, hvor du skal indtaste dit personlige kodeord sammen med engangskoden, som du modtager på SMS. Hvis du ikke modtager en SMS, så klik på ‘NemID’. Herefter kan du godkende betalingen med NemID.

Sådan opretter du kodeord til sikker nethandel

Sådan godkender du betalinger på nettet

Spørgsmål og svar

Det er vigtigt, at sikkerheden er på plads, når du bruger dit betalingskort. Derfor indføres der i hele EU skærpede sikkerhedskrav til kortbetalinger.

Hvad er formålet med de skærpede sikkerhedskrav?

Formålet er at reducere den stigende tendens til svindel med kortbetalinger i hele Europa. Den skærpede sikkerhed er godt både for forbrugerne, for butikkerne og for bankerne, som udsteder betalingskort.

Hvad betyder stærk kundeautentifikation (SCA)?

Stærk kundeautentifikation (SCA eller ’Strong Customer Authentication’) betyder, at en betalingstransaktion er gennemført med brug af to-faktor-sikkerhed. Det vil sige, at man fx kombinerer brugernavn og password (”noget, man ved”) med en ekstra faktor (”noget, man har”), som typisk vil være en personlig app på mobiltelefonen, eller med en inherence-faktor (”noget, man er”) som fx biometri.

Ved en almindelig kortbetaling i en fysisk butik/automat i Danmark opfylder chip + PIN-koden sikkerhedskravet?

Ved en almindelig kortbetaling i en fysisk butik/automat i Danmark opfylder chip + PIN-koden sikkerhedskravet.

Kan jeg stadig betale kontaktløst med mit kort?

Ja, du kan fortsat betale kontaktløst med dit kort helt som i dag.

Hvorfor bliver jeg afvist, når jeg forsøger at betale kontaktløst?

Hvis du har benyttet dit kontaktløse kort så mange gange, at det er kommet over den samlede grænse, skal du taste din PIN-kode. Hvis ikke der er mulighed for at taste PIN-koden i terminalen, vil transaktionen blive afvist. Du skal derfor bruge dit kort i en anden terminal, hvor du kan taste PIN-koden, før du igen kan bruge den kontaktløse del.

Hvorfor bliver jeg afvist, når jeg forsøger at betale med kortets chip i terminalen?

Enten skyldes det, at terminalen ikke har PIN-muligheden, eller også at kortets chip ikke kan læses.

Du skal her forsøge at bruge chippen i en anden terminal, og hvis chippen stadig ikke kan læses, skal du kontakte banken.

Hvorfor bliver jeg afvist, når jeg forsøger at læse kortets magnetstribe?

Da magnetstriben ikke lever op til de gældende sikkerhedskrav, er det ikke længere tilladt at bruge kortets magnetstribe.

Hvorfor kan jeg pludselig ikke bruge mit kort i automater, hvor det tidligere har været muligt?

På grund af de skærpede sikkerhedskrav kan du opleve, at du pludselig ikke kan bruge dit kort som hidtil. Det er ikke kortet, der ikke virker, men automaten, der ikke opfylder sikkerhedskravene.

Hvad med betalinger via Apple Pay og MobilePay?

Du kan betale med Apple Pay og MobilePay helt som i dag, da de allerede lever op til sikkerhedskravene.

Hvad betyder de skærpede sikkerhedskrav for mig, når jeg skal betale med mit kort på nettet?

Du vil fremover oftere skulle godkende en betaling via en ekstra sikkerhedsløsning og altså ikke alene ved at indtaste kortnummer, udløbsdato og CVC (kontrolcifre).

Hvorfor sker der en ændring af de nuværende sikkerhedsløsninger til  nethandel?

Fordi de nuværende sikkerhedsløsninger Mastercard ID Check, Visa Secure og Dankort Secured by Nets ikke lever op til sikkerhedskravene. Fremover skal man indtaste en personlig kode sammen med koden fra SMS’en, når man handler på nettet. Man kan også fortsat bruge NemID appen til at godkende en betaling.

Hvorfor er det ikke alle transaktioner, der skal gennemføres med Chip + PIN  i fysisk handel?

Visse transaktioner kan undtages sikkerhedskravene. Det gælder bl.a. selvbetjente standere i transport- og parkeringssektoren (fx betaling af vejtold, brobilletter og parkeringsanlæg).

Hvorfor er det ikke alle transaktioner, der skal godkendes via en ekstra sikkerhedsløsning i nethandel?

Visse transaktioner kan undtages sikkerhedskravene. Det gælder bl.a. betaling til abonnementer (fx telefon, streamingtjenester og BroBizz), hvis der har været gennemført en sikkerhedsgodkendelse ved den første betalingstransaktion. Transaktioner på mindre beløb vil også i nogle tilfælde kunne blive godkendt uden en ekstra sikkerhedsgodkendelse.

Mor og børn i sofa med ipad

Få et familiekort

Hvis I ikke ønsker at være afhængige af hinanden, når I er på ferie, kan du få et ekstra Mastercard af samme type til din ægtefælle eller samlever. Prisen for familiekort er 195 kr. årligt.

Find dit kort