Spring navigation over

De finansielle markeder har reageret på den seneste offentliggørelse af, at sidste uges gengældelsestoldsatser bliver udskudt i 90 dage. Det gælder for alle lande, der ikke har gengældt over for USA, og som har udtrykt ønske om at forhandle. Præsident Trump rækker dermed ud til mere end 70 lande, hvor en deeskalering af handelskrigen er i spil.

Udskydelsen giver tid og mulighed til forhandlinger, og det er fornuftigt i den nuværende situation, hvor udviklingen på de finansielle markeder truede med at spidse til. Over for Kina optrappes handelskrigen med en yderligere forhøjelse af de allerede bebudede toldsatser. Det er for nuværende usikkert, hvordan udfaldet mellem de to lande bliver. 

Udmeldingerne har på ny udløst store udsving på de finansielle markeder. Men som investor er det vigtigt at bevare roen og ikke lade sig rive med af kortsigtede reaktioner.

Gense webinaret fra 8. april, hvor cheføkonom Søren Kristensen og chefporteføljemanager Bjørn Schwartz stiller skarpt på Trumps toldpolitik og dens konsekvenser for investorer:

Aktiemarkederne reagerer på en måde, som vi sidst så det under Covid-19 bølgen og endda på nogle markeder som under finanskrisen i 2008-2009

Bjørn Schwarz

Chefporteføljemanager

- I øjeblikket ser vi store udsving på aktiemarkederne verden over som følge af Trumps erklærede handelskrig mod stort set samtlige lande og den seneste udmelding om at udskyde gengældelsestoldsatserne over for en lang række lande – på nær Kina. Aktiemarkederne reagerer på en måde, som vi sidst så det under Covid-19 bølgen og endda på nogle markeder som under finanskrisen i 2008-2009. Markederne er begyndt at signalere, at den amerikanske økonomi er på vej i recession. Men inden vi kommer så langt, er der flere centrale aktører i markedet, der kan reagere på udviklingen. Senest er det Trump selv, som for en stund forsøger at styre kontra – men det kan vise sig igen at blive utilregneligt. Skulle usikkerheden på de finansielle markeder tiltage på ny, står flere andre aktører, som verdens centralbanker, klar i kullisen til at træde til, hvilket vil være positivt for de finansielle markeder, siger Bjørn Schwarz, chefporteføljemanager i Sydbank.

Desuden skal vi huske, tilføjer han, at handelskrigen er startet som en politisk krise.

- Dermed kan den også afsluttes politisk, inden effekterne af handelskrigen for alvor gør varig skade på økonomierne. Endelig skal vi huske, at USA ikke er omdrejningspunktet for al verdens handel. Samtidig er der udsigt til massive finanspolitiske tiltag i både Europa og Kina. Derfor: Der vil stadig være uro så længe, der ikke er indgået nogle handelsaftaler. Men i takt med, at de forventeligt begynder at blive indgået, vil der falde ro igen på markedet, siger Bjørn Schwarz.