Tjek din PC eller Mac for virus

Har du mistanke om, at din pc er inficeret med virus? Så skal du gennemføre 3 nedenstående trin, inden du anvender NetBanken.

PC

Trin 1: Scan din pc med et antivirusprogram

Scan hele din pc med dit antivirusprogram (skal være opdateret med nyeste virusdefinitioner) eller 

F-secure’s Online Scanner

Tryk på knappen "Kør nu". Følg vejledningen på skærmen.
Når scanningen er gennemført vises resultatet. Fremgår det, at der er fundet vira eller lignende, skal scanningen køres igen.

Når du får oplyst at "Scanning fuldført. Der blev ikke fundet nogen skadelige elementer", kan du gå videre til næste trin.

Trin 2: Tjek, om din software på pc'en er fuldt opdateret

Programmet Thor kan hjælpe med at holde din computer opdateret.

Gå ind på Thors hjemmeside

Hent og installer programmet Thor FREE

Lad programmet opdatere dine programmer før du går videre til næste trin.

Det skal fremgå at "Din computer er sund", før du går videre

Trin 3: Giv os besked

Mac

Trin 1: Tjek, om din Mac er inficeret med virus

Sydbank anbefaler, at du scanner din Mac med et anerkendt antivirusprogram. Sydbanks NetBank bør altid benyttes på en ren maskine. Har du ikke et antivirusprogram, bør du anskaffe dig et, da vi desværre også har set virus til Mac-computere. Du kan finde et udvalg af antivirusprogrammer i App Store på din Mac.
Gør følgende for at undersøge din maskine for vira:

1. Åbn dit antivirusprogram
2. Sikr dig, at virusdefinitionerne er fuldt opdateret
3. Scan hele maskinen for vira.

Når scanningen er gennemført, må der ikke være virus på din Mac.

Det kan være nødvendigt at re-installere din Mac, for at du kan være sikker på, at truslen er fjernet. Apple har udgivet en guide til, hvordan en Mac re-installeres.

Læs mere her

Trin 2: Tjek, om din software er fuldt opdateret

Det er vigtigt, at din Mac altid er opdateret. Sørg for også at opdatere andre programmer end dem, du benytter til NetBank - eksempelvis programmer som Adobe CS, Adobe Flashplayer, antivirusprogram, Microsoft Office, Firefox, Skype mv. Hvis du ikke manuelt vil holde dine programmer opdateret, findes der flere programmer som kan holde din Mac opdateret automatisk, fx. programmet MacUpdate Desktop eller AppFresh. Begge programmer er betalingsprogrammer.

Brug programmet ”Softwareopdatering” til at finde opdateringer fra Apple til din Mac.

Installer alle manglende Apple-opdateringer ved at gøre følgende:

1. Vælg æblet øverst til venstre
2. Klik på menupunktet ”Softwareopdatering”
3. Følg vejledningen på skærmen.

Trin 3: Giv os besked

Vær sikker på nettet - gode råd

Der er mange ting, du kan gøre for at bevæge dig mere sikkert rundt på internettet. Her er gode råd til, hvad du skal være opmærksom på. 

Udlevering af oplysninger og adgangskoder

Du må aldrig give dine personlige oplysninger og adgangskoder til andre, da de vil kunne blive misbrugt af svindlere. Det kan fx være din MitID-adgangskode, kortoplysninger og SMS-koder. Banken vil aldrig bede dig om at udlevere kortoplysninger og/eller sikkerhedsoplysninger via mail eller i telefonen. Det samme gælder Nets eller andre, fx offentlige myndigheder.  

Undtagelsesvis kan du sende dine personlige oplysninger over internettet, hvis du sender dem krypteret. De sendes krypteret, hvis du kan se en hængelås øverst til højre i din browser. Uanset hvad anbefaler vi, at du er opmærksom på, hvem du sender det til.

Falske mails

Vær kritisk, når du modtager mails. Mange svindlere sender falske mails, hvor modtageren opfordres til at sende sine oplysninger eller klikke på links, der kan indeholde skadelig software. Derfor skal du undgå at åbne og besvare den slags mails. Er du alligevel kommet til at åbne det, så sørg for ikke at klikke på links.

 

Oprettelse af adgangskoder

Opret stærke adgangskoder, som er svære at gætte for andre, og opdatér koderne regelmæssigt. 

Antivirusprogram – god idé at downloade

Installér et antivirusprogram på din computer, og opdatér programmet indimellem. Programmet sørger for at kontrollere mails og filer, som du modtager. Er der virus, vil programmet advare dig og forsøge at slette virussen. Derudover skal du undlade at downloade programmer eller hjemmesider, du ikke kender og har tillid til.

 Sådan bliver du mere sikker

  • Udlever aldrig dine personlige oplysninger og adgangskoder 
  • Pas på falske mails 
  • Download et antivirusprogram
  • Opret stærke adgangskoder

Svindlerne rammer os, når vi har paraderne nede

Vi elsker at handle på nettet, men der er stigende risiko for at blive taget ved næsen. Alligevel glemmer vi de mest simple forholdsregler, fx at opdatere vores koder og passwords, viser ny undersøgelse for Sydbank.

Læs mere