Dit byggeprojekt fra start til slut

Bliv klogere på processen, når du skal bygge nyt eller bygge om.

Se her


Find ud af, om nybyg er det rigtige for dig


Der er forskel på at bygge nyt frem for at købe et eksisterende hus – og begge dele har både fordele og ulemper. Ser du fx isoleret på købsprisen, er det i de fleste tilfælde billigere at købe et eksisterende hus sammenlignet med prisen for en byggegrund plus det hus, der skal bygges på grunden. Til gengæld er et nyt hus typisk billigere at bo i, fordi de løbende forbrugsudgifter til fx varme, el og vedligehold er mindre end huse af ældre dato.

Vi anbefaler derfor, at du mærker godt efter med både hjerte og hjerne, inden du træffer en beslutning om, hvilket boligeventyr der er det rette for dig.  


Fem fordele ved at bygge nyt

  • Du kan sætte dit eget præg på hjemmet, da du har stor indflydelse på fx planløsning og valg af materialer 
  • Din bolig er energivenlig og lever fra start op til nye energikrav, hvilket er godt for både din varmeregning og miljøet
  • Nyere huse har ofte et bedre og sundere indeklima
  • Mindre vedligeholdelse og færre uventede overraskelser, der kan koste dyrt i budgettet
  • Nyere huse har ofte en stor gensalgsværdi, hvis du en dag ønsker at flytte

Start i banken og find ud af, hvor meget du kan låne

Når du skal bygge, går drømme og planer hånd i hånd med finansieringen. Derfor anbefaler vi, at du begynder byggeplanlægningen med et møde i Sydbank, så vi sammen kan finde frem til, hvad du har råd til at bygge og købe for ud fra dine fremtidsplaner og økonomi. 

Til mødet kan du også få et indblik i dine finansieringsmuligheder, og fx blive klogere på vores lån Sydbank Grundkøb, der er et særligt fleksibelt og favorabelt lån til dig, der skal købe en byggegrund.

Læs mere om Sydbanks lånetyper her  

Du kan også allerede nu prøve vores låneberegner, som kan give dig et vejledende billede af, hvor meget du kan låne for. 

Prøv vores låneberegner og find ud af, hvor meget du kan låne til nybyg

Du kan også allerede nu prøve vores låneberegner, som kan give dig et vejledende billede af, hvor meget du kan låne for.

Låneberegner

Lån til byggegrunden til 0 pct. i rente

Har du allerede fundet den perfekte grund at bygge dit nye hjem på, så er det med at slå til. Sydbank Grundkøb er et byggelån med en meget fleksibel finansiering til kun 0 pct. I rente.

Sydbank Grundkøb

Hvor lang løbetid er der på et byggelån?

Sydbank Grundkøb skal indfries efter 18 måneder. Hvis byggeriet ikke er færdigt efter 18 måneder, kan du i stedet vælge finansiering via Sydbank Bolig – til gratis oprettelse.

Sydbank Bolig

Få hjælp fra Sydbanks byggerådgivere

Der er mange valg, der skal træffes, og mange ting, du skal forholde dig til, når du skal bygge hus. Derfor får du som nybygger i Sydbank – udover din personlige rådgiver - din helt personlige byggerådgiver, der er specialist indenfor finansiering af nybyg.

Din byggerådgiver hjælper dig med at undgå de mange faldgruber, der er ved at bygge nyt hus, hvis man ikke ser sig godt om. Byggerådgiveren kan bl.a. hjælpe dig med at skabe overblik over dine byggeudgifter og sørge for, at der er styr på vigtige – men ofte oversete – forhold, såsom betalingsvilkår, garanti og forsikring, så du kan føle dig tryg igennem hele forløbet.

Din byggerådgiver følger og rådgiver dig lige fra den spæde opstart, til når du får nøglerne til dit nybyggede hus. Det betyder, at din byggerådgiver skaber et sikkerhedsnet under dit byggeprojekt, så vi sikrer, at din byggedrøm bliver til virkelighed.

Gennemtænk dit drømmeprojekt fra A-Z

Hvor ønsker du at bygge, hvordan skal dit drømmehus se ud, og hvilken byggestil overvejer du?

Når du bygger nyt, har du alle muligheder for selv at få indflydelse på indretningen, udseende, størrelsen, antallet af værelser, materialevalg, energiklasse mv. Når du går i gang med ønskelisten, er det også en god idé at prioritere, hvad der er vigtigst for dig. Er det børneværelset eller det rummelige køkken, der er vigtigst? Eller vægter beliggenhed mere end den store have? Når du fra start er afklaret, hvad du ikke vil undvære, bliver det lettere at træffe de rigtige beslutninger, hvis økonomien sætter begrænsninger for dine planer.

Der er mange steder at finde inspiration. Du kan fx besøge udstillingshuse, dykke ned i byggefirmaernes brochurer eller søge rådgivning hos en arkitekt og byggesagkyndig.

 Læs flere gode byggetips

Find den rigtige grund

Når du har fundet en grund, skal du overveje, om den har den rigtige størrelse, hvordan huset kommer til at ligge mht. lysforhold, sol mv., og om huset vil matche de øvrige huse i udstykningen. Overvej også, om der er støjgener fra vej eller naboer.

Læs mere om Sydbank Grundkøb

Find ud af, hvem der skal bygge dit hus

Når du har fundet ud af, hvilke prioriteringer ved huset der er vigtigst for dig, er det tid til at undersøge, hvem der skal bygge dit nye hus. Der er mange udbydere på markedet, både byggefirmaer og arkitektfirmaer, så det er en god idé at kigge dig godt omkring, inden du vælger, hvem der skal bygge dit hus ved fx at indhente tilbud og tegninger.

Lyder det for billigt?

Der kan være store forskelle på byggefirmaernes priser. Et tilbud er ikke altid lig med slutregningen. Ofte er der flere budgetposter, der er ’standarder’, og de matcher nødvendigvis ikke dine forventninger. Derfor er det vigtigt at vende tilbage til dine prioriteter og sammenholde det med dine økonomiske muligheder for at se, hvad der er realistisk.

Vil du selv deltage i byggeriet?

Inden du kontakter byggefirmaet, skal du have overvejet, om du ønsker et nøglefærdigt og indflytningsklart hus, eller om du selv vil lave noget af arbejdet. Hvis du selv vil stå for noget af byggearbejdet, er der en række overvejelser, du skal gøre dig, inden du går i gang. For eksempel kræver kloak-, vvs- og elarbejde autorisation. Du skal også være realistisk, i forhold til om du kan nå det hele, så du ikke kommer til at forsinke byggeriet. 


 Skal jeg vælge typehus eller arkitekttegnet?

Er du typen, der synes, det er spændende at bruge tid på at være inddraget i den kreative proces og have indflydelse på løsninger og detaljer for dit byggeri, kan et arkitekttegnet byggeri være noget for dig.

Er du mere typen, der ønsker en nemmere og mere overskuelig løsning, ud fra en begrænset palet af valgmuligheder, kan et typehus være noget for dig. Et typehus er typisk en billigere løsning, og økonomien er mere kendt fra starten – men de individuelle ønsker til løsninger kan være sværere at få opfyldt.

Få det fulde overblik over dit byggebudget – det betaler sig

For at sikre, at du har det hele med i dit byggebudget, skal du se nærmere på, hvad der er med i den samlede entrepriseudgift. Budgetposter, som fx ekstra fundering, bortkørsel af jord, hårde hvidevarer, inventar, ekstra el, solceller, have og belægning erfarer vi nemt kan resultere i en merudgift. Dertil skal du huske udgifter til byggetilladelse, forsikring, finansieringsomkostninger og brugen af advokat og byggesagkyndig.

Download Sydbanks tjekliste

Sådan kan du få finansieret dit byggeprojekt i Sydbank

Når du har overblikket over dine byggeudgifter, laver Totalkredit – Sydbanks samarbejdspartner indenfor realkreditlån – en foreløbig vurdering af dit kommende byggeprojekt, det kalder vi en forhåndsvurdering. Med baggrund i forhåndsvurderingen kan du i Sydbank låne op til 80 % af værdien igennem et realkreditlån, hvilket typisk er den billigste måde at finansiere dit byggeri, din ombygning eller dit boligkøb på.

Få overblik over dine betalinger fra start

Med et forhåndslån er det muligt at få lånet til rådighed fra byggeriets start. Det kan være en fordel for dig, hvis dit byggefirma kræver, at du skal betale rater undervejs i byggeperioden. Kræver dit byggefirma – ligesom mange andre – først betaling ved indflytning, får du først brug for at optage et lån op til overtagelsestidspunktet, og det kan spare dig for udgifter til realkreditlånet i byggeperioden. Når byggeriet er helt færdigt, ændres forhåndslånet til et endeligt realkreditlån, hvis boligens værdi svarer til det forventede.

Har du behov for at låne mere end 80 % af boligens værdi, kan du låne yderligere 15 %, som et boliglån i banken med en løbetid op til 30 år og en variabel rente. De resterende 5 % skal du som udgangspunkt selv betale. 

Har du brug for at få finansieret din byggegrund? Så læs mere om Sydbank Grundkøb her

Få styr på dine aftaler

Det er en god investering at søge professionel rådgivning. Når byggekontrakten er klar, er det vigtigt, at du sammen med en advokat gennemgår de juridiske forhold i entreprisekontrakten og tilhørende dokumenter. Klare skriftlige aftaler er et godt fundament, før du bygger. Derudover kan du med fordel bruge en byggesagkyndig til at føre tilsyn med byggeriet undervejs for at opdage og udpege eventuelle fejl og mangler i arbejdets udførsel.