Negativ rente får kunder til at hæve kontanterne

Opdateret den 26. februar 2020.

Tanken om at skulle betale for at have sine penge stående i banken er ikke særlig spændende. Men det er i dag en virkelighed, man må forholde sig til. Det får nogle til at overveje alternative muligheder – som for eksempel at hæve deres opsparing kontant. Men det er en uhensigtsmæssig løsning. Læs hvorfor her – og få nogle råd til, hvad du kan gøre i stedet.

Store kontantbeløb udgør en sikkerhedsmæssig risiko

Hvis du vil hæve et stort kontantbeløb, indebærer det en risiko for både dig og for bankens medarbejdere. I dag bliver langt de fleste økonomiske transaktioner håndteret elektronisk. Det har betydet, at blandt andet bankrøverier efterhånden er meget sjældne. Men i det tilfælde, at der kommer mange kontanter i omløb i bankerne igen, kan det i yderste konsekvens ændre sig.

Det er svært at ombestemme sig

Hvis du først har hævet et stort kontantbeløb i banken, er det ikke sikkert, du bare kan komme og sætte dem ind igen på et senere tidspunkt, hvor renten måske er mere gunstig. Banken gør en stor indsats for at bekæmpe hvidvask – og er i den forbindelse forpligtet til at kunne dokumentere, hvor store kontantbeløb stammer fra. Lovgivningen om bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering strammes jævnligt, og den kvittering, du får, på at du har hævet pengene, vil ikke være nok til, at du kan sætte dem ind igen – ingen kan nemlig vide, hvad pengene har været brugt til, i den tid de ikke har været på kontoen.

Man kan ikke bare lægge pengene i kundeboksen

Det kan virke som en tillokkende tanke – for så er pengene stadig i banken. Men bankens kundebokse er ikke egnet til opbevaring af kontanter, og bankens forsikring dækker ikke det, der ligger i kundeboksen.

Forsikringer dækker typisk ikke store kontantbeløb

Uanset om du har kontanter liggende i bankens kundeboks eller derhjemme, så er det din private indboforsikring, der dækker. Har du fx en indboforsikring hos Sydbanks samarbejdspartner Topdanmark, kan du i 2020 få dækket 25.079 kr. i kontanter, hvis du har indbrud eller bliver bestjålet. Så inden du hæver store kontantbeløb, anbefaler vi, at du kontakter dit forsikringsselskab, så du ved, hvordan du er dækket.

Husk: Du tjener ikke noget i sparegrisen

Det kan godt være, du slipper for at betale negativ rente – men dine penge vokser heller ikke, hvis du syr dem ind i madrassen. Hvis du investerer dem, har du en mulighed at få opsparingen til at gro – der er mange muligheder at vælge imellem, og det behøver ikke at betyde, du skal tage en stor risiko. Det kan vores investeringsrådgivere være med til at løse.

Sådan fungerer negativ rente i Sydbank


Næste artikel