Spring navigation over

Få overblik over mulighederne med forskellige realkreditlån – og læs vores anbefalinger, så du kan vælge den løsning, der passer bedst til din boligøkonomi.

Lån med fast rente danser omkring 3,5 % og 4 %

Lånet med fast rente danser omkring 3,5 % og 4 %. Med fast rente så kender du dine betalinger i 30 år, og samtidig har du muligheden for komme ned i en lavere rente, hvis renten falder meget. Vi anbefaler generelt lånet, hvis du har begrænset luft i budgettet, eller hvis du, som mange, ønsker lav risiko på dit realkreditlån.

Hvis du vil have afdragsfrihed, så hedder renten 4 %, og kursen er omkring 98-100.

Du har også mulighed for at få et fastforrentet lån med en kortere løbetid end 30 år. Her er renten 3%-3,5 %, alt efter hvor hurtigt du vil betale dit lån tilbage. Renten er fx 3,5 %, hvis du vil have fast rente og betale dit lån af over de næste 20 år. 

Tag en snak med din rådgiver om dine muligheder – eller lad os kontakte dig.

Ja tak, kontakt mig

Lån med variabel rente

Har du mod på høj risiko, og kan din økonomi klare rentestigninger, kan et lån med variabel rente måske være aktuelt for dig. Her kan du få et F-kort-lån, hvor du får en ny rente på dit lån hvert halve år. Renten følger markedsrenten "CITA 6-måneder" plus et rentetillæg. Lige nu er renten på F-kort-lånet omkring 2,7 % frem til 1. juli, og vi forventer renten falder yderligere efter juli.

Du kan hele tiden følge vores forventninger til renten på F-Kort lån her. Du har også mulighed for at få en endnu lavere rente, hvis du låser renten fast i 3 eller 5 år.

Fast rente i 3 eller 5 år er attraktiv lige nu

Hvis du søger lidt mere sikkerhed de næste år, så anbefaler vi at låse renten fast i 3 eller 5 år. Det hedder et F3- eller F5-lån. Her er renten i omegnen af 2,5 %. Disse lån er derfor de billigste realkreditlån lige nu, og de giver en fin sikkerhed de næste 3 til 5 år.

Der er allerede taget højde for, at Nationalbanken fortsætter med at sætte renten ned frem til sommer, og derfor er renten ikke højere. Husk, at hvis renterne falder overraskende meget de næste år, så kan din gæld blive lidt større, hvis du vil ud af lånet, før du er færdig med din periode med fast rente.

Dine muligheder, hvis du har et lån med fast rente

Nedkonvertering: Har du et lån på 6 %?

Har du et lån med fast rente på 6%, så kan det være en god idé at skifte til et lån med en fast rente på 4 %. Det hedder en nedkonvertering. Ved en nedkonvertering får du en lidt højere gæld, men samtidig kommer du til at betale mindre, da din rente er lavere. Efter nogle få år har du opnået så stor en besparelse, at stigning i din gæld er blevet tjent hjem. 

Opkonvertering: Har du et lån på 1,5 % eller mindre?

Kursfald på realkreditobligationer betyder, at mange boligejere med fast rente har mulighed for at sænke deres hovedstol på gælden med 15-20 % ved en såkaldt opkonvertering.

Har du for nogle år siden fået et ca. 30-årigt realkreditlån med en fast rente på 0,5 %, 1 % eller 1,5 %, kan du nu ”købe” lånet tilbage til en lavere kurs og derved sænke gælden. I stedet vælger du et nyt 4 %-lån. Hovedstolen på gælden bliver derved lavere, men du betaler samtidig mere i rente. Først efter tidligst 10 år er den lavere gæld blevet ”spist op” af den højere rente.

Har du et lån med lav fast rente, kan en opkonvertering måske være noget for dig. Tag en snak med din rådgiver – eller lad os kontakte dig.

Ja tak, kontakt mig

Lån med eller uden afdrag

Der er mulighed for afdragsfrie perioder på samtlige lån.

Fakta om omlægning af lån

Omlægning fra et fastforrentet til et andet fastforrentet

Har du et fastforrentet realkreditlån, kan du udnytte renteudsving. Lægger du lånet om på det rigtige tidspunkt, kan du få en lavere husleje eller en lavere restgæld.

Normalt skal renten stige eller falde med min. 2 procentpoint (eksempelvis falde fra 6 % til 4 %), før det kan betale sig at lave en låneomlægning.

Omlægning fra fastforrentet til variabelt

Det kan også nogle gange være en fordel at omlægge et fastforrentet lån til et variabelt forrentet lån. Med et variabelt forrentet lån vil den rente, du skal betale, ofte være lavere end på et fastforrentet lån, og du får lidt luft i økonomien.

Ulempen er selvfølgelig, at du ikke kender den fremtidige ydelse på dit lån, da den vil stige, hvis renten stiger.

Omlægning fra variabelt til fastforrentet

Er du blevet træt af den usikkerhed, der er forbundet med et lån med variabel rente, kan du med fordel omlægge til et lån med fast rente.

Et fastforrentet lån er lidt dyrere end lånet med variabel rente. Til gengæld kender du renten på lånet i lånets løbetid, og du kan med et fastforrentet lån fremover drage fordel af evt. ændringer i renten ved at omlægge til et andet lån.

Omlægning til Sydbank Hjem

Sydbank Hjem kan være interessant som et alternativ til et realkreditlån med variabel rente. Renten på lånet ændrer sig i takt med markedet, og lånet – eller en del af det – kan indfries med kort varsel uden risiko for kurstab.

Se de aktuelle renter

Se forventning til renterne

Kursfradrag/kurstillæg

Kursfradrag og kurstillæg er en handelsomkostning, som opkræves, når du handler obligationer i forbindelse med optagelse eller indfrielse af et realkreditlån.

Handelsomkostningen betales via et fradrag i afregningskursen på realkreditlånet ved udbetaling og ved refinansiering af lånet og som et tillæg til afregningskursen ved indfrielse af realkreditlånet.

Ved lån som rentetilpasses sker der kursfradrag ved hver rentetilpasning, og omkostningerne til kursfradrag er derfor, ved rentetilpasningslån, afhængig af, hvor ofte lånet rentetilpasses.

Handelsomkostningen i form af kursfradrag eller kurstillæg fremgår af din handelsnota i forbindelse med salg eller køb af obligationer, når du optager eller indfrier et realkreditlån. I øvrigt fremgår af gældende handelsomkostninger af bankens prisbog.

se Prisbog