Spring navigation over

Sydbanks mål­sæt­ning om at reducere CO2e-aftrykket fra in­ve­ste­rin­ger handler om at tage ansvar for samfundet og for vores kunder. Sydbank tager ansvar for samfundet ved at opsætte et mål, som over­hol­der kravene til be­græns­ning af tem­pe­ra­turstig­nin­ger under Paris-aftalen. Sydbank tager ansvar for vores kunder ved at drive en ansvarlig ka­pi­tal­for­valt­ning, hvor vi er ekstra op­mærk­som­me på, hvordan vi håndterer mil­jø­mæs­si­ge, sociale og le­del­ses­mæs­si­ge risici, såkaldte ESG-risici, i vores over­ord­ne­de in­ve­ste­rings­pro­ces.

Der er en risiko for, at CO2e-udledning kan have en negativ ind­virk­ning på værdien af vores in­ve­ste­rin­ger. Kli­ma­for­an­drin­ger drevet af CO2e-udledning kan bidrage til mere ekstremt vejr, som kan påvirke sel­ska­ber­nes fysiske aktiver fx pro­duk­tions­an­læg. Herudover kan selskaber med stor CO2e-udledning risikere at blive pålagt afgifter på ud­led­nin­gen eller blive ud­kon­kur­re­ret af nye og mindre ud­led­nings­tun­ge tek­no­lo­gi­ske løsninger – begge udfald vil påvirke ind­tje­nings­ev­nen i det enkelte selskab og dermed værdien af vores in­ve­ste­ring.

Ved at have en mål­sæt­ning på CO2e-ud­led­nin­gen af vores in­ve­ste­rings­por­te­føl­je er vi således med til at sikre kunderne det bedst mulige ri­si­ko­ju­ste­re­de afkast.

På nuværende tidspunkt er CO2e-data mest udviklet inden for børsno­te­re­de aktier og virk­som­heds­ob­liga­tio­ner målt både på kvantitet og kvalitet. Derfor er det også disse to ak­tiv­klas­ser som i første omgang indgår i op­gø­rel­sen af CO2e-aftrykket. In­ve­ste­rings­ak­ti­vi­te­ter inden for statsob­liga­tio­ner og re­al­kre­di­tob­liga­tio­ner er ikke medtaget i op­gø­rel­sen. CO2e-data forbedres løbende, og vi har en for­vent­ning om at kunne inkludere flere ak­tiv­klas­ser i mål­sæt­nin­gen i takt med at CO2e-data forbedres.

CO2e-aftrykket af in­ve­ste­rings­por­te­følj­en beregnes i over­ens­stem­mel­se med an­be­fa­lin­ger­ne i Finans Danmarks CO2-model, og dækker over sel­ska­ber­nes scope 1 og scope 2 CO2e-udledning. Sam­men­lig­ning­s­år­et for mål­sæt­nin­gen er CO2e-aftrykket af in­ve­ste­rings­por­te­følj­en ultimo 2020.

Vi arbejder med mål­sæt­nin­gen gennem aktivt ejerskab og eks­klu­sion. Aktivt ejerskab giver Sydbank mulighed for at påvirke sel­ska­bers udvikling igennem dialog og stem­me­af­gi­vel­se på ge­ne­ral­for­sam­lin­ger.

Vi mener grund­læg­gen­de, at frasalg af foru­re­nen­de selskaber i stra­te­gisk vigtige in­du­stri­er som fx cement- og stå­lin­du­stri­en ikke vil bidrage effektivt til reduktion af den faktiske CO2e-udledning på ver­dens­plan.

I nogle tilfælde kan eks­klu­sion af selskaber og lande dog være en nød­ven­dig­hed for at sikre en ansvarlig in­ve­ste­rings­pro­ces. I in­ve­ste­rings­pro­ces­sen kom­bi­ne­rer vi fokus på CO2e-udledning med et bredere fokus på sel­ska­ber­nes generelle hånd­te­ring af ESG-risici for at sikre, at vi ikke gør skade på andre temaer inden for ESG, når vi udvælger in­ve­ste­rin­ger med et lavt CO2e-aftryk.

En af de store ud­for­drin­ger med mål­sæt­nin­gen er, at vi er stærkt afhængige den faktiske udvikling i den globale CO2e-udledning. Sel­ska­ber­ne i vores in­ve­ste­rings­por­te­føl­je skal generelt formå at sænke deres CO2e-udledning be­ty­de­ligt, hvis vi skal indfri vores mål­sæt­ning om en samlet in­ve­ste­rings­por­te­føl­je, der over­hol­der kravene i Paris-aftalen.

Årsrapporten

Se kapitlet om ”ESG i kerneforretningen” i årsrapporten

Læs kapitel i årsrapporten

Corporate Governance

Sydbanks politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab

Læs her om Sydbanks politik

Eks­klu­sions­li­ste

Læs om de andre stra­te­gi­ske fo­ku­s­om­rå­der