Skal jeg sælge eller købe først?

Som udgangspunkt anbefaler vi, at du sælger din nuværende bolig, før du køber en ny. For det er de færreste, der har økonomi til at sidde med to "huslejer" på samme tid.

Fordele og ulemper

Derudover er det rart at kende salgsværdien og den evt. friværdi på din gamle bolig, så du ved præcist hvor meget, du kan tillade dig at bruge på din nye. Og sidst men ikke mindst viser vores erfaring os, at der vil være større risiko for, at du giver afslag i prisen på din gamle bolig, hvis du allerede har købt en ny.

Virkeligheden er ofte en anden

Dog ved vi selvfølgelig også, at virkeligheden ofte ser lidt anderledes ud. Det kan være at du skal flytte pga. nyt job og ikke kan vente på, at din bolig bliver solgt. Eller måske har du ganske enkelt fundet den bolig, du altid har drømt og tør ikke satse på at vente.

Kontakt din rådgiver

Går du med disse overvejelser, er det vigtigt, at du kontakter din bankrådgiver, så I sammen kan kigge på din økonomi. Så er du sikker på, at det ikke bliver for surt at skulle betale til to boliger – heller ikke hvis din gamle bolig tager længere tid at sælge, eller hvis salgsprisen ikke bliver så høj som forventet.

Din boligs værdi og friværdi

På NetBorger.dk’s Kommunefakta kan du se en gennemsnits-kvadratmeterpris på de boliger, der er handlet i din kommune i løbet af det seneste kvartal. Det tal kan du bruge til at få en fornemmelse af, hvad du vil kunne sælge din bolig til. Vær dog opmærksom på, at kvadratmeterprisen på lige netop din bolig kan afvige betydeligt fra kommunens gennemsnitlige kvadratmeterpris afhængig af din boligs beliggenhed, stand osv.

Din friværdi

Trækker du restgælden på dine lån i boligen fra den salgsværdi, du har regnet dig frem til, får du din estimerede friværdi.

Skal du sælge og købe nyt bagefter?

Skal du købe ny bolig, når du har solgt din nuværende bolig, er det en god idé at kontakte en eller flere ejendomsmæglere for at få en kyndig vurdering af, hvad din bolig kan sælges til. Tag derefter fat i din rådgiver i Sydbank, så I sammen kan få et overblik over prisniveauet på din nye bolig ud fra dine øvrige planer.

Prøv også vores beregner ”Hvad kan jeg købe bolig for".

Skal du sælge og flytte i lejebolig eller lignende?

Har du friværdi med dig, når du får din bolig solgt, bør du overveje, hvad du ønsker at bruge de overskydende penge til. Skal de gå til fornøjelser som rejser, bil, båd eller andet, du har drømt om?

Eller skal de investeres i værdipapirer eller sættes ind på en eller anden form for opsparing? Din rådgiver hjælper dig gerne til at få mest muligt ud af dine penge.