Lån til ejerlejlighed - det skal du vide

Hvis du går med drømmen om at købe en ejerlejlighed, anbefaler vi, at du starter jagten i banken. Sammen med din rådgiver snakker I muligheder, inden du går i gang med at lede efter din drømmelejlighed. 

Når du skal låne til en ejerlejlighed, er paletten af låntyper den samme, som hvis du skal købe et hus. Du kan låne op til 80 % af ejerlejlighedens værdi med et realkreditlån, som der findes flere forskellige typer af. Du kan vælge mellem lån med fast rente, lån med variabel rente eller variabel rente med loft. Lånets løbetid kan være op til 30 år med mulighed for afdragsfrihed.

Læs mere om realkreditlån her

Et realkreditlån dækker ikke hele ejerlejlighedens købspris. Du har mulighed for at låne yderligere 15 % som et boliglån i banken. Renten er variabel, og løbetiden kan være op til 30 år. Dertil skal du have en passende udbetaling. Størrelsen på udbetalingen bliver bestemt sammen med din rådgiver.

Lån til ejerbolig

 

Fast eller variabel rente på lånet?

Hvis du skal låne til at købe din kommende ejerlejlighed, er det vigtigt at huske på, at det rigtige realkreditlån for din ven, ikke nødvendigvis er det rigtige lån for dig. Der er mange ting, der har indflydelse på, hvilken lånetype, der passer bedst til dig. Det er bl.a. din risikovillighed, og dine forventninger til renten. Hvad er tryghed for dig? Hvad er dine planer for ejerlejligheden? Der er nemlig stor forskel på trygheden i de forskellige lånetyper. Et lån med en fast rente er mere sikker, fordi du ved hvad du skal betale i hele lånets løbetid. Lånet er dog oftest lidt dyrere. Hvis du tror, at renten kommer til at falde de kommende år, kan det være en fordel at vælge et lån med variabel rente. Det er en mere usikker lånetype, men den er oftest billigere her og nu.

Det er dog vigtigt, at du ikke kun kigger på omkostningerne her og nu, men tænker langsigtet, når du skal låne til din ejerlejlighed. Her kan din rådgiver hjælpe dig med at træffe det rigtige valg for dig og din økonomi. Din rådgiver har nemlig de bedste forudsætninger for at kunne give dig kompetent boligrådgivning, og give dig tryghed i dit valg.

Læs mere om renterne på realkreditlån

Så meget kan du købe ejerlejlighed for

Køb af ejerlejlighed minder på mange måder om at købe hus.

Du kan få gode råd til boligkøbsprocessen her

En anden måde at få et overblik over, hvor meget du kan låne til en ejerlejlighed, er ved at bruge vores låneberegner. For at bruge låneberegneren, skal du have nogle forskellige tal og oplysninger om din økonomi klar.

For at komme i gang, skal du have et overblik over din indkomst før skat. Skal du købe ejerlejligheden sammen med fx en kæreste, skal du også kende vedkommendes indkomst før skat. Det er nemlig jeres samlede indkomst, du skal indtaste i låneberegneren. Du kan selv bestemme om du vil angive beløbet pr. måned eller pr. år. Derudover skal du vide, hvor stor en opsparing eller formue du/I har. Du skal også angive eventuel gæld som du eller din partner har. Det kan eksempelvis være et billån eller SU-lån. Når du har indtastet alle oplysninger, kan låneberegneren give et estimat for, hvor meget du/I kan låne til en ejerlejlighed.

Ved at bruge låneberegneren, kan du hurtigt og nemt finde ud af, hvor realistiske dine boligdrømme er, eller om du skal justere dine forventninger lidt. Du kan også prøve at justere lidt på tallene, og på den måde finde du af, hvad der skal til for, at du har råd til ejerlejligheden.

Husk, at resultatet fra låneberegneren er vejledende, og kun kan give dig et overslag på, hvad du ca. kan købe ejerlejlighed for.

Hvis du vil have en præcis beregning, der er tilpasset dig og din økonomi, skal du tage fat i en af vores rådgivere, så I sammen kan snakke om, hvad der skal til for, at du kan købe din nye ejerlejlighed. 

Er du blevet nysgerrig på, hvor meget du kan låne, efter at have brugt låneberegneren?

Book boligmøde

Særligt for køb af ejerlejlighed

Når du har fundet drømmelejligheden, er det en god idé at søge viden om den ejerforening, lejligheden tilhører.

Fællesudgifter

Det er vigtigt at få undersøgt om ejerforeningen er velfungerende. Især fællesudgifterne er vigtige at holde øje med. Det er en post, der kan variere meget fra forening til forening. Men fællesudgifterne bliver en fast månedlig udgift i dit kommende privatbudget, så det er vigtigt at få undersøgt dem nærmere.

Ejerforeningens økonomi

For at undgå ubehagelige ekstra skjulte udgifter, anbefaler vi, at du gør brug af en advokat til gennemgang af ejerforeningens vedtægter og referater. Nogle af de ting, du skal holde øje med, når du kigger ejerforeningens økonomi igennem er:

  • Hvordan hæfter du ift. de lån, ejerforeningen har optaget?
  • Er der planer om større vedligeholdelsesarbejde på fællesarealer, eksempelvis taget?
  • Er der andre regler for husdyr, fremleje, fællespligter el.lign.?

Ejerforeningens stand 

 Køb af ejerlejlighed adskiller sig fra almindelig en hushandel, fordi der normalt ikke laves en tilstandsrapport eller gives tilbud på ejerskifteforsikring. Derfor kan du med fordel gøre brug af en byggesagkyndig, når du skal kigge på lejlighedens stand. Det er vigtigt, fordi de eventuelle mangler eller skader, som du ikke gør opmærksom på, inden du underskriver købsaftalen, er nogle du selv er økonomisk ansvarlig for senere at udbedre. 

Få vejledning når du køber ejerlejlighed

Hvis du går og overvejer at købe en ejerlejlighed, står vi klar til at hjælpe dig gennem hele processen. Det kan være alt fra gode råd og vejledning ift. hvad du skal være opmærksom på, når du kigger efter din nye ejerlejlighed, til tvivlsspørgsmål omkring lånemuligheder. Vores rådgivere sidder klar til at rådgive og hjælpe dig videre med dine lejlighedsdrømme.