Foto: Skattestyrelsen
Fra den 12. november kan du se din forskudsopgørelse for 2025 hos Skattestyrelsen på skat.dk. Forskudsopgørelsen er Skattestyrelsens bud på, hvordan dine indkomster – og dermed din skattebetaling – vil se ud næste år.
Den største nyhed i år er, at boligejere kan se deres aktuelle ejendomsvurdering. Der har været en del uklarhed om de nye ejendomsvurderinger, men på forskudsopgørelsen for 2025 vil du kunne se, hvor meget din bolig er vurderet til per 1. januar 2024.
Det er fortsat kun en foreløbig vurdering, men for tre af fire boligejere er der godt nyt – de vil kunne se, at de skal betale en lavere boligskat til næste år.
Du er nødt til selv at hjælpe
Skattestyrelsen får ikke løbende oplysninger om alt vedrørende din økonomi og
bruger som udgangspunkt oplysninger fra den seneste årsopgørelse for 2023, når forskudsopgørelsen dannes.
Det betyder, at det er god idé at tjekke og rette din forskudsopgørelse, så den passer med din økonomi, som du allerede nu ved, den vil se ud næste år.
Vi har her samlet en række gode råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på.
Overdriver du din indkomst for at undgå en restskat?
Tanken om restskat kan give mange sved på panden. Derfor retter en del lønmodtagere konsekvent deres indkomst i forskudsopgørelsen, så den er lidt større end den reelle løn. På den måde sikrer man sig delvist mod en restskat i 2026.
Det er ikke dog altid en god idé. Alle har nemlig et beskæftigelsesfradrag, der beregnes ud fra deres løn. Næste år stiger det fradrag fra 10,65 % til 12,3 % - med et maksimum på 55.600 kr.
Er din løn under 37.700 kr. før skat hver måned, er det smartest at forskudsregistrere lidt mindre, end du tjener. Lægger du lidt ekstra på din løn, kan der komme en restskat ved, at du løbende har fået et større fradrag, end du havde ret til.
Er du topskatteyder og tjener over 55.400 kr. hver måned, kan du godt forskudsregistrere et lidt større beløb, end det, du reelt forventer at tjene, da du på den måde kan sikre dig mod en restskat, som altid skal betales tilbage til Skattestyrelsen med renter.
Indtægter
Tjek generelt om dine indkomster ser rigtige ud i forskudsregistreringen. Det gælder både løn og overførselsindkomster. Har du fået lønforhøjelse, nyt job eller mistet dit job? Eller skiftet status fra studerende til job eller fra job til pension?
Har du fået ny rente på dit boliglån?
Hvis du har omlagt dit boliglån i løbet af i år, skal du huske skatten.
Boliglån med en lavere rente giver lavere renteudgifter og dermed et lavere skattefradrag. Nedjusterer du ikke dit hidtidige fradrag for de højere renter på dit gamle boliglån, læner du dig op ad et skattesmæk i foråret 2026.
Og omvendt, hvis du har fået nye, højere renter. Retter du ikke, betaler du får meget i skat hele næste år og får først pengene retur i foråret 2026.
Vi anbefaler, at du retter din forskudsopgørelse til, så snart du modtager realkreditinstituttets oversigt over renteudgifterne.
Prøv at ramme så rigtigt som muligt
Skattestyrelsen er ikke din bank. Betaler du løbende for meget i skat, kan du ikke få pengene i utide. Skattestyrelsen udbetaler som udgangspunkt kun overskydende skat én gang om året, og du får samtidig også en lille rente af din overskydende skat. For 2023 var renten på 0,8 %.
Så tjek ind på din forskudsopgørelse, hver gang der sker ændringer i det kommende år. Får du fx et lønløft i løbet af året, så få det med det samme. Andre ændringer kan være ægteskab eller skilsmisse.
På skat.dk er der en række værktøjer, der kan hjælpe dig med at ramme dine indkomster og fradrag så rigtigt som muligt.
Husk servicefradraget
Køber du hjælp til rengøring, vinduespudsning, børnepasning og almindeligt havearbejde, kan du trække udgiften fra. I 2025 vil servicefradraget ligge på 12.400 kr. pr. voksen i husstanden.
Vi anbefaler, at du i løbet af året taster dine servicefradrag ind, hver gang du betaler for service. Så glemmer du det ikke.
Kørselsfradrag er dit eget ansvar
Skifter du job i løbet af året, så forhold dig til, om det påvirker dit befordringsfradrag, og få det i givet fald rettet.
Fradrag?
Skat har en fradragsguide her: skat.dk/borger/fradrag/guide-find-dine-fradrag
Giv dig selv 10 minutter med guiden, så du ikke snyder dig selv.
Velgørenhed
Mange mennesker støtter en god sag. Der er fradrag fra den første krone og i 2025 fradrag for de første 19.000 kr.
Fradraget gælder kun gaver, bidrag eller donationer til en godkendt forening. Du kan altså ikke trække et kontingent fra.
Tjek også renterne
Har du renteindtægter eller renteudgifter, der har ændret sig?
Har du købt eller solgt fast ejendom, som ikke fremgår, skal du til tasterne, da det både betyder noget for din betaling af boligskatter og for dit rentefradrag på dine boliglån.
Ved køb af ejendom kan du på forskudsopgørelsen under ”Oftest tilføjede felter” vælge ”Købt ejendom”. Ud fra adressen bliver du hjulpet til, hvilke oplysninger der skal registreres, så både renteudgifter, ejendomsskat og grundskyld bliver forskudsregistreret korrekt.
Ved salg af en ejendom, der allerede er medtaget på din forskudsopgørelse, kan du vælge ”Sælg ejendom”. Her kan du se, hvilke oplysninger der skal registreres, så både renteudgifter, ejendomsskat og grundskyld bliver forskudsregistreret korrekt for salgsåret.
Pensionsindskud
Har du planer om at indskyde på en privat ratepension eller en livrente i 2025, skal du have beløbet med på forskudsopgørelsen, da det både giver fradrag i den personlige indkomst og påvirker dit ekstra pensionsfradrag.
Det ekstra pensionsfradrag er et fradrag, du får, når du indskyder på fradragsberettigede pensionsordninger. I 2025 udgør fradraget 12 % af indbetalingerne (maks. 10.056 kr.). Har du mindre end 15 år til folkepensionsalderen udgør fradraget dog 32 % og maks. 26.816 kr.
Indskyder du kun på ratepension eller livrente via din arbejdsgiver, skal du rette beløbet under ”Indskud på arbejdsgiveradministrereret ratepension mv.”, hvis det ændrer sig, da det påvirker dit ekstra pensionsfradrag. Det vil typisk være relevant ved jobskifte eller lønforhøjelser.
Iværksætterkonto og etableringskonto
Drømmer du om at starte egen virksomhed, og indbetaler du derfor på enten en iværksætterkonto eller en etableringskonto, skal din planlagte indbetaling for 2025 også med på forskudsopgørelsen.