Har du et fastforrentet realkreditlån, kan du udnytte renteudsving. Lægger du om på det rigtige tidspunkt, kan du få en lavere husleje eller en lavere restgæld. Normalt skal renten stige eller falde med min. 2 procentpoint (eksempelvis falde fra 6 % til 4 %), før det kan betale sig at lave en låneomlægning.
Vi anbefaler: 30-årigt fastforrentet lån med afdrag
Vi anbefaler generelt et fastforrentet lån til nye boligejere, og som udgangspunkt anbefaler vi at låntager vælger den obligation, der ligger tættest på kurs 100.
For tiden kan 30-årige 5%-lån nu hjemtages under kurs 100. Tag en snak med din rådgiver omkring din situation og find en fælles løsning, som passer dig bedst.
Du har også mulighed for at få et fastforrentet lån med en kortere løbetid end 30 år. Her er renten typisk lavere rente. Tag fat i din rådgiver og hør nærmere om dine muligheder.
Lån med variabel rente
Har du mod på høj risiko, og kan din økonomi klare rentestigninger, kan et lån med variabel rente være aktuelt for dig. Her anbefaler vi et F-kort-lån. Med F-kort får du en ny rente på dit lån hvert halve år. Renten følger markedsrenten "CITA 6-måneder" plus et rentetillæg. Lige nu er renten positiv på F-kort-lånet, og lånet kan du få til en kurs omkring 100. Renten på F-Kort-lånet steg meget fra 1. januar, og der er udsigt til stigninger igen til sommer.
Ved lån med variabel rente skal man være opmærksom på, at ydelsen kan stige meget fra den ene rentefastsættelse til den næste.
F3-F5-lån stiger i rente
F3- eller F5-lån er til dig, der gerne vil have et lån med fast rente i 3 eller 5 år, men ikke ønsker at låse renten fast i 20 eller 30 år.
Renten på F3- og F5-lån er også på vej op. Har du sådan et lån, hvor du snart skal have fastsat en ny rente vil du sandsynligvis opleve en stor rentestigning. Du kan vælge at blive i lånet, og så får du en højere rente de næste 3 eller 5 år. Du kan i stedet overveje at skifte til et lån, hvor renten fastsættes oftere, hvis du tror renten skal falde - det kunne være et F1-lån eller et F-Kort-lån. Her nyder du hurtigere godt af et fald i renterne, men usikkerheden i din økonomi er også større. Alternativt kan du skifte til lån med fast rente i hele lånets løbetid. Her er renten lidt højere, men til gengæld ved du, hvad du skal betale resten af lånets løbetid. Samtidig har dette lån gode egenskaber – både når renten stiger og falder. Hvis renterne falder kan du nemt komme ned i et lån med en lavere rente. Det hedder en nedkonvertering. Hvis renterne stiger har du måske mulighed for at lave en opkonvertering (se afsnittet om opkonvertering)
Hvis du er blandt de mange, der snart skal have ny rente på dit F5-lån, kan du her høre om dine muligheder:
Opkonvertering
Kursfald på realkreditobligationer betyder, at mange boligejere med fast rente, har mulighed for at sænke deres hovedstol på gælden med 15%-30% ved en såkaldt opkonvertering. Har du for nogle år siden fået et ca. 30-årigt realkreditlån med en fast rente på 0,5%, 1%, 1,5%, 2%, 2,5% og 3%, kan du nu ”købe” lånet tilbage til en lavere kurs og derved sænke gælden. I stedet vælger du et nyt 5%-lån. Hovedstolen på gælden bliver derved lavere, men du betaler samtidig mere i rente. Først efter 10 til 20 år er den lavere gæld blevet ”spist op” af den højere rente.
Hør, Chefanalytiker Henrik Spangsberg Hansen fra Sydbank fortælle om, hvordan du kan sænke din gæld på dit realkreditlån med fast rente:
Tag en snak med din bankrådgiver omkring mulighederne for en opkonvertering.
Med eller uden afdrag
Der er mulighed for afdragsfrie perioder på samtlige lån.
Skal dit lån refinansieres?
I forbindelse med refinansiering af dit rentetilpasningslån eller F-Kort-lån, skal du være opmærksom på, at der også findes alternative muligheder. Rente på lån med fast rente er blevet mindre attraktiv på det seneste, men det er altid en god idé at tage en snak med din rådgiver, om du stadig er det rigtige lån for dig.