Spring navigation over

Tjek pengene i mo­bil­ban­ken

Med egen net- og mobilbank kan den 13-årige selv tjekke, hvor mange penge der er på kontoen. Du skal dog først godkende, hvilke konti dit barn må se. 

Det er derfor en god idé at lære dit barn at holde øje med pengene på kontoen. Både for at følge med i forbruget, men også for at se, om der evt. bliver hævet beløb, som barnet har glemt eller ikke kender til. Især hvis barnet har fået MobilePay – det kan nogle gange gå lidt stærkt, når kor­top­lys­nin­ger­ne ligger på mobilen.

Pas på mobil og koder 

Dit barns mobil in­de­hol­der en masse data – både helt per­son­li­ge, som fx foto eller film med familie og venner, kon­tak­t­in­fo med navne, mo­bilnum­re og adresser, og så op­lys­nin­ger fra MitID, Mobilbank og MobilePay, som bl.a. kan give adgang til barnets kort, kontanter og koder.

Lær dit barn at følge disse gode råd:

  • Husk dine koder til kort, mobilbank og MobilePay i hovedet. Skriv dem aldrig ned, og fortæl dem aldrig til andre
  • Lån aldrig din mobil ud
  • Lad aldrig din mobil blive liggende, når du forlader rummet
  • Bliver du nødt til at efterlade din mobil, så husk altid at lukke din mobilbank og din MobilePay-app
  • En over­før­sel med MobilePay er det samme som en betaling med kontanter. Så husk at kon­trol­le­re, om modtager er den rigtige

Tilbud, der er for gode til at være sandt

Mange unge lader sig lokke til at deltage i online kon­kur­ren­cer eller spil om flotte præmier, hvor man skal opgive kort­num­mer og måske ad­gangs­ko­de til MobilePay eller pinkoden til be­ta­lings­kor­tet. På den måde kan svindlere få adgang til den unges penge.

Billige kon­cert­bil­let­ter, mær­ke­va­re­tøj og elek­tro­nik bruges typisk til at lokke ikke mindst unge for­bru­ge­re, der kan have svært ved at gen­nem­skue, når et tilbud er for godt til at være sandt. Tal om, hvordan man kan gen­nem­skue, om det gode tilbud er et forsøg på svindel, og gentag, at dit barn aldrig skal dele per­son­li­ge op­lys­nin­ger og koder med andre. 

Pas på klik i falske mails eller sms’er

Falske mails og sms’er fra fx borger.dk, skat.dk og andre of­fent­li­ge myn­dig­he­der eller hen­ven­del­ser fra DAO eller GLS, når også børn og unge.

Er dit barn kommet til at reagere på en falsk mail, SMS el.lign., skal du opfordre dit barn til at kontakte banken (Kun­de­ser­vi­ce) på 70 10 78 79 hurtigst muligt, så et evt. tab kan stoppes eller begrænses – banken hjælper meget gerne. Kun­de­ser­vi­ce holder åbent alle dage kl. 8-20 – også i weekenden. 

Hvis dit barn har mistanke om, at MitID er blevet misbrugt, kan det spærres mid­ler­ti­digt. Så lukkes der for al brug af barnets MitID-konto. Det betyder, at hverken dit barn eller andre kan bruge – eller misbruge – barnets MitID.

Se, hvordan du spærrer MitID her

Tag en snak om muldyr

Når kri­mi­nel­le skal vaske sorte penge hvide, bruger de ofte de såkaldte muldyr. Et muldyr er en person, der stiller sin bankkonto til rådighed for kri­mi­nel­le. Det kan fx ske ved, at en vens ven henvender sig og beder om hjælp til enten at overføre, hæve eller indsætte kontanter via en pen­geau­to­mat. 

Unge kan hurtigt blive muldyr, fordi de uden at tænke mere over det stiller deres konto til rådighed for en hurtig over­før­sel. 

Det er ulovligt at agere mel­lem­mand.  Derfor er det vigtigt at tage en snak om, hvorfor barnet aldrig må stille sin konto eller sin MobilePay til rådighed for andre. Heller ikke selvom det er for at hjælpe en af ens venners venner.

Muldyr: Læs mere om fore­byg­gel­se