Hvor skal du starte, når du vil realisere din sommerhusdrøm?

Hvis du overvejer at købe et sommerhus, anbefaler vi, at du starter sommerhusjagten i banken. Sammen med din rådgiver kan I se på dine ønsker og dine økonomiske rammer, inden du går i gang med at lede efter drømmehuset.

Inden mødet kan det være en god idé at overveje, om du ønsker et sommerhus til udlejning eller kun til eget brug. Hvis du budgetterer med lejeindtægter, kan det nemlig give dig et større økonomisk råderum. Udlejning er dog ikke en garanteret indtægt, og det kan ofte være forbundet med større udgifter til vedligeholdelse.

Book et møde om køb af sommerhus og få beregnet, hvad du kan købe sommerhus for.

Her er flere gode råd til dig, der overvejer at købe sommerhus:  

  • Tænk på beliggenheden. Den er vigtig og kan ikke ændres, når først købsaftalen er underskrevet.
  • Lær området at kende. Du kan fx holde ferie i det område, hvor du overvejer at købe sommerhus. Alternativt kan du leje huset en weekend, hvis det er muligt.
  • Tag på gå- eller cykelture og se på husene i området for at få ideer til, hvordan dit hus skal se ud, og hvor det skal ligge.
  • Skriv dig op i et køberkartotek hos forskellige mæglere.
  • Hold øje med diverse boligsider og få updates, når nye sommerhuse kommer til salg, eller hvis der sker prisændringer.
  • Overvej, hvor meget vedligehold du selv vil og kan stå for, som fx at slå græs eller male et træhus. Måske kan det være med til at afgøre, om du skal have et træsommerhus eller et, der er lavet af vedligeholdelsesfrit materiale
  • Hvis du vil bruge sommerhuset i weekenden, skal du afklare med dig selv og familien, hvor langt I vil køre.

Gode råd til dig, der overvejer at leje sommerhuset ud:

  • Hvis du vil leje huset ud til fx det tyske marked, så er det som oftest en fordel, at sommerhuset typisk indeholder spabad eller som minimum sauna, og der skal være mulighed for at se tyske tv-kanaler.
  • Tænk over, om der er mulighed for et rum eller et skab med lås til dine private ting, så du ikke skal pakke alt for meget, når du selv skal bruge det.
  • Hvis du ønsker at udleje dit sommerhus via et bureau, er det en god idé at undersøge markedet for udlejningsbureauer i området grundigt, inden du træffer dit valg.
  • Hvis du udlejer via et bureau, sørger de for praktik i forhold til udlejning, fx kontrakt, nøgleudlevering, rengøring etc. Vær dog opmærksom på, at du selv skal stå for vedligeholdelse.
  • Husk, at lejeindtægterne er skattepligtige.

Vi beregner dine lånemuligheder i Sydbank

Når du har fundet dit drømmesommerhus, ser vi sammen på dine lånemuligheder.

Du kan låne op til 75 % af sommerhusets værdi med et realkreditlån. Her kan du vælge fast eller variabel rente og en løbetid op til 30 år. Lånets løbetid er den periode, du har til at betale lånet tilbage i.  Med fast rente sikrer du renten i hele lånets løbetid. Med variabel rente bevæger renten sig efter markedets udvikling, og du skal have økonomisk råderum til eventuelt kommende rentestigninger. Du kan også overveje, om du ønsker en periode med afdragsfrihed. Med afdragsfrihed betaler du ikke afdrag på din gæld, og i den periode bliver din gæld ikke mindre.

Læs mere om dine muligheder med et realkreditlån.  

Det rigtige valg for dig afhænger af din økonomi og dine behov. Derfor anbefaler vi, at du taler med din rådgiver, så vedkommende kan beregne den finansieringsløsning, der passer bedst til dig.

Book et møde

Har du behov for at låne mere end 75 % af sommerhusets værdi?

Så har du mulighed for at låne yderligere 20 %, som et boliglån i banken med en løbetid på op til 30 år og en variabel rente. Derudover skal du selv lægge en passende udbetaling. Hvad der er passende for lige netop dig, finder du ud af sammen med din rådgiver.

Læs mere og se eksempler på de samlede omkostninger

Hvis du har friværdi i din eksisterende bolig, kan du også vælge at bruge den til at lave et realkreditlån. Gør du det, kan du måske helt undgå en finansiering i banken. Det er en fordel for dig, da realkreditlån typisk har en lavere rente end bankernes boliglån.  

Beregn din friværdi med friværdiberegneren

Prøv Sydbanks låneberegner og få et overslag

Prøv Sydbanks låneberegner, og se, hvor meget du kan købe sommerhus for. Låneberegneren er vejledende. Det vil sige, at den giver dig et overslag over, hvad du ca. kan købe bolig for.

Hvis du ønsker at vide, præcis hvor meget du kan låne, og hvad det koster at låne til drømmesommerhuset, sidder vi klar til at hjælpe dig. Du kan enten kontakte din rådgiver og få en beregning, som er tilpasset præcis til dig og din økonomi, eller bede os om at kontakte dig.

Husk de øvrige omkostninger

Udover de samlede låneomkostninger har du som sommerhusejer en række omkostninger, som du skal være opmærksom på, når du køber sommerhus.

Engangsomkostninger

Der er en lang række engangsomkostninger – udover købsprisen – som følger med et sommerhuskøb. Tinglysningsafgift til staten, advokatomkostninger og selve flytningen er blot et par eksempler på omkostninger, som du skal forberede dig på som sommerhusejer.

Løbende omkostninger

I sommerhusets salgsopstilling kan du blive klogere på de løbende udgifter til renovation, forsikring, evt. grundejerforening, ejendomsskat, ejendomsværdiskat og det anslåede løbende forbrug til el, vand og varme. Dertil kommer udgifterne til løbende vedligeholdelse, der afhænger af sommerhusets stand.  

Beskatning af dit sommerhus ved udleje

Vil du leje dit sommerhus ud, bliver du beskattet af lejeindtægterne ved udlejning. Du kan vælge imellem ’bundfradragsmetoden’ eller ’regnskabsmæssig opgørelse’ til at opgøre resultatet, som du skal beskattes af. Hvis du vælger bundfradragsmetoden, kan du senere skifte til regnskabsmæssig-metoden, men har du til en start valgt den regnskabsmæssige opgørelse, kan du ikke skifte til bundfradragsmetoden. Ved begge metoder skal du selv sørge for at opgive overskudsbeløbet til Skat.  

Den mest simple metode at benytte er bundfradragsmetoden – her ses et eksempel:

Eksempel - udlejning igennem bureau Eksempel - privat udlejning
Lejeindtægt* 50.000 Lejeindtægt* 50.000
- bundfradrag 43.200 - bundfradrag 11.900
  6.800   38.100
- 40% fradrag 2.720 - 40% fradrag 15.240
skattepligtigt overskud 4.080 skattepligtigt overskud 22.860
*Inkl. betaling for el, vand og varme

Det opgjorte overskud beskattes som kapitalindkomst og skrives på årsopgørelsen i rubrik 37.

Hvis du ejer boligen sammen med andre, skal du være opmærksom på, at der er ét bundfradrag pr. sommerhus. Udlejes sommerhuset også privat, udover udlejning igennem bureauet, henviser vi til Skat for de specifikke regler.   

Du kan også vælge regnskabsmæssig opgørelse, som er lidt mere kompliceret. Det kan være en fordel, hvis du lejer dit sommerhus ud i et større omfang. Her får du fradrag for faktiske udgifter, der er afholdt i forbindelse med udlejningen. Her ses et eksempel:

Eksempel
Lejeindtægt* 50.000
Udgifter til el, varme, vand m.v. 5.000
Andel af indboforsikring 1.000
Afskrivning på inventar 3.000
Vedligeholdelse af inventar 3.000
Andel af ejendomsskat 1.000
Annonceudgifter 1.500
Overskud 35.500
*Inkl. betaling for el, vand og varme
*Eksempel fra 2022

Det opgjorte overskud beskattes som kapitalindkomst og skrives på årsopgørelsen i rubrik 37.

Læs mere om beskatning af sommerhusudlejning på Skattestyrelsens hjemmeside

Køb dit sommerhus sammen med andre

Det kan være en god idé at købe sommerhus sammen med fx familie eller gode venner. På den måde kan I dele de løbende udgifter, og forpligtelsen kan føles mindre. Overvejer du sådan et ejerskab, anbefaler vi, at du laver en samejeoverenskomst. Med en samejeoverenskomst laver du og dem, du køber sommerhus med, aftaler og vilkår for jeres fælles sommerhus – mens I stadig er enige. På den måde kommer I på forkant med eventuelle juridiske og praktiske uenigheder. Vi anbefaler, at du kontakter en advokat, hvis du ønsker nærmere rådgivning.  

Kan du købe sommerhus som pensionsopsparing?

Det er en mulighed, men det kan være mere usikkert at planlægge sin fremtidige økonomi med baggrund i stigende huspriser og afdrag på boliggælden. Samtidig binder du din formue i mursten, som er mindre tilgængelig end en pensionsopsparing.

Vi anbefaler, at du tager en snak med din rådgiver, så I sammen kan se nærmere på din pension og dine muligheder.

Book et pensionsmøde

Læs mere om pension