Hvad kan vi gøre for dig

 

Hvad betyder Brexit for dig?

Forvalter Sydbank dine investeringer, så tænker du måske over, hvad Brexit betyder for dig?

Få de seneste nyheder

Vi har samlet ekspertudtalelser, videoer og tweets fra vores økonomer og analytikere et sted.

Nyeste nummer af Investering

Investering September 2016

Dagens vindere og tabere
OMXC20 CAP
2,10
1,07
0,51
-1,64
-1,41
-1,04
Midcap
0,84
0,53
0,15
-3,44
-2,64
-1,05
ALLE
33,56
24,32
7,64
-16,29
-7,07
-5,48
Ritzau Finans nyheder
Dato Overskrift
30-09-2016 17:42
30-09-2016 17:03
30-09-2016 17:00
30-09-2016 16:05
30-09-2016 15:46
30-09-2016 15:45
30-09-2016 15:44
30-09-2016 15:08
30-09-2016 15:05
30-09-2016 14:27

Grækenland risikerer at misse nødlån

Grækerne mangler fortsat at gennemføre de økonomiske reformer, som der skal til, for at EU vil give landet en håndsrækning.

Det skriver den svenske avis Dagens Industri.

Derfor risikerer landet ikke at få den næste deludbetaling af nødlån på den næste møde 10. oktober i gruppen af eurolande. Det oplyste EU-kilder fredag.

Den græske regering er dog overbevist om, at man er i stand til at kunne få de resterende reformer i hus. Og man forventer, at der kan træffes en beslutning om det onsdag i næste uge.

Den næste rate af nødlån til Grækenland lyder på 2,8 mia. euro.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Fredagens aktier: Novo holdt C20 nede trods stort comeback

De danske aktiehandlere måtte gå på weekend med bøjet nakke efter en fredag, der dagen igennem var præget af røde markeder.

Humøret blev dog markant bedret hen over eftermiddagen, hvor der opstod rygter om, at de amerikanske myndigheder alligevel ikke vil være helt så grove over for Deutsche Bank i forbindelse med et forligskrav i en sag om kritisabel markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen.

Udslagsgivende for udviklingen i Danmark var det dog også, at medicinalselskabet Novo Nordisk fortsatte sin nedtur, mens søsterselskabet Novozymes viste gode takter efter positive analytikerkommentarer.

Samlet set endte C20 Cap-indekset 0,1 pct. lavere i 1015,47 - med 10 ud af 20 elitepapirer i rødt.

- Deutsche Bank er det altoverskyggende tema. Den startede markant lavere, men så er der kommet en JPMorgan-analyse, der er blevet opfattet som om, at forliget med de amerikanske myndigheder skulle blive markant billigere, end det først var antaget. Det har fuldstændig vendt stemningen, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Analysen fra amerikanske JPMorgan peger på, at Deutsche Bank kan stå til bøder uden for USA på 5,4 mia. dollar, men det er angiveligt blevet opfattet som om, at bøden fra de amerikanske myndigheder bliver på 5,4 mia. dollar i stedet for de 14 mia. dollar, som de amerikanske myndigheder i første omgang har lagt op til.

Det sendte ud på dagen Deutsche Bank-aktien helt op i positivt terræn, efter at den tidligere på dagen lå til et fald på godt 8 pct.

- Den rykker markedet så meget, fordi det er en meget stor bank, og derfor er folk bekymrede for, hvad der kan ske, hvis der skulle gå noget galt. Også i historisk perspektiv, siger Martin Munk.

Vendingen betød også en slutspurt fra aktierne i Danske Bank og Jyske Bank, der endte henholdsvis 0,3 pct. og 0,2 pct. højere i slutkurserne 193,40 kr. og 309 kr. De to lå ellers helt i bunden fra starten af fredagen.

NOVO STADIG UNDER PRES

For Novo Nordisk var fokus fredag fortsat entydigt negativt, efter at medicinalselskabet torsdag varslede en større sparerunde, hvor 1000 stillinger skal skæres væk - heraf 500 i Danmark.

Og det er det meget omtalte prispres på det vitale amerikanske marked, der er baggrunden for sparetiltagene. Det fik torsdag Novos snart afgående topchef, Lars Rebien Sørensen, til at kalde situationen for "alvorlig", om end han ikke vurderer, at der er tale om en krise hos Novo.

Novo-aktien faldt fredag med 1,6 pct. til 275,40 kr. efter torsdagens dyk på 3,5 pct. Samlet set er medicinalpapiret nu faldet med 25 pct. siden nedjusteringen i august, hvor usikkerheden omkring det amerikanske marked for alvor brød ud. Set over hele året er Novo dykket med 31,1 pct.

Omvendt positiv var stemningen omkring Novozymes, der steg med 1,1 pct. til 291,50 kr.

Baggrunden for den stigning var, at det britiske finanshus Redburn har indledt dækning af aktien med den positive anbefaling "køb".

LØFTET KURSMÅL TIL MÆRSK

Mærsk-aktierne var torsdag godt kørende, efter at forhandlinger onsdag aften tilsyneladende kastede en aftale mellem Opec-landene om at sænke udbuddet af olie af sig.

De bedrede udsigter har fredag kastet et løftet kursmål af sig hos amerikanske Goldman Sachs, der nu har kursmålet 12.700 kr. mod tidligere 11.800 kr. Anbefalingen er fortsat i positivt terræn på "køb".

Mærsks B-aktie endte 0,1 pct. højere i 9720 kr. fredag.

FLERE ORDRER TIL VESTAS

Vindmølleproducenten Vestas kunne desuden bekræfte, at selskabet har vundet en ordre på samlet 50 megawatt (MW) i Mongoliet. Det er den danske vindmølleproducents første ordre i landet nogensinde.

Projektet, der omfatter i alt 25 vindmøller med en kapacitet på hver 2 MW, skal opføres i vindmølleparken Tsetsii i Gobi-ørkenen. Ordren inkluderer levering og tilsyn med installationen af møllerne samt en femårig serviceaftale. Ordren var rygtet allerede tidligere i denne uge.

Samtidig meddelte Vestas også om en ny ordre på 100 MW i Kina. Det er den mangeårige samarbejdspartner CGN Wind Energy, der har placeret ordren på 50 møller til et projekt i det nordøstlige Kina. Ordren omfatter desuden en toårig serviceaftale af typen AOM 4000.

Endelig vandt selskabet en ordre i Brasilien på 40 MW, hvor der også er en tiårig serviceaftale med i kontrakten. Vestas-aktien endte dog 0,1 pct. lavere i 545,50 kr.

NETS MED SLØJ DEBUTUGE PÅ BØRSEN

Nets kunne fredag fejre, at selskabet, der står bag Dankortet, har været på børsen i en uge. Det har dog indtil nu ikke været en fest for Nets at være børsnoteret. Aktien faldt fredag med 3,6 pct. til 137,10 kr. og er dermed gledet 8,6 pct. fra noteringskursen på 150 kr.

Fredag skrev dagbladet Børsen, at Danske Bank siger farvel til Nets som transaktionspartner i den populære betalingsapp Mobilepay. I stedet har banken indgået en aftale med den svenske konkurrent Bambora, som fra nu af skal stå for internationale korttransaktioner på Mobilepay.

Med den nye aftale flytter Danske Bank en stor del af betalingerne fra Nets til Bambora. Danske Bank mener, at det nye samarbejde er både bedre og mere omkostningseffektivt.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Fredagens obligationer: Renterne endte i status quo efter slutspurt

De danske statsrenter endte helt uændret fredag efter en gevaldig slutspurt sidst på eftermiddagen, hvor det generelle humør vendte rundt på en tallerken.

Det skete, efter at der opstod rygter om, at den tyske storbank Deutsche Bank kan slippe noget billigere end først antaget i det ventede forlig med de amerikanske myndigheder omkring en gammel sag om realkreditobligationer.

Det vendte udviklingen på aktiemarkedet, hvor der pludselig blev flyttet penge over fra obligationsmarkedet. Det gav faldende kurser og stigende renter.

Efter at have haft bud efter en bundrekord med et niveau på minus 0,06 pct. fra morgenstunden endte den toneangivende tiårige statsrente herhjemme i minus 0,02 pct. - uændret fra torsdag - og blot et enkelt basispoint lavere end slutniveauet sidste fredag.

Fra nøgletalsfronten kunne investorerne fredag konstatere, at arbejdsløsheden i eurozonen forblev uændret på 10,1 pct. i august. Det var lidt sløjere end ventet blandt økonomerne, der ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde regnet med et fald til 10,0 pct.

Samtidig viste et forbrugerprisestimat for september sig som ventet at pege på prisstigninger på 0,4 pct. sammenlignet med samme måned sidste år.

Ud på eftermiddagen viste kerneinflationen i USA sig helt som ventet med en stigning i det såkaldte PCE Core på 1,7 pct. i august sammenlignet med samme måned sidste år.

Både Chicago PMI-indekset og tillidsindekset fra University of Michigan viste sig til gengæld bedre end ventet i september med indeksniveauer på henholdsvis 54,2 og 91,2. Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet et Chicago PMI på 52,0 samt et Michigan-indeks på 90,0.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Nets/Nordnet: Aktien er presset fra flere sider efter børsdebut

Nets kan fredag se tilbage på en uge som børsnoteret selskab. Men aktiekursen har ikke rejst sig fra det skred, der blev sat i gang for en uge siden, da betalingsserviceselskabet gik på børsen.

Ud over generelt mismod i markedet på en uge, hvor C20 Cap siden åbningen fredag i sidste uge er faldet 3,2 pct., er der andre ting, der også har trykket aktiekursen ned fra udbudkursen på 150 kr. til 137,30 kr. Det svarer til et fald på 8,5 pct.

- Hvor en børsnotering normalt opfattes som en eksklusiv klub for få medlemmer, så fik mange nok tildelt flere aktier, end de havde ventet. Det giver et salgspres på aktien, når der derudover er investorer, som kun køber for så efterfølgende at sælge hurtigt, siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Han peger samtidig på, at der kommet nyheder frem efter børsnoteringen, som ligeledes har været med til at presse aktien.

- Havde vi i fredags vidst, hvad vi ved nu, så blev aktien prissat for dyrt, siger Per Hansen.

DÅRLIGE NYHEDER

Han peger på nyheden om, at verdens største kapitalforvalter, Blackrock, har købt omkring 14 pct. af de aktier, der blev udbudt og nu ejer 7,3 pct. af Nets.

- Trækker vi købene fra Blackrock fra, var interessen omkring Nets meget mindre, end det indtryk man fik. Og det er også en faktor, der spiller ind, når man ser en faldende aktiekurs, siger Per Hansen.

Fredag er det så kommet frem, at Danske Bank har sagt farvel til Nets i forbindelse med Mobilepay. I stedet har banken indgået en aftale med den svenske konkurrent Bambora, som fra nu af skal stå for internationale korttransaktioner på Mobilepay.

Selv om det kun drejer sig en meget lille del af omsætningen i Nets, der nu går til svensk side, så er det hele signalværdien, der trykker stemningen omkring aktien.

- Når folk i forvejen har ondt i maven og leder efter en årsag til at sælge, så er det ikke det, der skal til, vurderer Per Hansen.

LANG TID TIL REGNSKAB

Skal aktiekursen løfte sig, skal der gode nyheder til. Og ifølge Per Hansen har et nynoteret selskab normalt en til to positive ting i skuffen, de kan hive op efter en børslancering.

- Nets kommer med regnskab for tredje kvartal 9. november, hvor jeg forventer, at de man har nået sine mål for 2016 inden det sidste kvartal for året. Men der er meget lang tid til 9. november, påpeger Per Hansen.

- Som det ser ud lige nu, så var aktien i Nets lidt for dyr. Samtidig ser det ud til, at emissionsbankerne ikke gjorde deres arbejde godt nok og var parat med investorer, der skulle købe op, hvis kursen faldt. De er nok gået sælgers ærinde lidt for meget, lyder det fra Nordnets investeringsøkonom.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

USA: Chicago PMI klart bedre end ventet i september

Indkøbschefernes forventningsindeks i Chicago-regionen, Chicago PMI, udviklede sig med et indeks på 54,2 i september noget bedre end ventet.

Økonomerne havde ifølge Bloomberg News havde ventet en stigning til 52,0 fra 51,5 i august.

Data er indsamlet af Purchasing Managers Association of Chicago og udtrykker aktiviteten i fremstillingsindustrien i Midtvesten.

Et tal over 50 betyder, at der er relativt flere virksomheder, der har meldt om et bedre forretningsklima, end virksomheder, som har meldt om et forværret forretningsklima.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

USA/åbning: Bankrygter vender stemningen og giver plusser

Humøret på det amerikanske aktiemarked er blevet væsentligt forbedret hen over eftermiddagen fredag, og derfor er aktierne vest for Atlanten startet i grønt i den helt tidlige handel.

Godt en time før åbningen indikerede futures, der lader investorerne spekulere i fremtidige indeksniveauer, ellers en let negativ begyndelse for de tre toneangivende indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones.

Men det billede er vendt fra åbningen, hvor de tre indeks stiger med mellem 0,5 og 0,7 pct.

En af faktorerne bag er givetvis en ny stigning i oliepriserne, der er sat ind ud på eftermiddagen. Priserne på den sorte råvare har haft det godt, siden Opec-landene angiveligt fandt fælles fodslag omkring en sænkning af produktionen onsdag aften.

Samtidig er stemningen omkring den tyske banksektor - og i særdeleshed Deutsche Bank - blevet forbedret i løbet af dagen, hvilket har medført en generel bedret stemning også blandt de europæiske aktier.

Banksektoren - og særligt den tyske storbank - er ellers også årsagen til, at stemningen generelt har været sløj fredag, efter at de amerikanske myndigheder tidligere har fremsat et krav på 14 mia. dollar til Deutsche Bank for at forlige sagen om uhensigtsmæssig markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen, men nu har turbulensen rejst en række spørgsmålstegn omkring soliditeten af banksektoren som helhed.

Fredag eftermiddag er der opstået rygter om, at de amerikanske myndigheder er parat til at sænke det beløb ganske betragteligt, og det kan være baggrunden for den bedrede stemning.

Turbulensen omkring banksektoren gav torsdag et fald på 2,3 pct. til Citigroup, mens Bank of America dykkede 1,4 pct. JPMorgan faldt samtidig 1,6 pct. Fra åbningen fredag er der dog genrejsning at spore, og de tre bankpapirer stiger med mellem 0,5 og 0,9 pct.

Medvind ser der også ud til at være til supermarkedskæden Wal-Mart, der har fået indledt dækning med den positive anbefaling "køb" hos finanshuset Guggenheim, mens Keybanc har indledt dækning med anbefalingen "overvægt".

Wal-Mart-aktien stiger med 1,3 pct. til 71,65 dollar fra start.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

TDC ender som C20-duks i september efter salgsrygter

Købsrygter om TDC har fået aktiekursen til at stige omkring 6 pct. i september, opgjort kort tid før børsen lukker for måneden.

Kurshoppet betyder, at aktien er den mest stigende i C20 Cap-indekset i september.

Ifølge Bloomberg News er kapitalfonden Apollo i gang med at lave et nyt og bedre overtagelsestilbud, efter at fonden angiveligt allerede i juli forsøgte at få fingre i det danske teleselskab. Andre kapitalfonde og Telia skulle også være klar i kulissen.

Aktieanalytiker Mikkel Duus-Hansen fra Spar Nord siger i forbindelse med opgørelsen, at det får en aktie til at stige, når der kan være udsigt til en hurtig gevinst.

Samlet er C20 Cap i den første efterårsmåned faldet med 2,8 pct. Og bag dette fald gemmer sig blandt andet en mørbanket Novo Nordisk-aktie, der den sidste dag i september ved middagstid er faldet med 11,7 pct. samlet set i løbet af måneden.

- Udmeldingen om prispresset på det amerikanske marked i forbindelse med halvårsregnskabet i august skaber virkelig bekymring hos investorerne. Det er den væsentligste forklaring på, at aktien også har lidt et betragteligt kursfald i denne måned. Og følgende i form af afskedigelse af 1000 medarbejdere har ikke rettet op på den situation, siger Mikkel Duus Hansen.

Også Lundbeck faldt i september mest med samlet 18,2 pct. Ifølge Spar Nords aktieanalytiker skal forklaringen på det fald findes i hovedkonklusionerne fra det første kliniske fase-3 studie med henblik på en egentlig evaluering af effekten af Idalopirdin, der bruges til symptombehandling af patienter med mild til moderat Alzheimers sygdom.

Aktiekursen faldt cirka 15 pct., da hovedkonklusionerne blev kendt, og det blev klart for investorerne, at forventningerne til Idalopirdin var for store.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Valuta: Schweizerfranc bakker efter mulig intervention

Schweizerfranc bliver fredag eftermiddag svækket, efter at valutaen ellers fra morgenstunden ramte sit stærkeste niveau over for euro i omkring to måneder.

Og netop den styrkelse har højst sandsynligt fået den schweiziske centralbank (SNB) til at intervenere i markedet og sælge ud af schweizerfranc for at undgå en for voldsom styrkelse.

Det vurderer i hvert fald flere valutahandlere over for Bloomberg News, efter at schweizerfrancen over den seneste uge igen har været anvendt som sikker havn under turbulensen omkring særligt den tyske banksektor, som Deutsche Bank er hovedårsag til.

Fredag eftermiddag koster en euro 1,0865 schweizerfranc mod 1,0811 schweizerfranc per euro fredag morgen og 1,0842 sent torsdag.

Og den pludselige svækkelse hen over formiddagen fredag føles "mistænkeligt meget som en intervention," skriver Peter Rosenstrich, der er markedsstrateg hos Swissquote Bank, i en kommentar ifølge Bloomberg News.

Og den holdning er han ikke alene om.

- Prisudviklingen antyder officiel aktivitet, siger Neil Jones fra Mizuho Bank til Bloomberg News.

I det tunge valutakryds mellem euro og dollar rammes den fælleseuropæiske valuta desuden af usikkerheden om netop Deutsche Bank - og den tyske og europæiske banksektor som helhed.

En euro koster fredag eftermiddag 1,1175 dollar mod 1,1230 dollar per euro ved dansk lukketid torsdag.

- Euro begynder endelig at reagere på den stigende frygt. Markederne er bange for historierne om, at kunderne skærer sin eksponering til den pressede tyske bank, siger Valentin Marinov, der er valutahandler hos Crédit Agricole, til Bloomberg News.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Formand for eurogruppen afviser hjælp til Deutsche Bank

Det er ikke sikkert, at der er en håndsrækning på vej til Deutsche Bank, der i øjeblikket er i krise.

Formanden for eurogruppens finansministre - den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem - siger i hvert fald ifølge Bloomberg News, at storbanken må stå på egne ben. Afvisningen om en hjælpende hånd kom frem på et pressemøde i Haag fredag.

Det sker, i forlængelse af at det er kommet frem, at det amerikanske justitsministerium kræver op til 14 mia. dollar for brud på god skik i forbindelse med markedsføring af realkreditobligationer i perioden op til finanskrisen. Kravet svarer i runde tal til Deutsche Banks markedsværdi.

Deutsche Banks topchef, John Cryan, har dog også afvist, at storbanken har få behov for økonomisk hjælp. I et brev til de ansatte fremhæver chefen en række tiltag og økonomiske nøgletal, der underbygger, at banken er sund.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

USA/tendens: Let negativ start i sigte

De amerikanske aktier sigter mod en let negativ start på fredagen, efter at de tre ledende indeks vest for Atlanten dykkede med mellem 0,9 og 1,1 pct. torsdag.

Fredag ser mismodet ikke ud til at være helt så omfattende i USA, som tilfældet er i Europa, men det hører dog også med til historien, at der var stigninger i Europa torsdag, mens de amerikanske aktier faldt.

Godt halvanden time før åbningen fredag indikerer futures indledende fald på i størrelsesordenen 0,1 pct. for S&P 500-indekset, Nasdaq-indekset samt Dow Jones-indekset.

Ganske som tilfældet er i Europa, er der også fokus på banksektoren i USA. Det er store problemer i særligt Deutsche Bank, der også ser ud til at brede sig til andre spillere som eksempelvis Commerzbank, som har startet usikkerheden omkring sektoren.

Baggrunden er et krav fra de amerikanske myndigheder på 14 mia. dollar til Deutsche Bank for at forlige sagen om uhensigtsmæssig markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen, men nu har turbulensen rejst en række spørgsmålstegn omkring soliditeten af banksektoren som helhed.

Senest har en række amerikanske hedgefonde ifølge Bloomberg News trukket sin eksponering mod Deutsche Bank.

Det gav et fald på 2,3 pct. til Citigroup torsdag, mens Bank of America dykkede 1,4 pct. JPMorgan faldt samtidig 1,6 pct. Fredag ser der dog - vurderet ud fra formarkedskurserne - ud til at være en mindre genrejsning på vej til de tre.

Medvind ser der også ud til at være til supermarkedskæden Wal-Mart, der har fået indledt dækning med den positive anbefaling "køb" hos finanshuset Guggenheim, mens Keybanc har indledt dækning med anbefalingen "overvægt".

Wal-Mart-aktien stiger med 1,1 pct. til 71,47 dollar i formarkedet.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk


Index Oversigt
- seneste 20 børsdage

 

Distributors's Use of Information

  1. The delayed information (market prices etc.) is for recipient's own personal use and may not be redistributed without permission of CME, which may depend on execution of an agreement and payment of the applicable fee.
  2. CME and its licensors reserve all intellectual property rights to information.
  3. CME disclaims all liability for information and use thereof, and any and all losses, damages or claims arising from use of information.
  4. CME may suspend or terminate receipt or display of information by any party if CME has reason to believe information is being misused or misrepresented.

Valutaoversigt

CHF/DKK 682,26 -0,76
EUR/JPY 11.389,35 0,48
EUR/USD 112,31 0,13
GBP/DKK 859,17 -0,26
SEK/DKK 77,23 -0,30

Obligationsoversigt

1.5% NYK 2037 99,30 -0,10
2% NYK 2017 101,04 -0,01
2% NYK 2047 OA 97,50 0,03
2.5% NYK 2047 102,10 0,00
3% NYK 2034 101,72 -0,07
3% NYK 2047 OA 102,45 0,00
 

System FejlGenvejstaster