Hvad kan vi gøre for dig

 

Hvad betyder Brexit for dig?

Forvalter Sydbank dine investeringer, så tænker du måske over, hvad Brexit betyder for dig?

Få de seneste nyheder

Vi har samlet ekspertudtalelser, videoer og tweets fra vores økonomer og analytikere et sted.

Nyeste nummer af Investering

Investering August 2016

Seneste Sydbank-publikationer
Dato Overskrift Beskyttet
26-08-2016 15:40  
26-08-2016 13:10  
26-08-2016 11:20  
26-08-2016 11:00  
26-08-2016 08:50  
Ritzau Finans nyheder
Dato Overskrift
26-08-2016 17:19
26-08-2016 17:05
26-08-2016 17:05
26-08-2016 16:49
26-08-2016 16:40
26-08-2016 16:19
26-08-2016 15:37
26-08-2016 15:15
26-08-2016 15:02
26-08-2016 14:54

Fredagens obligationer: Renten dykkede efter Yellens tale

Retningen på obligationsmarkedet var ikke krystalklar fredag eftermiddag, men efter lidt zigzag besluttede investorerne sig for at sende renten ned, da de havde fordøjet eftermiddagens imødesete udmeldinger fra den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen.

Under sin tale på centralbankernes årlige møde i Jackson Hole startede Janet Yellen med at slå fast, at argumentationen for at hæve den amerikanske rente er styrket.

Hun forklarede det med en solid udvikling på arbejdsmarkedet og udsigterne for inflationen og økonomien. Men meldingerne lå ikke langt fra, hvad markedet tidligere har hørt, konstaterer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

- I første omgang steg renterne, men det vendte ret hurtigt rundt. Den indledende renteforhøjelse tror jeg skyldtes, at hun sagde, at casen for at hæve renten er blevet stærkere. Men derefter er det som om, at investorerne tog til sig, at det er egentlig er noget, som banken har signaleret tidligere. Samtidig holder hun fast i, at der fremadrettet sandsynligvis kun kommer ganske få forsigtige renteforhøjelser, siger Jacob Graven og uddyber:

- Så det er muligt, at banken hæver inden ret længe, men der drysses en hel masse sukker på efterfølgende.

Herhjemme steg renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation 1 basispoint til 0,02 pct. umiddelbart efter Yellen gik på talerstolen klokken 16 blot for at falde til lukkeniveauet på -0,01 pct. Det var et rentefald på 2 basispoint fra torsdag og gav et samlet rentefald på 6 basispoint i løbet af ugen, hvor der også blev sat bundrekord tirsdag målt på lukkeniveauet med minus 0,02 pct.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Yellen/SHB: Udelukker ingenting - men lover heller ikke noget

Den amerikanske centralbankchef Janet Yellens tale ændrer ikke på Handelsbankens syn på renteudviklingen i USA.

Det vurderer Jes Asmussen, der er cheføkonom i banken, i en kommentar.

Han fremhæver, at Yellen i sin tale vurderede, at argumenterne for en højere rente er blevet styrket i de seneste måneder, og at økonomien nærmer sig Fed''s duale målsætning om fuld beskæftigelse og stabile priser. Jes Asmussen noterer også, at Yellen på ingen måde var specifik omkring timingen af en rentestigning.

- Overordnet ser vi ikke anledning til at ændre på vores prognose for den amerikanske pengepolitik efter Yellens tale og ser ikke, at hun var stærk nok i sine udtalelser til at indikere, at renten kan blive sat op i september, skriver cheføkonomen.

Banken venter således, at renten vil blive sat op med 0,25 pct.-point til december, i takt med at økonomien vokser moderat i andet halvår, men at der herefter skal spejdes længe efter den næste renteforhøjelse.

Han fremhæver, at markederne fortsat priser væsentligt færre renteforhøjelse ind, end hvad centralbanken hidtil har kommunikeret.

- Vi ser ikke den store grund til, at markedsprisningen skal ændre sig voldsomt efter talen, hvormed vi kan se en mere eller neutral endelig reaktion på de finansielle markeder efter en initial stor volatilitet - måske endda med et lille positivt islæt for aktiemarkedet, der måske havde frygtet et klarere signal om snarlige renteforhøjelser, vurderer han.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Fredagens aktier: Yellen talte bankerne og markedet op

Bankaktierne og A.P. Møller-Mærsk var blandt de aktier, der gik forrest fredag, hvor chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, gjorde finansmarkederne lidt klogere på de pengepolitiske udsigter.

På centralbankchefernes møde i Jackson Hole sagde Yellen, at argumentationen for en renteforhøjelse er styrket igennem de seneste måneder. Hun ikke kom nærmere ind på timingen af en kommende renteforhøjelse, men fastslog at økonomien nærmer sig centralbankens mål for beskæftigelsen og prisudviklingen.

På aktiemarkedet blev der reageret positivt på udmeldingerne.

- Det må være en komfortabel centralbankchef, der mener, at økonomien er klar til en renteforhøjelse, og det er måske noget af det, samfundet har brug for. Eksempelvis har bankerne haft svært ved at tjene penge, og sektoren har klaret sig godt i denne uge, i håb om at der var ved at ske noget, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Medvirkende til fremgangen var desuden, at Yellen i sin tale indikerede, at renteforhøjelserne også fremadrettet vil blive doseret i et afdæmpet tempo.

C20 Cap-indekset lukkede 0,2 pct. højere i 1035,41 og kunne dermed sætte punktum for en uge med en samlet gevinst på 1,2 pct. i det danske eliteindeks.

Blandt bankerne steg Danske Bank med 0,9 pct. til 190,40 kr., Jyske Bank gik frem med 0,7 pct. til 312,30 kr., og Nordea lukkede 0,5 pct. højere i 62,20 kr. De tre banker kunne dermed se tilbage på en givtig uge. For Danske Bank og Nordea blev det til stigninger på lige over 3 pct., mens Jyske Bank leverede et afkast på over 8 pct.

FOKUS PÅ MÆRSK

Også Mærsk klarede sig flot med en stigning i A-aktien på 1,2 pct. til 9520 kr. og en fremgang til B-aktien på 1 pct. til 9920 kr.

- Der er igen lidt i medierne om Mærsk og opsplitningsscenarierne. Det bringer lidt fokus på Mærsk i forhold til, at det kan bringe nogle værdier frem, siger Martin Munk.

A.P. Møller Mærsk er ifølge Berlingske Business i gang med at hyre storbanker til at hjælpe med en forestående opsplitning af koncernen. I Børsen kunne man desuden læse, at analytikere gerne ser, at Maersk Drilling udskilles i et selvstændigt selskab. Mærsk vil inden udgangen af september komme med en udmelding om sin strategiske gennemgang.

I bunden af markedet lå medicinalaktierne og rodede rundt. Genmab faldt mest med 0,8 pct. til 1094 kr. efterfulgt af Lundbeck og Novo Nordisk, der bakkede henholdsvis 0,7 pct. og 0,3 pct. til kurserne 274,90 kr. og 310,80 kr.

- Vi har igen set, at (Hillary, red.) Clinton har været ude at indikere, at priserne er høje i medicinalsektoren, og det er som om, at det har ramt farma- og bioteksektoren, siger Martin Munk.

Specifikt for Genmab har de seneste salgstal for Darzalex i juli desuden skuffet tidligere på ugen.

SIMCORP SIVEDE

Simcorp fremlagde regnskab fredag morgen, hvor forventningerne til udviklingen i lokal valuta blev fastholdt, både målt på omsætning og indtjening. Andet kvartal bød på et lille fald i resultatet efter skat til 10,1 mio. euro fra 12,6 mio. euro, mens selskabet til gengæld kunne glæde sig over sin tykkeste ordrebog nogensinde.

På aktiemarkedet blev Simcorp-aktien sendt baglæns efter regnskabet med 1,6 pct. til 351 kr.

Rockwool, der faldt 5,7 pct. til 1282 kr. på regnskabsdagen torsdag, hentede en stor del af det tabte med en stigning på 4,5 pct. til 1339 kr.

Fredag kom det ellers frem, at Carnegie har sænket sin anbefaling af Rockwool efter regnskabet. Anbefalingen hedder nu "hold" mod tidligere "køb". Kursmålet fastholdes på 1335 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Novo Nordisk indfører ansættelsesstop i Danmark - citat

Novo Nordisk tager nu konsekvensen af koncernens rædselsregnskab tidligere på måneden og prispres i USA og indfører et tidsubestemt ansættelsesstop i hele Danmark.

Det skriver Business.

Novo har ifølge Business ansat næsten 4000 medarbejdere siden 2010.

Beslutningen om et ansættelsesstop er ifølge netmediet taget som en direkte konsekvens af, at Novo Nordisk tidligere på måneden sendte et regnskab på gaden, der skuffede markedet fælt.

- Det er et tiltag, der kommer i forlængelse af vores udmelding ved halvåret omkring de sænkede forventninger til priserne i USA i de kommende år. Vi nedgraderede også forventningerne en anelse til helårssalget. Som et led i styringen af omkostningerne har vi i den danske del af vores organisation indført et ansættelsesstop, som gælder indtil videre. Hvor lang tid det så er, finder vi ud af senere, siger kommunikationsdirektør i Novo Nordisk Mike Rulis til Business.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

USA/Sydbank: Renteløft på vej, men ingen grund til panik

Renten bliver snart hævet igen i USA.

Det slog direktøren for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, fast fredag, fremhæver cheføkonom i Sydbank Jacob Graven, men der er ingen grund til panik i Danmark.

- Selv om renten ser ud til at være på vej op i USA, er der ingen grund til panik hos danske låntagere. Alt tyder på, at Danmarks Nationalbank holder renten i ro i lang tid endnu - sandsynligvis flere år, vurderer han.

Han fremhæver også, at Yellen ikke kom ikke med noget klart signal om, at renten bliver løftet allerede på næste rentemøde i september. Som hidtil indikerer centralbankchefen, at renten kun bliver hævet i et roligt tempo.

Sydbank venter, at Federal Reserve (Fed) ikke hæver renten før efter præsidentvalget i november.

- Præsidentvalget kan få afgørende betydning for udsigterne for amerikansk økonomi. Det giver Fed god grund til at se tiden an og vente med at ændre renten til efter valget. Vi vurderer derfor, at Yellen og co. hæver renten i december, præcis et år efter Fed hævede renten første gang efter at have holdt den tæt på nul i syv år i træk, skriver han i en kommentar.

Yellens bemærkninger pressede i første omgang obligationsrenterne lidt op og styrkede dollaren en smule, men samlet set var investorernes reaktion på Yellens meldinger ifølge Jacob Graven behersket.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Yellen: Rentestignings-case styrket de seneste måneder - NY

Der er de seneste måneder sket en styrkelse af grundlaget for at hæve den amerikanske rente.

Det siger chefen for centralbanken i USA, Janet Yellen, på hendes med spænding imødesete tale på det årlige centralbankmøde i Jackson Hole, skriver Bloomberg News.

Hun forklarer det med solid performance på arbejdsmarkedet og udsigterne for inflation og økonomi.

- Selv om væksten ikke har været hurtig, har den været stor nok til at sikre yderligere forbedringer på arbejdsmarkedet, lød det Yellen.

Hun understregede også, at centralbankens pengepolitiske komité (FOMC) fortsætter med at vente moderat vækst i BNP, yderligere styrkelse af arbejdsmarkedet, og at inflationen i løbet af det næste år vil stige til 2 pct.

Baseret på de økonomiske udsigter tror FOMC fortsat på, at gradvise stigninger i den amerikanske ledende rente vil være passende for at opnå og sikre beskæftigelse og inflation på bankens mål.

Yellen nævner dog ikke nogen specifik timing af den næste renteforhøjelse, fremhæver Bloomberg.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævede for første gang i syv år den ledende rente til 0,5 pct. fra 0,25 pct. tilbage i december. Men siden har renten ligget konstant og er ikke blevet rørt på fem møder i bankens pengepolitiske komité i streg.

Med Yellens bemærkning er der kommet endnu større fokus på kommende nøgletal fra USA ikke mindst på næste fredags arbejdsmarkedsrapport.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

USA/aktier: Markedet venter i stilhed på Yellen

Investorerne holder vejret, inden den amerikanske centralbankchefs, Janet Yellens, tale ved centralbankchefernes årsmøde i Jackson Hole, Wyoming. Spændingen udløses kl. 16 - en halv time efter børsstart, og usikkerheden får markedsdeltagerne til at holde sig på sidelinjen.

Dog er der en smule optimisme at spore, inden Yellen går på talerstolen.

S & P 500-indekset stiger med 0,3 pct., Dow Jones-indekset ligger også 0,3 pct. højere, mens fremgangen til Nasdaq-indekset er 0,2 pct.

Fredagens nøgletal har foreløbigt ikke indeholdt større overraskelser. Den anden opgørelse af BNP-væksten blev som ventet nedrevideret til 1,1 pct. fra tidligere meddelt 1,2 pct.

Senere i eftermiddag kommer den endelige opgørelse af forbrugertilliden fra University of Michigan, hvorefter Janet Yellen kommer til at tage overskrifterne kl. 16, når hun taler i Jackson Hole.

Håbet er, at hun kan skabe større klarhed om, hvornår den næste renteforhøjelse kommer. Handlere indregner ifølge Bloomberg News 30 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse i september og 56 pct. sandsynlighed for, at renten hæves til december.

Renteforventningerne får dog næppe betydning for retningen i aktierne i softwarehuset Splunk, der falder næsten 6 pct. efter lidt skuffende meldinger om licenssalget i det seneste kvartal.

Også regnskabet computerspilkæden Gamestop har skuffet, og har sendt aktien baglæns med 7 pct.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Rockwool/Jyske: Ledelsen gør klar til at fokusere på vækst igen

Det spareprogram, som Rockwools topchef, Jens Birgersson, igangsatte sidste år, begynder så småt at nærme sig en afslutning. Og dermed kan stenuldsproducentens direktion også igen begynde at bruge kræfterne på at planlægge, hvordan man skal skabe vækst.

Det vurderer Jyske Bank oven på Rockwools regnskab for andet kvartal, som blev offentliggjort torsdag morgen.

- Med en solid fremgang i Business Transformation-programmet i 2016 og en indtjeningsevne, der er blevet genoprettet, forventer vi, at ledelsen i 2017 vil skifte sit fokus fra omstruktureringer til flere vækstinitiativer. Det kan føre til flere investeringer, skriver Jyske Bank i et notat.

Ifølge Rockwool selv er transformationsprogrammet nemlig forud for tidsplanen. Omkostningsbesparelserne for i år venter Rockwool lander på 40 mio. euro. Isoleringskoncernen har dog ikke justeret sine samlede forventede omkostningsbesparelser, som Rockwool dermed stadig vurderer vil lande omkring 50 mio. euro.

- Vi ser primært de større end forventede omkostningsbesparelser i 2016 fra Business Transformation-programmet som en timingseffekt og forventer fortsat, at de samlede besparelser bliver på 60 mio. euro, skriver Jyske Bank.

EBIT-MARGIN KAN BLIVE LØFTET

Finanshuset vurderer videre, at spareprogrammet vil gøre Rockwool i stand til at løfte sin EBIT-margin op over den langsigtede målsætning på 10 pct. i 2017.

Banken er dog tilbageholdende med hensyn til at indregne en markant stigning i EBIT-marginen efter 2017. Finanshuset fastholder derfor sine langsigtede forventninger til EBIT-marginen på 11,5 pct., men opjusterer sin marginforventninger for 2016 og 2017 til henholdsvis 10,3 og 11,2 pct.

- Vi forventer, at ledelsen vil gennemgå sine strategiske mål i starten af 2017, hvor vi forventer, at ledelsen samtidig vil annoncere en ny strategiplan, der vil fokusere mere på vækstinitiativer end omstruktureringer, spår Jyske Bank.

Banken fastholder sin "reducer"-anbefaling og anfører, at der for at retfærdiggøre en "køb"-anbefaling kræves en EBIT-margin på over 13 pct.

I årets andet kvartal præsterede Rockwool en EBIT-margin på 11,4 pct.

/ritzau/FINANS

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

KORR: ATP/fmd.: Fuld forståelse for CEO-beslutning

(Navn rettet i andet afsnit til Jørgen, red.)

Der er fuld forståelse for den beslutning, som chefen for ATP, Carsten Stendevad, har truffet om at forlade topposten, selv om det for ATP er ærgerligt.

Det siger bestyrelsesformand Jørgen Søndergaard til Ritzau Finans.

- Det er meget ærgerligt for ATP, men jeg har fuld forståelse for, for at Carsten Stendevad med den situation som hans familie befinder sig i træffer den beslutning, som han har truffet, siger han.

Carsten Stendevad oplyste tidligere fredag, at han på grund af sygdom i den nærmeste familie er nødt til at sige op.

Formanden er meget tilfreds med det arbejde, som er foretaget i de godt tre år, som Carsten Stendevad har været i toppen af danskernes pensionsselskab, ATP.

- Det, som Stendevad først og fremmest har arbejdet med, har ikke været så synligt, siger formanden og påpeger, at det drejer sig om den måde investeringer bliver analyseret og sammensat på.

- Måden er blevet kulegravet og investeringerne sat sammen på en ny og mere robust måde, siger Jørgen Søndergaard og tilføjer:

- Det er blevet løftet til et andet niveau end tidligere.

Formanden præciserer, at der er tale om et "mere effektivt og tidssvarende niveau" men understreger i samme åndedræt, at tidligere niveauer ikke var dårlige.

SVÆR OPGAVE AT FINDE NY PERSON

Det bliver en svær opgave hurtigt at finde en efterfølger, men ATP''s bestyrelsesformand regner med, at det sker inden jul. Hvad den nye direktør skal have af profil, er endnu ikke klart.

- Det er vigtigt at finde en person, der kan fortsætte Stendevads positive linje, fastslår Jørgen Søndergaard dog.

Han og den øvrige bestyrelse vil gerne have, at søgeprocessen går hurtigt men understreger, at det jo ikke er noget som ATP alene bestemmer.

Carsten Stendevad forlader ikke ATP med øjeblikkelig virkning - men det er ikke sikkert, at han bliver siddende, til den nye topchef kan træde til.

- Jeg kan kun sige at Stendevad bliver siddende "indtil videre", siger formanden.

Han påpeger også, at det er usikkert, hvor lang tid søgeprocessen tager - og hvor lang tid der kan gå, inden en ny chef kan blive frigjort for at komme til ATP.

INGEN SPECIELLE UDFORDRINGER FOR ATP

Formanden mener ikke, at den nye topchef skal håndtere særlige udfordringer for pensionsgiganten.

- Vi (ATP, red.) har ikke særlige udfordringer men de samme, som enhver investor og pensionskasse har for nuværende. Vi skal kunne forrente de indestående midler på en fornuftig måde i det lavrentemiljø vi har, slutter Jørgen Søndergaard og erkender:

- Det har sine særlige udfordringer.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

USA/tendens: Markedet ses træde vande før nyt fra Yellen

Udskejelserne bliver næppe store, når Wall Street tager hul på børshandelen fredag.

Spændingen op til den amerikanske centralbankchefs, Janet Yellens, tale ved centralbankchefernes årsmøde i Jackson Hole, Wyoming, udløses først kl. 16, og investorerne vil næppe vælge, hvilken hest, der skal spilles på, inden de har hørt Yellen.

Det afspejler sig i særdeles små udsving på futuresmarkedet. S&P 500-indekset indikeres at ville åbne mindre end 0,1 pct. lavere, og det samme gør Nasdaq- og Dow Jones-indekset.

Fredagens nøgletal har foreløbigt ikke indeholdt større overraskelser. Den anden opgørelse af BNP-væksten blev som ventet nedrevideret til 1,1 pct. fra tidligere meddelt 1,2 pct.

Senere i eftermiddag kommer den endelige opgørelse af forbrugertilliden fra University of Michigan, hvorefter Janet Yellen kommer til at tage overskrifterne kl. 16, når hun taler i Jackson Hole.

Håbet er, at hun kan skabe større klarhed om, hvornår den næste renteforhøjelse kommer. Handlere indregner ifølge Bloomberg News 30 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse i september og 56 pct. sandsynlighed for, at renten hæves til december.

Renteforventningerne får dog næppe betydning for retningen i aktierne i software-huset Splunk, der falder 6,8 pct. i formarkedet efter lidt skuffende meldinger om licenssalget i det seneste kvartal. Også regnskabet computerspilkæden Gamestop har skuffet og har sendt aktien baglæns med 8 pct. i formarkedet.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk


Index Oversigt
- seneste 20 børsdage

 

Distributors's Use of Information

  1. The delayed information (market prices etc.) is for recipient's own personal use and may not be redistributed without permission of CME, which may depend on execution of an agreement and payment of the applicable fee.
  2. CME and its licensors reserve all intellectual property rights to information.
  3. CME disclaims all liability for information and use thereof, and any and all losses, damages or claims arising from use of information.
  4. CME may suspend or terminate receipt or display of information by any party if CME has reason to believe information is being misused or misrepresented.

Valutaoversigt

CHF/DKK 679,60 -0,32
EUR/JPY 11.397,25 0,50
EUR/USD 111,98 -0,71
GBP/DKK 872,71 0,29
SEK/DKK 78,28 -0,23

Obligationsoversigt

1.5% NYK 2037 98,40 -0,10
2% NYK 2017 101,26 -0,01
2% NYK 2047 OA 96,78 -0,13
2.5% NYK 2047 101,32 -0,12
3% NYK 2034 101,72 -0,07
3% NYK 2047 OA 102,00 -0,10
 

System FejlGenvejstaster