Din pension skal holde hele livet

Danskernes middellevealder stiger år for år. Og når levealderen stiger, er det endnu mere vigtigt, at du har fokus på din pension. Spørgsmålet er nemlig, om pensionsopsparingen kan følge med alderen. Hvis du forventer at være på pension i 20 år – eller mere – nytter det ikke, at pensionsopsparingen slipper op allerede efter 10 år.

Gennemgå pensionen jævnligt

Derfor er det vigtigt at gennemgå sine pensionsordninger med jævne mellemrum – så du sikrer, at du har penge nok til den dag, du skal på pension. Og det er vigtigt, at dit pensionsoverblik afspejler så realistiske forventninger som muligt – fx hvor længe du kan forvente at skulle leve af din pension.

Få overblik over dine muligheder

Har du fx en ratepension, kan du selv vælge, hvor lang tid du vil have den udbetalt over, så længe udbetalingsperioden ligger indenfor grænserne på 10 år og 30 år. Det er en vigtig overvejelse, i takt med at levealderen stiger.
For at undgå at pensionsopsparingen løber tør før tid, kan du fx kombinere din ratepension med en livsvarig livrente. Med livsvarig livrente har du en pensionsopsparing, som udbetales i månedlige rater, lige så længe du lever.

Hvilken pension passer til dig?

I tabellen nedenunder kan du se en kort oversigt over dine opsparingsmuligheder til pension. Tag en snak med din rådgiver om de forskellige ordninger, så I kan finde den løsning, som passer bedst til dig og din økonomi. 

  Indbetalingsmax 2022 Udbetaling Skat
Aldersopsparing 5.500 kr. 
Mere end 5 år til folkepensionsalderen
Engangs Ingen fradrag.
Afgiftsfri udbetaling.
54.200 kr. 
5 år eller mindre til folkepensionsalderen
Ratepension Maks. 59.200 kr.  Årligt Fradrag i topskat
Personlig indkomstskat ved udbetaling.
Livsvarig livrente Ubegrænset Livsvarigt Fradrag i topskat*
Personlig indkomstskat ved udbetaling.

*Der kan være særlige regler for fradrag til privattegnede livrenter – kontakt din rådgiver eller kundeservice.

Ratepension

Ratepension er til dig, der gerne vil sikre din indkomst som pensionist, så du får en glidende overgang fra lønmodtager til pensionist.  Du kan indbetale privat eller via din arbejdsgiver.  Du kan vælge at få din ratepension udbetalt  i en periode på 10-30 år. Du har fradrag for indbetaling, og almindelig indkomstskat ved udbetaling. 

Læs mere om vilkår, regler, oprettelse

Aldersopsparing

Aldersopsparing er til dig, der gerne vil have mulighed for at få en udbetaling på èn gang eller af flere gange, når du går på pension.  Du kan indbetale privat eller via din arbejdsgiver.  Du har ikke fradrag for indbetaling, til gengæld er der er ingen skat ved udbetaling. Udbetaling/er modregnes ikke i folkepensionen.

Læs mere om vilkår, regler oprettelse m.m.

Livsvarig livrente

Livrente er til dig, der gerne vil sikre din indkomst som pensionist, så du har en udbetaling der fortsætte lige så længe, du lever. Der er ingen begrænsning i indbetalingen, du kan indbetale privat eller via din arbejdsgiver.  Du har fradrag for indbetaling og almindelig indkomstskat ved udbetaling. 

I Sydbank samarbejder vi med Letpension om Livsvarig livrente. Se mere her

Læs mere om vilkår, regler m.m.

Udbetaling af din pension

- få råd til at leve det pensionistliv, du gerne vil

Læs mere

Se din pensions- udbetalingsalder

Læs mere