Er dit køkken ved at være lidt nedslidt, eller trænger badeværelset til en modernisering? Eller fylder børnene efterhånden så meget, at det kniber med at få plads til de voksne? Så overvejer du måske, om du skal bygge om, købe en ny og tidssvarende bolig eller bygge dit helt eget hus, lige som du vil have det.

Billigst at bygge om

Det er en god idé allerede her i overvejelsesfasen at tage din bankrådgiver og måske en arkitekt med på råd, for mange kommer faktisk frem til den konklusion, at det bedre kan betale sig at bygge om frem for at flytte.

Lad friværdien betale

Med de seneste års generelle prisstigninger, har mange boligejere har efterhånden så meget friværdi, at der sagtens kan blive ”plads” til finansieringen af ombygningen ved at tage et lån i friværdien i din bolig. Desuden kan omkostningerne ved en bolighandel nemt løbe op i 100.000 kr. – penge der ellers kunne have været lagt i boligforbedringer af dit nuværende hus.

 

Lånemuligheder

 

Når du skal finansiere din om- eller tilbygning, kan du overveje at tage et lån i den friværdi, du har i din bolig.

Brug din friværdi

Du kan bruge din friværdi ved at optage et tillægslån, evt. ved samtidig at omlægge dit eksisterende realkreditlån og/eller tage et Prioritetslån. Derudover har du også mulighed for at vælge, om lånet skal være med eller uden afdrag.

Hvis din friværdi ikke er så stor

Måske har du brug for et større lån end det, friværdien giver mulighed for. Dette er i de fleste tilfælde også muligt, idet en om- eller tilbygning alt andet lige øger ejendommens værdi.

 

 

Byggeskadeforsikring

 

Alle byggefirmaer skal tegne en lovpligtig byggeskadeforsikring ved nybyggeri af helårsboliger, altså både villaer, andelsboliger og ejerlejligheder. Præmien afhænger af forsikringsselskabets tillid til byggefirmaet og af indholdet i den konkrete entreprisekontrakt.

Husejeren betaler

Det er vigtigt, at du regner forsikringsprisen med i byggesummen, når du sidder sammen med din bankrådgiver og skal finde ud af, hvad det nybyggede hus vil betyde for familiens daglige økonomi og rådighedsbeløb. Til gengæld undgår du så en masse besvær, hvis skaden først er sket, og du opdager fejl og mangler ved huset.

Det er kun ved aftale med et byggefirma, at forsikringen er lovpligtig. Står du selv for byggeriet, skal forsikringen ikke tegnes.

Dækning i 10 år

Forsikringen dækker væsentlige byggeskader i 10 år, og den sikrede er altid ejeren af huset. Opdager du en skade, kan du enten gå til byggefirmaet eller forsikringsselskabet for at få den udbedret. Det betyder, at husejeren kan anmelde skaden som en forsikringsskade og derfor ikke er afhængig af byggefirmaets vilje og evne til at udbedre fejl og mangler.

Forsikringssummen skal altid gå til udbedring af manglen eller fejlen, og udbetales altså ikke kontant.

Efter et år og igen efter fem år laver forsikringsselskabet et eftersyn af huset. Ikke noget, husejeren skal betale ekstra for – det er et led i den oprindelige forsikring.

 

Sydbank Bolig

Låner du kan bruge i forbindelse med istandsættelse, om- og tilbygning og nybyggeri.

Læs mere her

Andelsboliglån

Vælg mellem en kredit eller et lån.

Læs mere her