Derfor kan vin være en gylden investering

Den globale efterspørgsel efter dyre og eksklusive vine er i kraftig vækst, og forklaringen er relativ enkel; Der er mange kapitalstærke købere på de internationale vinmarkeder. I de højtudviklede vestlige økonomier stiger antallet af meget velhavende mennesker betydeligt, og hos vækst- og udviklingsøkonomierne spirer en ny generation af nyrige, der i stigende grad efterspørger luksusvine.

Når det gælder udbudssiden, ser situationen helt anderledes ud. De bedste og mest eksklusive vine udgør mindre end 0,1 pct. af verdens samlede vinproduktion. I den franske Bordeaux-region, der producerer nogle af verdens mest eftertragtede vine, er der tøndevis af strikse regler, der stærkt begrænser vinslottenes muligheder for at øge produktionen ved at udvide eller tilkøbe vinmarker. Det betyder, at det ikke umiddelbart er muligt at øge den nuværende produktion af fin vin fra regionen.

Store udsving fra region til region

Når en stigende efterspørgsel møder et begrænset udbud, stiger priserne, og det har også været tilfældet for de vinslotte og -gårde, der producerer markedet mest efterspurgte vine i den øvrige del af Europa og resten af verden.

Hos London International Vintners Exchange, der er en global markedsplads for handel med vin, følger man nøje prisudviklingen på markedets dyreste dråber.

Siden 2001 er prisen på branchens førende indeks, Liv-ex Fine Wine 100, steget med 230 pct., svarende til et gennemsnitligt årligt afkast på 7 pct. over de seneste 18 år.

Afkasttallene dækker over betydelige udsving i den globale vinverdens forskellige regioner. Eksempelvis er priserne på topvine fra den franske region Bourgogne skudt voldsomt i vejret, mens Rhone-vine har oplevet en beskeden prisudvikling.

Udenfor Europa må købere af eksklusive vine også acceptere, at det er blevet dyrere at fylde de bedste hylder i den private vinkælder.

TIP! Følg prisen på fin vin

Du kan følge priserne på luksusvine ved at tracke indekset Liv-ex hos London International Vintners Exchange, der afspejler prisudviklingen i de 100 mest efterspurgte luksusvine på det sekundære marked. Indekset hedder Fine Wine 100.

Modstandsdygtig i dårlige tider

Historisk set giver prisudviklingen over tid indtryk af, at eksklusive vin er modstandsdygtige over for kriser og dårlige tider. I kølvandet på finanskrisen faldt vinpriserne ganske vist med op til 15 pct., men blot seks måneder senere var vinpriserne tilbage på niveauet fra før krisen.


Der er flere måder at investere i vin på. Her er tre forslag til, hvordan du gør 

1. Futures: En primeur

Ved primeur forstås, at vinen kan købes til en given pris, mens den ligger på fad i slottets kælder, dvs. før den tappes på flaske. På dette tidlige tidspunkt udbydes vinen generelt til lavere priser end den senere salgspris i detailleddet.

2. Investering i din kælder

Køb en efterspurgt vin, der får gode anmeldelser ved lancering, og se den stige i pris i takt med, at de andre flasker i årgangen bliver drukket. Trods skiftende trends vil en vin med 96-100 point formentlig også være populær om 10 eller 20 år.

3. Køb lokalt

Ved at købe din vin lokalt hos producenten, fx efter besøg på en god vingård, er det muligt at opnå en kontant besparelse her og nu og dermed holde omkostningerne nede over tid.

Vil du vide mere om investering, så tjek vores svar på ofte stillede spørgsmål om investering.


Næste artikel