Analyse: Stigende antal konkurser i januar bør give panderynker

Analyse af Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen

I januar måtte 225 aktive virksomheder dreje nøglen om. Det er 20 procent flere end i december. En del af forklaringen er, at de seneste måneders konkurser har været udskudt. Men det bør alligevel give anledning til bekymring for, hvor hårdt denne nedlukning kradser på økonomien hos de allerede tyndslidte virksomheder i Danmark.

Den første måned i det nye år byder på en stigning i antallet af konkurser. Det er dog ikke voldsomt overraskende, for faktisk har antallet af konkurser i 2020 været lavere end i de foregående år. Det er med tanke på COVID-19 krisen mildest talt bemærkelsesværdigt. Det er udtryk for, at virksomhederne har haft en meget robust økonomi.

Mange virksomheder har brugt de gode år op til krisen på at polstre sig. Samtidig er der selvfølgelig også en lang række af virksomheder, som ikke har mærket det store til krisen, men faktisk har oplevet en fremgang fordi forbrugerne har været afskåret fra at bruge penge andre steder. Som en sidste, men bestemt ikke mindste, faktor bør hjælpepakkerne også nævnes. De har været essentielle i at holde hånden under erhvervslivet og virksomhederne, da krisen var allerdybest.

Det billede bliver dog truet igen nu med vinterens restriktioner. Og denne gang går mange virksomheder ind i nedlukningen uden at have penge på kistebunden i samme omfang, som tidligere.

Det bør give anledning til panderynker, og der er derfor tungtvejende grunde til ikke for tidligt at glæde sig over det lave antal konkurser i 2020. For det første kan mange af konkurserne komme snigende med forsinkelse. Vi kan risikere at se en stigning i år. Det kan bl.a. ske, da mange mindre virksomheder har fået udskudt betalingen af moms og skat. En ny runde af hjælpepakker betyder også, at virksomhederne kan både udskyde og låne til betalingerne af A-skat og moms. Det er et ganske fornuftigt tiltag, for det vil sikkert bidrage til at afværge nogle konkurser, men for andre virksomheder kan der være tale om, at man bare udskyder konkursen. Udfordringen ved det er, at konkurserne efterlader nogle mere permanente ar i dansk økonomi. Konkurserne betyder nemlig, at økonomien ikke har samme mulighed for at vende tilbage til normalen, når restriktionerne forsvinder. Derfor er det så afgørende at holde antallet af konkurser på et minimum.

Men vi må dog heldigvis også konstatere, at bekymringerne for en flodbølge af konkurser har været overdrevne. Det er en god nyhed, for det betyder, at dansk økonomi på mange måder er kommet helskindet gennem krisen. Men selvom vi ikke får en bølge af konkurser, så kommer vi nok ikke udenom en stigning i antallet af konkurser i år. Men sammenligner vi det med, hvad man kunne frygte i krisens begyndelse, så er det billigt sluppet. Samtidig er der med vacciner og bugnende sparegrise udsigt til et stærkt andet halvår i dansk økonomi. Derfor er der også lys for enden af tunnellen for mange af de danske virksomheder, der i øjeblikket virkelig kæmper med tingene.


Næste artikel