Livet ændrer sig, og det samme gør skatten

Det er vigtigt at betale den rigtige skat i løbet af året for at undgå et skattesmæk til næste år. Mange små ting kan have en indflydelse på, om du får betalt den rigtige skat, og derfor kan det være en god ide at tjekke din forskudsopgørelse en ekstra gang i løbet af året. 

Det er muligt at ændre din forskudsopgørelse for 2021 helt frem til 31. december i år. 

Hvornår skal du tilpasse din årsopgørelse?

Det er en god ide at tjekke skatten, hvis du:

  • Har fået nyt job og dermed en højere eller lavere løn
  • Er begyndt at få dagpenge
  • Er gået på efterløn eller pension
  • Er blevet gift eller skilt
  • Har fået et barn og er på barselsorlov
  • Har købt ejerbolig
  • Har optaget, omlagt eller indfriet lån
  • Er begyndt at investere eller indbetale mere til en fradragsberettiget pensionsordning 

Fælles for disse ting er, at de har indflydelse på din økonomi og dermed også den skat, du skal betale.  

Sådan ændrer du din indkomst på forskudsopgørelsen – feltnr. 201, 304, 216

Løn, feriegodtgørelse, feriepenge og værdien af skattepligtige personalegoder, hvor der skal betales AM-bidrag, registreres i feltnr. 201.

Dagpenge og lign., hvoraf der ikke skal betales AM-bidrag, skal registreres i feltnr. 304 og kontanthjælp/fleksydelse og lign. i feltnr. 216.

Hvis du ændrer i feltnr. 304 eller 216, bør du også ændre lønindkomsten i feltnr. 201.

Husk også at rette kørselsfradraget, hvis dette felt er udfyldt. 

Har du købt eller solgt hus eller lejlighed?

Har du har købt, solgt eller renoveret en bolig og derfor enten optaget, indfriet eller omlagt dine lån, er det også en god ide at tage et kig på dine rentefradrag på forskudsopgørelsen.  

 - Når du omlægger dit boliglån til et lån med en lavere rente, får de lavere renteudgifter betydning for dit skattefradrag og dermed din skat, forklarer Nina Sønderskov Petersen, skattekonsulent i Sydbank.

Som udgangspunkt skal du regne med, at for hver gang du går 1 % ned i rente, vil det betyde en reduktion af det årlige rentefradrag på cirka 10.000 kr. pr. lånt million. Under den seneste konverteringsbølge har mange lagt deres gamle 2,5 % lån om til et lån med en rente på 1 %. I den situation vil det årlige rentefradrag altså blive reduceret med 15.000 kr. pr. lånt million.

 - Skatteværdien af rentefradraget udgør for de fleste ca. en tredjedel. Derfor vil en nedsættelse af rentefradraget med 15.000 kr. medføre en restskat på ca. 5.000 kr., uddyber Nina Sønderskov Petersen. - Har du fx lagt dit lån om i midten af året, vil renteudgifterne blive reduceret med 7.500 kr., hvilket vil medføre en restskat på ca. 2.500 kr. Derfor er det en god ide at rette forskudsopgørelsen, så snart du modtager realkreditinstituttets oversigt over renteudgifterne på det nye lån, uddyber hun.

Hvis du mangler hjælp til at finde renteudgifterne fra dit realkreditinstitut eller overvejer at omlægge dine lån, kan du kontakte din rådgiver.

Sådan ændrer du dine rentefradrag på forskudsopgørelsen – feltnr. 483, 481

Hvis du har omlagt dit realkreditlån, skal det ændres i feltnr. 483. Hvis du derimod har indfriet noget af dit banklån, bør du også rette renteudgifterne i feltnr. 481.

Husk at medregne de renter, du har betalt på det gamle lån inden omlægningen.

Har du optaget lån sammen med din ægtefælle eller partner?

Hvis du hæfter for lånet sammen med din ægtefælle eller partner, skal realkreditinstituttet indberette renteudgifterne til Skattestyrelsen med halvdelen til hver af jer.

Det kan få betydning for dig, hvis det kun er den ene af jer, der betaler renterne og derfor også tager det fulde rentefradrag på forskudsopgørelsen. For da renterne indberetningsmæssigt fordeles med halvdelen til hver, vil det, alt andet lige, resultere i en restskat på årsopgørelsen til den af jer, der har taget det fulde rentefradrag.

Så længe du bor sammen med din ægtefælle, kan I dog efterfølgende frit fordele renteudgifterne imellem jer på årsopgørelsen, da I automatisk er sambeskattet i kapitalindkomst. Dog er det først muligt at overføre rentebeløbet til din ægtefælle, når årsopgørelsen er færdig til marts.

Sådan fordeler I renteudgifterne på jeres årsopgørelse

Når du har modtaget årsopgørelsen fra Skattestyrelsen, kan du rette årsopgørelsen ved at logge ind på din skattemappe på skat.dk.

Renteudgifter til realkreditlån fremgår af rubrik 41 på årsopgørelsen. Tryk på det lille ikon med lommeregneren, hvorefter der åbnes et billede, hvor du kan angive det rentebeløb, der skal overføres til din ægtefælle.

Har du ændret på din pensionsindbetaling eller dine investeringer?

Hvis du har oprettet en privat ratepension eller livrente, kan det også være en god ide at rette forskudsopgørelsen for at få fordelt fradraget ud over hele året.

Det skal udfyldes i feltnr. 436. 

Hvis du er begyndt at købe investeringsbeviser, ETF’er eller aktier, kan det også være relevant at tage et kig på din forskudsopgørelse.

Frivillig indbetaling – et alternativ til at ændre forskudsopgørelsen

Ønsker du ikke at ændre din forskudsopgørelse, kan du alternativt vælge at lave en frivillig indbetaling af restskat for 2021. Gør du det inden årsskiftet, slipper du tilmed for at betale renter til Skattestyrelsen.

I din skattemappe kan du under punktet ”Betaling” betale restskat for 2021 enten med dit betalingskort eller via din netbank.


Næste artikel