Bliv en skarpere investor med 5 centrale aktienøgletal

Aktienøgletal kan levere nyttige pejlemærker og hjælpe investorer med at vurdere, om aktier er dyre eller billige, mener Sydbanks aktieanalysechef.

Hvis der findes en garanteret metode til at håndplukke de langsigtede vindere på aktiemarkedet og undgå taberne, har ejermanden indtil videre valgt at holde denne viden for sig selv. Derfor er der ingen vej udenom analysearbejdet, hvis man som investor vil forbedre sine chancer for at vælge de bedste aktier til porteføljen.

Analyseprocessen kan gribes an på mange måder, men den forudsætter regnskabsforståelse, analytisk sans og en struktureret tilgang til opgaven. Derudover kræver det både tid og tålmodighed, for aktieanalyse er en omfattende og kompleks proces. Her kommer nøgletallene ind i billedet, da de kan hjælpe investoren med at danne sig et overblik eller i det mindste reducere kompleksiteten.

Jacob Pedersen er aktieanalysechef i Sydbank og har siden 2002 beskæftiget sig med analyser af børsnoterede selskaber. Over årene har den erfarne, professionelle analytiker gravet sig gennem hundredvis af regnskaber fra de største og mest komplekse udenlandske og danske virksomheder. Han og kollegerne i Sydbanks aktieanalyseafdeling gør i vid udstrækning brug af nøgletal, når de gennemfører regnskabsanalyser og udarbejder aktieanbefalinger til bankens kunder.

- Kombineret med andre discipliner som fx den strategiske analyse og udarbejdelse af estimater udgør nøgletal et uvurderligt værktøj til at vurdere en virksomheds kurspotentiale. Samtidig skaber nøgletal et godt fundament for at sammenligne en given aktie og det bagvedliggende selskab med andre virksomheder i samme sektor, eller andre sektorer for den sags skyld, siger Jacob Pedersen.

Sæt dig grundigt ind i selskabets forretning 

Når man først har udvalgt sig et konkret selskab som potentielt investeringsmål, er første skridt ifølge aktieanalysechefen at lære virksomheden bedre at kende.

- Det handler om at sætte sig grundigt ind i selskabets forretning for at fastslå, hvad der påvirker virksomhedens indtjening, og her finder nøgletal også nyttig anvendelse. Man kan roligt sige, at en investor med kendskab til aktienøgletal har bedre forudsætninger for at vurdere en akties værdiansættelse, hvilket alt andet lige bør give et væsentligt fingerpeg om selskabets fremtidige afkastpotentiale på aktiesiden.

Der findes et hav af forskellige nøgletal, der kan hjælpe investorer med at analysere regnskaber. Overordnet set kan de inddeles i underkategorier, der hver især forholder sig til et område i en virksomheds virke som fx profitabilitet, likviditet, solvens og ikke mindst værdiansættelse. Når det gælder nøgletal, der knytter sig specifikt til vurderingen af, hvorvidt en aktie er dyr eller billig, er feltet lidt mere begrænset.

Men hvilke nøgletal er de mest relevante, hvis man vil blive i stand til at analysere en akties værdisættelse og vurdere, om den aktuelle aktiekurs fx er til den høje side?

Sydbanks aktieanalysechef har udpeget fem aktienøgletal, som han mener er bedst til at bedømme værdiansættelsen af en given aktie set med både investor- og analytikerøjne. I tabellen nederst på siden finder du et komplet overblik over Jacob Pedersens udvalgte aktienøgletal.

Det vigtigste nøgletal 

Blandt de fem udvalgte er der særligt ét, der skiller sig ud som anvendeligt og forståeligt, hvis man spørger Jacob Pedersen.

- Det vigtigste er utvivlsomt P/E-nøgletallet, der dækker over det engelske begreb Price/Earnings. Nøgletallet sammenholder aktiekursen med selskabets seneste årsresultat per aktie efter skat. Hvis en aktie har en P/E på 20, betyder det, at man som ny investor betaler 20 kroner for hver krone, selskabet leverer i overskud, siger han.

Ifølge aktieanalysechefen indikerer en akties P/E-forhold, hvor dyr eller billig aktien er. Jo højere P/E-tal, desto dyrere er selskabets aktie i forhold til den aktuelle indtjening. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at P/E-niveauer kan variere fra sektor til sektor.

- Et højt P/E-tal antyder, at aktørerne på aktiemarkedet er villige til at betale en relativ høj pris for aktien. Det finder typisk sted, når investorer mener, at et selskab er i stand til at vokse og øge sin indtjening i fremtiden. Selskaber, der befinder sig på et tidligt sted på vækstkurven, vil nemlig ofte have højere P/E-forhold end store, veletablerede selskaber, der ofte har glæde af en mere stabil indtjening, siger Jacob Pedersen.

En interessant variation af P/E-nøgletallet, der primært anvendes af professionelle aktieanalytikere, er det såkaldte ‘P/E Forward’, der anvender et selskabs forventede overskud i det nuværende regnskabsår frem for det realiserede overskud i seneste regnskabsår.

- Det er i sagens natur forbundet med en vis usikkerhed og bias, når man anvender forudsætninger og estimater frem for fakta, men metoden giver dog et mere aktuelt billede af aktiens værdiansættelse. Der er ingen tvivl om, at denne variant er den mest anvendte blandt aktieanalytikere, understreger han.

Mens P/E-forholdet illustrerer prisen, som en investor betaler for 1 overskudskrone, dækker et andet nøgletal, kurs/indre værdi (K/I) over, hvor meget der betales for 1 krone af selskabets egenkapital, forklarer Jacob Pedersen.

Egenkapitalen er jo revisors vurdering af selskabets værdi, men aktieinvestorerne er sjældent enige, for de ser på, hvad der sker i fremtiden, og derfor ser vi ofte eksempler på, at K/I bevæger sig langt over 1, siger han og fortsætter:

- Et højt K/I-tal er et udtryk for, at markedet nærer stor tillid til, at selskabet vil have høj vækst eller fortsat vil præstere gode økonomiske resultater. Nøgletallet er særligt relevant, når det gælder aktier i banker og forsikringsselskaber, fordi disse selskaber har særligt likvide balancer, der i teorien kan realiseres her og nu.

I nogle situationer kan aktienøgletal hjælpe en investor med at beslutte, hvorvidt en aktie skal hentes hjem til investeringsporteføljen, men det modsatte gør sig også gældende. En nærmere granskning af en virksomheds nøgletal kan nemlig afsløre faldgruber og andre forhold, der kan få investoren til at se helt bort fra aktien.

Selskaber, der er meget uprofitable, stærkt forgældede, dyrt prissatte eller noget helt fjerde, vil ofte skille sig ud som en øm tå. Det betyder ikke nødvendigvis, at selskaber med ekstreme nøgletal ikke kan vise sig at blive en god investering på sigt, fx i en turnaround-case, men det bør som minimum tænde en advarselslampe hos investorer og kalde på yderligere informationssøgning før et eventuelt aktiekøb, forklarer Jacob Pedersen.

Aktieanalysechefen tilføjer, at nøgletal også har andre naturlige begrænsninger, der er værd at kende til.

- Nøgletal kan hjælpe investorer med at vurdere den ene aktie i forhold til den anden, og derudover kan de indikere, hvor godt et selskab har klaret sig historisk og give et fingerpeg om, hvilke forventninger markedet har til selskabets fremtid, siger han og fortsætter:

- Særligt de fremadskuende nøgletal som P/E forward fortæller rigtigt meget om forventninger og stemning i forhold til en aktie. Men alligevel bør nøgletal altid indgå i kombination med andre analysediscipliner, så man får elimineret flest mulige blinde vinkler, siger han.

Som investeringskunde i Sydbank har man mulighed for at trække på analysearbejdet fra bankens professionelle analytikere. Er man interesseret i at bruge fx P/E- eller K/I-nøgletal til at foretage sine egne aktieanalyser, finder man relevant information i publikationen ‘Aktiestrategi’, der er tilgængelig via Investor+.

Forud for hvert kvartalsregnskab i Sydbanks investeringsunivers, der pt. tæller 28 danske børsselskaber, præsenterer den ansvarlige aktieanalytiker sine fokuspunkter og forventninger i regnskabsoptakten ‘Aktieudsyn’. Når kvartalsregnskabet foreligger, følger samme aktieanalytiker op med en aktuel regnskabsanalyse af selskabets performance, herunder en opdateret aktieanbefaling på det pågældende selskab.

AKTIEANALYSECHEFENS 5 VIGTIGSTE KURSNØGLETAL:

Price/earnings (P/E)

  • Udtrykker, hvad investorer betaler for 1 krones overskud
    Beregnes som aktiekurs divideret med årsresultat pr. aktie efter skat

Ekspertens vurdering: “Det lettest forståelige aktienøgletal af alle. Jo lavere P/E, desto billigere er aktien” 

Price/earnings Forward (P/E fwd)

  • Udtrykker, hvad investorer betaler for en krones forventet overskud
    Beregnes som aktiekurs divideret med det årsresultat pr. aktie efter skat, som investorerne forventer

Ekspertens vurdering: “Analytikerens foretrukne variant af P/E-nøgletallet” 

 Kurs/Indre værdi (K/I)

  • Udtrykker, hvad investorer betaler for 1 krones egenkapital
    Beregnes som aktiekurs divideret med indre værdi (egenkapital/antal aktier)

Ekspertens vurdering: “En høj K/I betyder, at man betaler meget for egenkapitalen = dyr aktie” 

Price/Earnings-to-growth (PEG)

  • Ydtrykker, hvor meget investoren betaler for væksten i selskabet
    Beregnes som P/E divideret med vækst i EPS (Earnings-per-share) 

Ekspertens vurdering: “Jo lavere PEG, desto mere attraktiv er aktien, da man betaler mindre for væksten”

Direkte afkast (udbytte pr. aktie / aktiekurs)

  • Udtrykker selskabets aktieudbytte i forhold til aktiekursen
    Beregnes som udbytte per aktie divideret med aktiekursen

Ekspertens vurdering: “Et højt direkte afkast betyder, at investoren får flere penge i hænderne”


Næste artikel