Rekordstor renteforskel mellem USA og Danmark varsler rentestigninger forude

Lakker de rekordlave renter mod enden?

Aldrig før har renterne været så meget højere i USA end i Danmark som netop nu, når man ser på de 2-årige renter.

Den 2-årige statsobligationsrente i USA har nået det højeste niveau i 9½ år på over 2,3 procent. Det skal ses i lyset af, at den amerikanske forbundsbank (Fed) i marts hævede renten for 6. gang siden finanskrisen og sandsynligvis vil hæve renten yderligere i det kommende år.

Renteforskellen mellem USA og Danmark

Den stigende amerikanske rente står i skærende kontrast til den fortsat negative 2-årige rente i Danmark på omkring minus 0,40 procent. Renteforskellen mellem USA og Danmark er dermed oppe på over 2,7 procentpoint. Et niveau der aldrig er set tidligere.

Den stigende amerikanske rente står i skærende kontrast til den fortsat negative 2-årige rente i Danmark på minus 0,40 procent. Renteforskellen mellem USA og Danmark er dermed oppe på 2,74 procentpoint. Et niveau der aldrig er set tidligere.

Den rekordstore renteforskel er et spejlbillede af, at amerikansk økonomi kom sig væsentligt hurtigere efter finanskrisen end den europæiske økonomi. For at sparke fart i økonomien og løfte den alt for lave inflation holder både Den Europæiske Centralbank (ECB) og Danmarks Nationalbank fortsat renten negativ, mens det snart ni år gamle opsving i amerikansk økonomi har fået Fed til at hæve renten adskillige gange siden slutningen af 2015.

Sandsynligt, at renterne stiger?

Både låntagere og investorer bør tage den rekordstore renteforskel som en påmindelse om, at de seneste års ekstremt lave renteniveauer i Danmark har været en helt usædvanlig situation, og at renterne sandsynligvis vil stige i de kommende år. Traditionelt har de danske renter fulgt efter de amerikanske med en vis forsinkelse på typisk et par år. De seneste års stigende renter i USA kan meget vel være et forvarsel om, hvad der venter i Danmark.

Stigende obligationsrenter

De lange danske obligationsrenter er allerede steget lidt fra bunden blandt andet trukket af stigende lange renter i USA. De korte danske renter bliver fortsat holdt nede tæt på rekordlave niveauer af de negative renter fra ECB og Danmarks Nationalbank. Men der er klare tegn på, at tidevandet er ved at skifte - også i forhold til de korte renter. Vi forventer, at ECB hæver renten i foråret 2019, mens Danmarks Nationalbank måske kan hæve renten en smule allerede i 2. halvår 2018. Der er dog ingen grund til panik i forhold til udsigten til stigende renter, da Danmarks Nationalbank med stor sandsynlighed vil holde renten negativ langt ind i 2019.

Men alle bør forberede sig på, at epoken med rekordlave renter lakker mod enden. Det er den rekordstore renteforskel mellem USA og Danmark en påmindelse om.


Næste artikel