Kommer det til at bugne med julegaver i år?
Ved cheføkonom Søren V. Kristensen

Lav inflation og rekordhøj beskæftigelse

 Selvom det økonomiske opsving nu har varet seks år og har skabt en rekordhøj beskæftigelse, er inflationen fortsat forsvindende lav. Det er en gave til os danskere, hvor vi i disse år samtidig kan glæde os over store stigninger i reallønnen. Så bedømt ud fra inflationen, kommer det til at bugne med gaver under juletræerne i de danske stuer i år

Faktisk faldt de danske priser med 0,2 procent fra oktober til november. Det betyder, at priserne sammenlignet med november sidste år kun er steget med 0,7 procent. Det er en forsvindende lav inflation. Særligt set i lyset af, at vi nu er mere end seks år inde i et opsving, som har presset arbejdsløsheden relativt langt ned og beskæftigelsen op på det højeste niveau nogensinde.

Prisen på varer står stille

Det skyldes en blanding af flere faktorer. For det første har opsvinget ikke udløst voldsomme lønstigninger, hvilket naturligvis også kan ses af inflationen. Lønningerne stiger dog trods alt, og det kan blandt andet aflæses i servicepriserne, som stiger med 1,2 procent. Den prisstigning er dog langtfra på niveau med de lønstigninger, som danskerne får i disse år. Det betyder, at virksomhederne har sværere ved at sende regningen videre til os danskere i form af højere priser. Det skyldes blandt andet en relativt afdæmpet efterspørgsel. På den måde er den lave inflation altså i bund og grund et udtryk for, at opsvinget langtfra er buldrende. Det bør også nævnes, at prisen på varer har stået bomstille i det seneste år. Det betyder, at en stor del af den lave inflation faktisk importeres udefra.

Imponerende fremgang i reallønnen

Selvom store dele af forklaringen på den lave inflation skal findes på en lidt trist baggrund, så skal vi nyde den lave inflation. Den fungerer nemlig som brændstof for forbrugerne, der selv med beherskede lønstigninger kan notere sig en imponerende fremgang i reallønnen. Det giver gode forhold for de danske forbrugere, som i hvert fald ikke kan bruge store prisstigninger, som en undskyldning for at skrue ned for julegaveindkøbene.

Julehandlen kommer næppe buldrende

Alligevel kommer butikkerne nok ikke til at opleve en buldrende julehandel. For på trods af den solide fremgang i reallønnen, er optimismen hos danskerne aftaget noget i løbet af det seneste halve år. Det tyder altså på, at vi vil fortsætte med at putte en betydelig del af de ekstra lønkroner i sparegrisen.


Næste artikel