Investeringsprofilen fastlægger rammerne for dine investeringer

Din investeringsprofil er helt afgørende for, hvilken type investering vi vil rådgive dig om.

Hvis du gerne vil i gang med at investere din opsparing eller din pension, kan du bl.a. vælge et af bankens plejeprokter, som fx Sydinvests Blandede Fonde eller PengePlan. - Men før vi går i gang med at se på de forskellige investeringsmuligheder, forklarer Torben Ryberg, en af de certificerede investeringsrådgivere i Sydbank Direkte Investering, - afdækker vi din investeringsprofil, da den er helt afgørende for, hvilken type investering vi vil rådgive dig om.

Når vi skal afdække din risikoprofil, forklarer Torben, ser vi overordnet på 3 ting:

  • Hvor stor din risikovilje er – det vil sige, hvordan er din mavefornemmelse i forhold til at opleve, at du nogle år kan risikere at tabe penge
  • Hvor stor din risikoevne er – det vil sige, kan din økonomi bære, at du et år mister penge på dine investeringer, dvs. at din opsparing skrumper
  • Hvad er din tidshorisont – det vil sige, hvornår du skal bruge din opsparing. Er det udbetalingen til et hus, som du måske snart vil købe, er der tale om en børneopsparing til din nyfødte, eller er der tale om din pensionsopsparing, som måske først skal udbetales om 20 år?

- Alle 3 elementer skal passe sammen – mavefornemmelsen, din økonomiske situation og din tidshorisont, uddyber Torben. Og det er med det udgangspunkt, at vi rådgiver dig om dine muligheder. Derfor når din investeringsprofil er fastlagt – eller vi kan se, at den er opdateret – ved vi, hvilke rammer dine investeringer skal holde sig indenfor, og derfor hvilken rådgivning vi skal give dig. Som investor kan du til gengæld stole på, at du ikke løber så meget risiko, at nattesøvnen bliver spoleret, at din økonomi kan klare et år, hvor du måske oplever tab, og at der er taget højde for, hvornår pengene skal bruges.

Med den rigtige investeringsprofil kan du modstå selv store udsving

I perioder med megen uro på investeringsmarkederne er der naturligvis mange kunder, der naturligt nok er bekymrede for at miste deres penge, forklarer Torben. – I forbindelse med de store udsving på markederne, som vi oplevede i 2018, var der mange investorer, der for første gang siden 2011 oplevede tab. Og mange havde tilsyneladende ladet det gå lidt i glemmebogen, hvor hurtigt det kan gå det anden vej.

For Torben og hans kolleger er det vigtigt, at de ikke slipper kunden, før de har haft en god dialog.

- Det en meget vigtig opgave for mig som rådgiver at forklare, hvordan du med den rigtige investeringsprofil er rustet til at modstå de udsving, de kommer. Derfor giver vi os altid god tid og tager en grundig snak om, hvorfor dine penge er placeret, som de er, og hvorfor det er mest fornuftigt at holde fast i den aftalt placering – også selvom kurserne falder i en periode. Det er ikke mindst vigtigt i en periode, hvor renten på en opsparingskonto er 0 procent.

- De store svingninger i 2018 var faktisk skyld i, at vi tilpassede en del investeringsprofiler, uddyber Torben. – I øvrigt anbefaler vi altid, at du tjekker din investeringsprofil, hvis du fx har købt nyt hus, fået børn eller er gået ned i løn.

Kundemøder giver mulighed for at grave et spadestik dybere

Indimellem er der også behov for at holde møde med kunderne. - Når jeg snakker med en kunde, er der af og til behov for, at vi lige går et spadestik dybere. Måske skal kunden for første gang have lavet en investeringsprofil, måske er der behov for at vise en kunde forskellige beregninger på en delt skærm. Så aftaler vi et netmøde, hvor vi kan komme hele vejen rundt om kundens investeringer, fortsætter Torben.

- Hvis en kunde har et depot, som ikke er blevet gennemgået i lang tid, kan der også være brug for at holde et møde, så vi fx sammen kan gennemgå hele investeringsforslag, hvor vi anbefaler køb og salg, så depotet igen har en sammensætning, som passer til kundens investeringsprofil. Efter 4 måneder med stigende aktiekurser kan det nemlig være, at det er en god idé at tage gevinsten hjem på nogle af aktierne og placere pengene et andet sted, afslutter Torben.

Læs mere om Torben - investeringsrådgiver i Sydbank Direkte Investering


Næste artikel