Få den bedste start på voksenlivet: Sådan kan du indrette dit første hjem

Hvordan indretter du dit første hjem, så det giver dig den bedste start på voksenlivet? Indretningseksperten og House Coachen, Kirsten Steno, giver sine bedste tips. Læs med.

- House Coaching er en kombination af skandinavisk boligindretning, empati og coaching. Det handler om at skabe et hjem, der afspejler, den du er – et hjem, som du elsker at bo i, og som lader dig op, så snart du træder ind ad døren, siger Kirsten, som lægger vægt på, at man indretter sin bolig med hjerte og sjæl.

- Det handler om vores værdier, som vi gerne vil afspejle gennem indretningen af hjemmet, så vi er stolte af vores omgivelser og det, de repræsenterer, uddyber hun.

Hun har ladet sig inspirere af Maslows behovspyramide og overført den til House Coaching.

Steno-pyramiden

Kirstens behovspyramide, ligesom Maslows, opfyldes nedefra. Du skal altså have de basale behov opfyldt, før de andre behov kan dækkes.

1. Sted at bo

Boligindretning skal møde de menneskelige behov. Det første niveau i pyramiden dækker det basale behov: Du skal have et sted at bo.

2. Tryghed og funktion

Boligen skal være tryg og funktionel. Her har det praktiske en stor betydning. Disse spørgsmål vil helt sikkert melde sig:

• Hvilken beliggenhed skal den have?
• Skal den være tæt på uddannelsesinstitutionen?
• Er der offentlig transport i nærheden?
• Hvad koster den?
• Skal det fx være en andelsbolig eller delelejlighed?

3. Elske og tilhøre

Du har nu fundet den rigtige bolig og skal sætte dit navn på postkassen. Nu er det vigtigt, at den bliver et hjem – et sted, hvor du hører til og lader op.

Sådan gør du:

Tænk over, hvordan du ønsker at bo. Det er ikke altid, at man har svaret. Derfor er denne Pinterest-øvelse god.

*Pinterest-øvelsen:

1. Find 6 billeder af, hvordan du ikke ønsker at bo.
2. Find derefter 6 billeder af, hvordan du ønsker at bo – her er det vigtigt at fokusere på det, du kan lide.

*OBS: Det er vigtigt, at du gør det i den rigtige rækkefølge.

Billederne, som du finder, er en drejebog og et redskab til at slukke for hjernens begrænsende tanker. Øvelsen åbner op for hjertets kreativitet og mod.

Det handler om at finde ud af: Hvad er det, du frygter, og hvad bliver du tiltrukket af? Hvad åbner dit hjerte, giver glæde og gåsehud?

Vil du gerne genbruge møblerne fra dine forældre?

Først når du har lavet denne øvelse, kan du begynde at finde de møbler, som du identificerer dig med. Det kan være arvegods eller ting og møbler, du gerne vil have med fra dit gamle værelse, så det nye føles ”hjemligt”. Men det kan også være, at det slet ikke skal være som før, og du skal en tur til IKEA? 

TIP: Overvej genbrug eller gør-det-selv løsninger, hvis du vil skifte de gamle møbler ud. Der kan være mange penge at spare, og mulighederne er ubegrænsede.

4. Normer og værdier

Nu har du fundet møblerne, men hvad skal der hænge på væggene? Her kan du med fordel kigge på din egen Instagram-profil.

Bemærk, hvad der gør dig glad, og hvem du følger. Det vil fortælle lidt om dine værdier, og hvilke farver du falder for.

TIP: Du kan starte med at printe A4-sider ud og evt. sætte dem i rammer, så du kan forestille dig, hvordan det kommer til at se ud. Det behøver ikke nødvendigvis være dyr kunst. Det kan sagtens være noget print, du finder på Google eller www.etsy.com. Det vigtigste er, at du finder det, du kan lide.

 5. Oase for sjælen

Når mor og far er kørt, og du har festet med venner og gjort lejligheden rent for første gang – så er det vigtigt, at du skaber liv i lejligheden. Det kan du gøre med grønne planter.

Planter er levende, og de skal vandes. Med planter får du en forpligtelse til stedet. Med andre ord: Det kræver, at du er hjemme, for så har du altid en forbindelse til hjemmet. Du viser, at du vil comitte dig til stedet og skabe vækst og liv i sunde omgivelser.

TIP: Er det at vande planter ikke helt dig? Så køb en kaktus. Planten skal kun vandes hver 14. dag.

Om Kirsten Steno:

• Født i 1962 i Vejen, bor I Kolding med Frank 
• Mor til voksen søn, der bor selv og ofte roder 
• Bonusmor til 2, hvoraf den ene elsker at bo smukt, og den anden ejer en madras og en papkasse med bøger
• Har arbejdet med boligindretning siden 1989 med 2.500+ kunder globalt
• Har udgivet 3 bøger med 70.000+ læsere. Senest bogen: Hjem, hjerte, sjæl

 

Har du brug for rådgivning?

Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for rådgivning eller hjælp til, hvordan du får råd til at indrette din lejlighed. Vi fraråder på det kraftigste, at du optager et kviklån. Husk på, vi gerne hjælper dig gerne med at lægge et budget, så du kan spare op og få råd til det, du drømmer om. 

Læs, hvordan du lægger et budget, der holder


Næste artikel