Aktieanalysechef: Hold dig til din investeringsstrategi og ha’ ro i maven

 

 

Der er krig i Europa, og vi ved ikke, hvordan det ender.

Nogenlunde det, er noget af eneste sikre man kan sige om situationen i Ukraine, hvor den russiske invasion fortsætter.

De fleste tanker og bekymringer går for manges vedkommende naturligvis til ofrene, flygtningene og alle andre, der direkte er berørt af krigen.

I den sammenhæng kan snak om investeringer for nogle føles ligegyldigt lige nu, men for mange danskere er det et af de spørgsmål, man stiller sig selv: hvad sker der med mine investeringer nu? 

Usikkerheden er altoverskyggende, hvad end man taler sikkerhedspolitik, energiforsyning eller investeringer. Selv de normale eksperter på de givne fagområder er i mange tilfælde på bar bund.

-       Det er stadig ikke et basisscenarie, at vi skal ud i en ny verdenskrig. Men det er jo en underdrivelse at sige, at udviklingen i Ukraine har skabt usikkerhed, også blandt investorerne, fortæller aktieanalysechef Jacob Pedersen.

Derfor vil markederne helt naturligt reagere nervøst, for der er pt. flere sælgere end købere i markedet, og det avler frygt for endnu dårligere tider.

Trods det, så bider han mærke i, at markederne ikke opfører sig unormalt, i forhold til at der er krig i Europa.

Lige nu er meldingerne fra mange virksomheder, at de bremser eller lukker deres russiske aktiviteter. Men det vil efter alt at dømme ikke afspore indtjeningsudviklingen fuldstændig, selv om de stigende energipriser bestemt lægger pres på indtjeningen i mange virksomheder og på forbrugerne.

Så selv om der har været et flertal af dårlige dage, så har det ikke været ren panik på aktiemarkedet.

-       Der har stort set ikke været en dag uden nye restriktioner eller andre ting, der har påvirket i en negativ retning, og det er ikke til at sige, hvornår det stopper. Men vi har fortsat indtrykket af, krigen i Ukraine ret hurtigt vil blive noget, som aktieinvestorerne ”lærer at leve med”. Så vi anbefaler, at man ser udover den her uro og har ro i maven, siger Jacob Pedersen.

Særligt mange af de nye investorer har ikke oplevet kursfald før nu, og det kan ifølge Jacob Pedersen utvivlsomt få mange til at tænke, om det at have aktier nu også er noget for dem.

Hans råd er, man holder sig, til den investeringsstrategi der er lagt.

-       Der vil komme flere dårlige dage end gode på den korte bane, men historien siger, at du aldrig skal sælge alt. Tidligere krige har vist, at markedet sjældent forbliver nervøst i lang tid, forklarer Jacob Pedersen.

Hans overordnede vurdering er, at der i løbet af de kommende uger og måneder falder ro på markederne, og at vi om et års tid fra i dag vil se aktierne ligge højere, end de gør lige nu.

Analyser af verdens store aktieindeks viser samtidig, at er man bare ude af markedet den ene dag om året, hvor det højeste afkast tilskrives, så kan afkastet målt over længere tid halveres.

-       Sælger man ud i et faldende marked, risikerer man at gå glip af de stigninger, som historisk set er kommet i kølvandet af krige, kriser eller uroligheder på de finansielle markeder, fortæller Jacob Pedersen.

Ny virkelighed

Der kommer en ny politisk virkelighed, som allerede er i gang med at brede sig i den offentlige debat.

Den handler om, at hvert enkelt land sikrer sig i forhold til energi og materiale, og at man i de vestlige lande skaber en militær oprustning. Og det er en helt naturlig reaktion, forklarer aktieanalysechefen:

-       Enhver reaktion avler en modreaktion. Men vi udelukker ikke, at kurserne skal længere ned, inden tingene stabiliserer sig, og det er bare ikke fedt at se, at ens pensionsopsparing eller øvrige investeringer mister værdi. Men er du langsigtet investor, så gælder det om at have is maven, selvom det kan være nemmere sagt end gjort, konkluderer Jacob Pedersen.

Er du blevet utryg, så anbefaler vi, at du tager en snak med din rådgiver og får fulgt op på din investeringsstrategi.


Næste artikel