2021 bliver det bedste år i global økonomi i flere årtier ifølge ny prognose

Analyse af Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen

På trods af at en ny bølge af COVID-19 truer, så tror Den Internationale Valutafond fortsat på, at 2021 bliver det bedste år i global økonomi i flere årtier.

I en ny prognose fra Den Internationale Valutafond (IMF) fastholder fonden en forventning om, at væksten i den globale økonomi vil lande på seks procent i år. Samtidig skruer IMF op for optimismen for 2022, hvor man nu forventer en økonomisk vækst på 4,9 procent. Det er meget høje tal, da global økonomi i årene inden pandemien ”kun” voksede med tre procent om året. Det er også bemærkelsesværdigt, da vi siden den seneste prognose fra IMF har vi set en bekymrende udbredelse af delta-varianten, som er mere smitsom. Det reagerer IMF også på ved at skrue ned for forventningerne til væksten i udviklingslandene. Omvendt opjusterer man dog på forventningerne til væksten i de udviklede økonomier.

Vi har allerede set, at man flere steder enten udskyder den fulde genåbning eller endda genindfører enkelte restriktioner. Heldigvis tyder det dog fortsat på, at vaccinerne er effektive i forhold til at forhindre indlæggelser og alvorlig sygdom. Det bør betyde, at man mange steder kan undgå endnu et efterår og en vinter med skrappe restriktioner. Desværre er der dog store forskelle, og i mange udviklingslande er man ikke kommet langt med at vaccinere. Derfor er den nye bølge her mildest talt bekymrende for de lande. Vi er da derfor også helt på linje med IMF i, at der umiddelbart vil være store forskelle mellem, hvor hårdt man bliver ramt af den næste bølge af COVID-19.

Grundlæggende er der dog masser af grund til at være overordentligt optimistisk. I mange lande har man relativt godt styr på pandemien. Derfor er det fortsat vores forventning, at restriktionerne overordnet set er på vej til at blive færre. Samtidig er forbrugerne mange steder udstyret med store opsparinger og en fornuftig appetit på forbrug. Derfor deler vi bestemt IMF’s optimisme. Der er udsigt til en stærk vækst i den globale økonomi, hvor den største trussel udover COVID-19 må være fartbøder. De kan komme i form af flaskehalse, mangel på materialer og måske også pengepolitiske opstramninger.

Det lyse billede, som IMF tegner, bør også give store og brede smil hos de danske virksomheder. En stærk global genopretning vil nemlig være med til at skabe rammerne for, at de danske eksportvirksomheder også ser ind i nogle meget spændende kvartaler.


Næste artikel